Home page
Haber Menüsü


En düşük taşıt vergisi 60 milyona çıkıyor  
  Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan vergi sistemini basitleştirecek yeni düzenlemele ilişkin yasa tasarısı TBMM’ye sunuldu.

Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
   23 Aralık 2003—  Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanarak geçen hafta Bakanlar Kurulu’na sunulan ve vergi sistemini basitleştiren yeni düzenlemelere ilişkin yasa tasarısı TBMM başkanlığına sunuldu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bu hafta görüşülmesi ve yılbaşından önce kanunlaşması öngörülen, bütçe hazırlanırken göz önüne alındığı için gelirlerde herhangi bir değişikliğe yol açmayacak. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tasarı, IMF’ye koalisyon hükümetinin verdiği orta vadeli vergi stratejisinin hayata geçirilmeyen bölümlerini düzenliyor. Tasarıya göre, araçlardan alınacak motorlu taşıtlar vergisinde en düşük tutar 250 milyon lira olarak belirlendi. Buna göre, araçlar yaşlarına göre, 1-3, 4-6, 7-11, 12-15 ile 16 ve yukarısı olarak sınıflandırıldı.
        Tasarıya göre, 1 sayılı listede yer alan 1-3 yaş arası dikkate alındığında 1,300 santimetreküp ve aşağısı motor hacmine sahip araçlardan 250 milyon lira, 1,301-1,600 santimetreküp arası araçlardan 400 milyon lira, 1,601-2,000 santimetreküp araçlardan 1.2 milyar lira, 2,001-2,500 santimetreküp arası araçlardan 2 milyar lira, 2,501-3,000 santimetreküp araçlardan 3 milyar lira, 3,001-3,500 santimetreküp arası araçlardan 4.5 milyar lira, 3,501-4,000 santimetreküp arası araçlardan 6.750 milyar lira, 4,001 santimetreküp ve yukarısı araçlardan da 9.5 milyar lira vergi alınacak.
        Tasarıda, bu yıl içinde alınan ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ek motorlu taşıtlar vergisinin de, 2004 yılında mahsup edilmesi öngörülüyor.
        Tasarıyla yapılan en önemli düzenlemeler arasında bu yıl sonunda sona erecek olan bazı yatırım araçlarında beyanname vermeme uygulaması da bir yıl süreyle uzatılıyor. Buna göre, mevduat faizleri, kar payları, repo gelirleri, yatırım fon katılma belgesi kar payları ile devlet iç borçlanma senetleri faizlerinde beyanname istisnası 2004 yılı sonuna kadar uzatılıyor.
       
UÇAK, HELİKOPTER, YAT VERGİLERİ DÜŞÜK
        Tasarıya göre, 3 sayılı listede yer alan, yat, kotra ve her türlü motorlu özel tekneler için belirlenen vergilerin düşüklüğü dikkat çekti. Buna göre, 1-3 yaş arasında olan ve motor gücü 10-20 arası teknelerden 15 milyon, 21-50 bg olan teknelerden 20 milyon, en güçlü motor gücüne sahip teknelerden ise 45 milyon lira vergi alınacak.
       Motosikletlerde, 1-3 yaş dikkate alındığında vergiler, 75-300 milyon lira aralığında, 16 yaş ve yukarısı için ise 10-60 milyon lira aralığında öngörülüyor.
        Bu yat ve kotraların 16 yaş ve yukarısında olanlardan alınacak vergiler ise, 2 ile 10 milyon lira arasında değişiyor.
        Tasarıda, 1-3 yaş arasındaki, 1,300 santimetreküp ve aşağısında motor gücüne sahip araçlardan 250 milyon lira vergi alınırken, yatlardaki verginin 2 milyon liraya kadar düşmesi ise dikkat çekti.
       Uçak ve helikopterlerin vergi tutarlarının belirlendiği 4 sayılı listeye göre, 1-3 yaşındaki uçak ve helikopterler dikkate alındığında, 1,150 kilograma kadar olanlardan 1.6 milyar lira, 1,800 kilograma kadar olanlardan 2.1 milyar lira, 20,001 kilogram ve yukarısından ise 13 milyar lira vergi alınacak.
       Uçak ve helikopterlerin 11 ve yukarısı yaş için belirlenen vergi tutarı ise, 800 milyon ile 9.1 milyar lira arasında belirlendi.
        Kamyonet, kamyon, çekici ve benzeri araçlar için istiap haddi 1,500 kilograma kadar olanlar 300 milyon lira, 3,500 kilograma kadar olanlar 750 milyon lira olurken, en çok vergi 1.5 milyar lira olarak öngörülüyor.
       Tasarının 2 sayılı listesine göre, 1-6 yaş arasındaki minibüslerden 300 milyon lira, panelvan ve motorlu karavanlardan 500 milyon yıllık vergi alınması kararlaştırıldı.
        Bu vergiler, 16 yaş ve yukarısı için 100 milyon ve 150 milyon lira olarak belirlendi.
       
ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ
       Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı tasarıya göre, cep telefonunun tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetlerinden yüzde 25, telekomünikasyon altyapısı hizmetlerinden yüzde 15 özel iletişim vergisi alınacak.
       Bu düzenleme ile daha önce deprem nedeniyle 1999 yılında geçici olarak getirilen özel iletişim vergisi kalıcı hale getiriliyor. Bakanlar Kurulu’nun yüzde 25 oranını yüzde 10’a kadar indirmeye ve yüzde 15 oranını yüzde 10’a indirmeye ve yüzde 25’e kadar artırmaya yetkili olacak.
        Cep telefonu aboneliğinin ilk tesisinde 20 milyon lira özel iletişim vergisi alınacak ve bu oran her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Tasarıyla her türlü şans oyunu ve müşterek bahislerden de belirlenen tutarlarda vergi alınmasının yolu açılıyor. Pakette yer alan bazı düzenlemeler şöyle:
* Serbest meslek kazancının tespitinde dikkate alınan giderlerin kapsamı genişletiliyor.
* Kurumlar vergisi oranı yüzde 33 olacak. Gelecek yıl üçer aylık geçici vergilendirme dönemleri ile ilgili geçici verginin hesabında da bu oran dikkate alınacak.
* Teknoloji geliştirme bölgelerinde yazılım ve ar-ge faaliyetlerinden elde edilen kazançlar için uygulanan istisna süresi 10 yıla çıkarıldı.
* Gecikme zammı günlük ve bileşik faiz yöntemine göre hesaplanacak.
* Motorlu taşıtları vergilendirmede ağırlık esası terk edilerek, motor silindir hacmi ve yaş kriterine göre vergi alınacak.
* Engelli kullanımına uygun hale getirilmiş araçlar vergiden istisna ediliyor, motosikletler 2005’ten itibaren vergi kapsamına alınacak.
* Bu yıl ödenen ek motorlu taşıtlar vergisi ocakta 2004 vergisinden otomatik olarak mahsup edilecek.
* Bankacılık işlemlerinde bazı kağıtlar vergi konusu dışına çıkarılıyor.
* Döviz kazandırıcı faaliyetlerle ilgili işlemlerde sağlanan ve süresi bu yıl sonunda biten istisna uygulaması kalıcı hale getirilecek.
* Konutlara ait çevre temizlik vergisinin su faturası ile tahsili sağlanıyor.
* Eğitime katkı payı ve özel işlem vergisine tabi bazı işlemlere istisna getirildi. Bu kapsamda uçak biletlerinde, cep telefonlarında, vadeli mevduat hesaplarında ve tapu işlemlerinde özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı kaldırılıyor.
* Vergi tahsilatının bütünüyle bankalar aracılığıyla yapılabilmesi için düzenleme yapma yetkisi alındı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları