Home page
Haber Menüsü


Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, yüksek vergi oranlarının AB düzeyine indirilmesini istedi.
 
Otomotive yeni yol haritası gerekli
 
Renault Mais Genel Müdürü Aybar, otomotiv sektöründe master plan ortaya koyarak, 2010’dan itibaren 1 milyon araç satışının hedeflenmesi gerektiğini söyledi.
 
Gaziantep
AA
 
24 Aralık 2003—  Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Bir otomotiv master planı ortaya koyup, 2010 yılından itibaren yılda bir milyon araç satabileceğimiz bir hedefe koşmalıyız” dedi. Aybar, Türk otomotiv sektörünün yılda bir milyon araç üretme kapasitesine sahip olduğunu belirterek, bu kapasitenin yarısının kullanılabildiğini kaydetti. Türkiye’nin yılda bir milyon otomobil satılabilen bir ülke olmasını hayal ettiğini ifade eden Aybar, sektör için 2003 yılının, 2002 yılından daha iyi bir yıl olduğunu söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Doğuş Otomotiv ticari araçta büyüyor
MSNBC News Küçük otomobilde rekabet büyük
MSNBC News En düşük taşıt vergisi 60 milyona çıkıyor
MSNBC News Toyota Türkiye'de üretimi artırıyor
MSNBC News Tofaş: Otomotiv kırılgan dönemde
MSNBC News Otomobil satışları hızlı tırmandı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Ancak, Türk otomotiv sektörü hak ettiği seviyelerin hala çok gerisinde” diyen Aybar, 2003 yılının bitmesine karşılık sektörün 1996yılında gerçekleştirdiği satış rakamlarına ulaşmaya çalışmakla meşgul olduğunu vurguladı.
       Aybar, “Türkiye daha fazla motorlu araç satılan bir ülke olmalıydı. Maalesef bu henüz gündemde değil ama gidişat hepimizi umutlandırır yönde” diye konuştu.
       
“HÜKÜMETE MÜTEŞEKKİRİZ”
       Hükümetin bu yıl içinde uygulamaya başladığı 20 yaş üstü araçlarınhurdaya teşvikine ilişkin yasanın sektöre önemli katkı sağladığını ifade eden Aybar, hükümete bu yasa nedeniyle müteşekkir olduklarını belirtti.
       Piyasada otomotiv sektöründe gözlenen olumlu gelişmelerin gelecekyıl da devam edeceğine ilişkin işaretler yaşandığına dikkat çeken Aybar, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Yeni lansmanların, modellerin ortaya çıkıyor olması, ihracatın Türkiye için çok önemli bir boyut kazanması, piyasalarda siyasi istikrarın getirdiği güvenin artıyor olması, faizlerin düşmesi nedeniyle çok cazip finansal kampanyaların olması sektörün önümüzdeki yılda da gelişeceğine dair önemli işaretler veriyor.
       Ancak, gelinen noktada otomotiv sektörü üretim itibarıyla hak ettiği seviyelerde değil. Biz şimdiden sektörün 500 binli rakamları aşmasını arzu ediyoruz. Bunun için biraz daha zamana ihtiyacımız var ama bir an evvel ulaşmak istediğimiz hedef budur.
       Türkiye aslında 456 bin rakamına ulaşmayı 2000 yılında başardı. Türkiye çok daha fazla sayıda otomobil satılabilecek bir ülkedir.”
       
YILDA BİR MİLYON SATIŞ HEDEFİ
       Aybar, Türk otomotiv sektörünün mevcut satış rakamlarıyla dünyaylarekabet etmesinin olanaksız olduğunu kaydetti.
       Sektörün, iç piyasaya canlandırarak kapasite kullanım oranını artırabildiği oranda rekabetçi fiyatlara kavuşabileceğini belirten Aybar, şunları anlattı:
       “Türkiye yılda 1 milyon araç satabilen bir ülke olabilir. Bunun için öncelikle kavuştuğumuz istikrarı korumamız lazım. Siyası istikrar korunduğu sürece piyasalara olan güven artar, bu da reel sektörü yatırıma yönlendirir, bu sayede de piyasadaki canlanma devam eder.
       Vatandaşımız artık piyasadan uzak durmamalı, piyasa şartlarının iyileştiğine inanarak alışverişe yönelmeli. Alışveriş yapan vatandaşlar reel sektör için itici güç olacaktır, bu itici güç sayesinde özel sektör yatırım yapacaktır.
       Reel sektörün yatırıma yönelmeli, cesaretle yeni yatırımlar yapmaya girişmelidir. Biz otomotiv sektörü yatırımcıları ve satıcıları, yepyeni ürünlerle bir an evvel ve dünyayla eş zamanlı olarak vatandaşlarımızı buluşturabilmeliyiz.
       Bu faktörler bir arada homojen bir şekilde ve hormonik denge içinde yürütülebilirse Türkiye’nin önünü kimse kapatamaz.”
       
SATIŞ REKORA GİDİYOR
       Sektörün otomobil satışının 2003 yılı için 210-215 bin dolayında gerçekleşeceğinin hemen hemen kesinlik kazandığını ifade eden Aybar, 2004 yılı için 300 bin adetlik bir otomobil pazarı beklediklerini, bunun için yeterli potansiyelin mevcut olduğunu bildirdi.
       Aybar, 20 yaş üzeri araçların hurdaya teşvikine ilişkin yasanın 2004 yılında daha etkin uygulanacağına inandığını belirterek, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
       “Faizler düşüyor ve düşmeye devam edecek. Yeter ki Türkiye’de konjonktürel olarak morallerin bozulmasına sebebiyet verecek hiçbir şeyi gündemimizde tutmayalım.
       Bu arada otomotiv sektörüne ilişkin olarak Türkiye’nin önünde önemli gündem maddeleri var. Bunlardan bir tanesi ikinci el araçların Türkiye’ye ithali konusudur. Hükümetimizin buna kesinlikle izin vermemesi gerekir. Bunun için izin çıkarsa hepimiz için felaket olur.
       Bir başka konu 20 yaş üstü araçların hurdaya teşvikine ilişkin kanunun uygulanmasının gelecek yıl sonunda bitiyor olmasıdır. Bu yasanın yürürlük süresi piyasalardaki canlılığı muhafaza edecek şekilde uzatılmalı.
       Bu arada, Türkiye’de motorlu taşıta ilişkin vergi oranları AB üyesi ülkeler seviyesine indirilmeli. Türkiye’de en düşük vergi oranı yüzde 52,5 iken AB’de en yüksek vergi oranı 24’tür. Otomobil talebini kısan önemli bir faktör olarak karşımıza çıkan bu olumsuzluğun giderilmesinin devleti gelir kaybına uğratmayacağı inancındayız.”
       Aybar, hükümetin otomotiv sektörüne verdiği desteğin kalıcı olmasını arzu ettiklerini sözlerine ekledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları