Home page
Haber Menüsü


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2004 Bütçe Yasa Tasarısı'nın sunuşunu TBMM Genel Kurulu'nda yaptı.
‘Cari açık tahminin altında kalacak’
TBMM Genel Kurulu’nda, 2004 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşmeleri başladı. Bütçe sunuşunu yapan Maliye Bakanı Unakıtan, cari açığın 7.7 milyar dolarlık tahminin altında kalacağını söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    18 Aralık 2003—  Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, cari işlemler dengesinde yıl sonunda açığın, 7.7 milyar dolarlık tahminin altında kalınacağının ortaya çıktığını söyledi. TBMM Genel Kurulu’nda, 2004 Mali Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı’nın sunuş konuşmasını yapan Unakıtan, ihracatın Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre 45.4 milyar dolara ulaştığını söylerken; Ocak ayında memur maaş zamlarına yüzde 6 zam yapılacağını söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News Ek bütçe yasa tasarısı kabul edildi
MSNBC News 2004 Bütçe Tasarısı'na Komisyon'dan onay
MSNBC News Ek Bütçe Meclis'e gönderildi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Unakıtan, geçtiğimiz yıl yüzde 12.8 olan kamu kesimi borçlanma gereğinin 2003 sonunda yüzde 8.7’ye gerilemiş olacağını kaydetti. Vergi barışından 2003 için tahsilat rakamının 2.5 katrilyon lira olmasının beklendiğini belirten Maliye Bakanı Unakıtan, önümüzdeki yıl için de kalan 3 taksitten 1.2 katrilyon lira gelir öngörüldüğünü vurguladı.
        “2002’de yüzde 2.8 olan kamu kesimi borçlanma gereği, 2003 sonunda yüzde 8.7’ye gerilemiş olacak” diyen Unakıtan, vergi barışı projesinden 2003 tahsilatının, tahminlerine paralel olarak 2.4-2.5 katrilyon lira, 2004 yılında da kalan üç taksidin tutarı olarak 1.2 katrilyon lira gelir beklendiğini söyledi.
        Unakıtan’ın konuşmasıyla başlayan bütçe görüşmeleri, her gün saat 11.00’de başlayacak aralıksız bir görüşme maratonunun sonunda, 24 Aralık Çarşamba günü tamamlanacak. Bütçenin 31 Aralık’a kadar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi gerekiyor.
       Irak sorununa ve dünyadaki ekonomik durgunluğa rağmen ekonominin 2003 yılının ilk yarısında yüzde 5.4 oranında reel büyüdüğünü anlatan Unakıtan, “Gayrisafi milli hasılamız, ilk çeyrekte yüzde 7.4, ikinci çeyrekte yüzde 3.7 büyüdü” dedi ve şunları söyledi:
        “2003 yılının ocak-ağustos dönemi itibariyle ithalat geçen yılın aynı dönemine göre 10.6 milyar dolar fazla gerçekleşti. Bunun 1.4 milyar doları sermaye malları ve 8 milyar doları da ara malları ithalatındaki artıştan kaynaklanmıştır. Tüketim mallarındaki artış ise 1.2 milyar dolardır.”
        Bu yılın ilk yedi ayında cari işlemler dengesinin 4.5 milyar dolar açık verdiğini anımsatan Unakıtan, “2003 yılı sonu itibariyle ihracatımızın 45.9 milyar dolara, ithalatın ise 67.2 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Cari dengedeki açık ise GSMH’nin yüzde 3.2’si oranında, 7.7 milyar dolar olacaktır” dedi.
       Şu ana kadar enflasyonda kaydedilen gelişmeler ve beklentilerin, 2003 yılı sonunda hedefe ulaşılacağını gösterdiğini anlatan Unakıtan, amaçlarının enflasyonu tek
       haneli rakamlara düşürmek ve bunu kalıcı kılmak olduğunu yineledi.
       
DIŞ BORÇ TOPLAMI 137.9 MİLYAR $
       “Haziran ayı itibariyle kamu ve özel sektör toplamı dış borçlarımız 137.9 milyar dolardır. Bu dönemde 10.6 milyar doları anapara ve 3.6 milyar doları faiz olmak üzere toplam 14.2 milyar dolar tutarında dış borç ödemesi yapılmıştır” diyen Unakıtan şöyle devam etti: “Eylül ayı itibariyle Konsolide Bütçenin dış borcu 61.3 milyar dolar, iç borcu ise 178.7 katrilyon liradır. İç borçlanmada faiz oranları geriledi.”
       Unakıtan, Kamu kesimi borçlanma gereğinin 2002 yılında yüzde 12.8 iken, 2003 yılı sonunda 4.1 puan azalarak yüzde 8.7’ye gerileyeceğini de söyledi.
       
HEDEFLER VE BÜTÇE BÜYÜKLÜĞÜ
       Unakıtan, konuşmasında, 2004 yılı makroekonomik büyüklüklerini “Gayrisafi Milli Hasıla 419.7 katrilyon lira, büyüme hızı yüzde 5, GSMH deflatörü yüzde 11.9, TEFE yıl sonu yüzde 12, TÜFE yıl sonu yüzde 12, ihracat 51.5 milyar dolar, ithalat 75 milyar dolar” olarak belirtti ve bütçe büyüklüklerini de şöyle açıkladı:
        “2004 bütçesinde, bütçe giderleri 160.9, bütçe gelirleri 114.5, bütçe açığı 46.4, Faiz dışı fazla 19.8, IMF tanımlı faiz dışı fazla 21 katrilyon lira olarak tahmin edilmiştir. Bu durumda, 2003 yıl sonu gerçekleşme tahminlerine göre; bütçe giderleri yüzde 14.1, bütçe gelirleri yüzde 14.2, bütçe açığı ise yüzde 13.8 oranında artış göstermektedir.”
       Unakıtan, faiz ödemelerinde 2003 yılında kaydedilen olumlu gelişmenin 2004 yılında da devam edeceğini ve 2002 yılı sonu itibariyle, borç faizi ödemelerinin GSMH’ye oranı yüzde 19 iken, bu oranın 2003 yılı sonunda yüzde 16.6’ya, 2004 yılında da yüzde 15.8’e gerileyeceğini söyledi.
       2004 bütçesinde, genel bütçe gelirleri tahmininin 113.7 katrilyon lira, vergi gelirleri tahmininin ise 99.2 katrilyon lira olarak öngörüldüğünü kaydeden Unakıtan, şunları söyledi:
       “2004 yılı bütçesinde yer alan tahminlerin yapılmasında her yıl olduğu gibi 2004 yılında da ekonominin makro çerçevesine ilişkin olarak ortaya konulan büyüme, enflasyon oranı, dış ticaret rakamları ve benzeri ekonomik göstergeler esas alınmış ve geleneksel tahmin yöntemleri kullanılmıştır. Bugün itibariyle 2003 yılı vergi gelirleri yaklaşık 86.8 katrilyon lira olarak tahmin edilmektedir. 2003 yılında vergi gelirlerinin GSMH’ye oranı yüzde 24.3’tür. Bu oran 2004 yılında yaklaşık yüzde 23.6 olacaktır. Bu durumda 2004 yılında vergi yükü 0.7 puan azalacaktır.”
       Konuşmasında vergi barışı uygulamasından elde edilen gelire değinen ve buradan 2004 yılında da gelir elde edileceğini belirten Unakıtan, “Vergi Barışı projesinden 2003 yılında 2.4 katrilyon lira gelir hedefi öngörülmüştür. Bu projeden 2003 yılı tahsilatının tahminlerimize paralel olarak 2.5 katrilyon lira civarında olması beklenmektedir. 2004 yılında ise kalan üç taksit tutarı olarak yaklaşık 1.2 katrilyon lira gelir beklenmektedir ve bu rakam 2004 bütçesinde yer almıştır” diye konuştu.
       
MEMURLARA 160 MİLYON VERİLECEK
       2004 Bütçe Yasa Tasarısı’nın Meclis Genel Kurulu’na gelmesiyle memurlara yapılacak maaş ödemeleri de kesinleşti. 1 Ocak’ta memur maaşlarına yüzde 6, memur emekli aylıklarına da yüzde 6.4 ile yüzde 7.9 oranında artış yapılacak. 2004 Temmuz’unda da hem memur, hem de emekli aylıkları yüzde 6 daha zam görecek.
       Memurlara ayrıca, 2003 yılı kayıplarının giderilmesi için, iki taksitte verilmek üzere 1 kereye mahsus 160 milyon liralık bir ödeme daha bütçede öngörülüyor. Ancak, bu kez memura yapılan her ödemenin aksine bu uygulama, memur emeklilerine yansıtılmayacak. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ekim ayında yaptığı açıklamada ise bütçe hazırlanırken memur emeklilerinin de bu ödemeden yararlanmalarına ilişkin düzenleme yapılacağını söylemişti.
       
BAYKAL: BÜTÇE VATANDAŞA YÜK OLACAK
       CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, 2004 yılı bütçesinin vatandaşı can derdinde bırakacak bir bütçe olduğunu söyledi. Baykal, 2004 Mali Yılı Bütçesi üzerinde partisinin görüşlerini açıklarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bütçe görüşmelerini izlememesini eleştirdi.
       Konuşmasında geçen hükümet döneminde uygulanan ekonomik programın ortaya çıkarttığı olumlu göstergelerin bugün de sürdüğünü kaydeden Baykal, ancak bunun Türkiye’nin sorunlarından kurtulduğu anlamına gelmeyeceğini söyledi. Baykal, enflasyondaki düşüşün memnuniyet verici olduğunu kaydettiği konuşmasında, büyümede de artış yaşandığını ifade etti.
       Buna bakarak Türkiye’de programın başarıya ulaştığını, krizden çıkıldığını söylemenin mümkün olmadığını bildiren Baykal, “Bu böyle yaşanır. Ancak bir süre sonra bunun kalıcı, güvenilir olmadığı açık biçimde ortaya çıkar. Latin Amerika ülkeleri bu örneklerle doludur” dedi. Baykal, konuşmasında büyümenin, iç talebin ve stokun artmasından kaynaklandığını da savundu.
       
GÖRÜŞMELER 24 ARALIK’A DEK SÜRECEK
       TBMM Genel Kurulu’nda, 2004 Mali Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmeleri 24 Aralık Çarşamba günü tamamlanacak.
       Bütçenin tümü üzerindeki görüşmelerden sonra aynı gün TBMM Başkanlığı (RTÜK Bütçesi dahil), Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı bütçeleri ele alınacak. Bütçe görüşmeleri 10 turda tamamlanacak. Hükümet ve grupların konuşmaları birer saat, kişisel konuşmalar ise 10’ar dakika ile sınırlı tutulacak.
       Bütçe görüşmeleri saat 11.00-13.00 ve 14.00’den o günkü program bitene kadar devam edecek. Bütçe programı şöyle:
* 19 Aralık Cuma: Başbakanlık, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, SHÇEK, Hazine Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, DPT Müsteşarlığı, DİE Başkanlığı.
* 20 Aralık Cumartesi: Milli Savunma Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı (Karayolları Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü), Ulaştırma Bakanlığı (Denizcilik Müsteşarlığı), Adalet Bakanlığı, Yargıtay Başkanlığı, Danıştay Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü).
* 21 Aralık Pazar: Çevre ve Orman Bakanlığı (Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü), Sağlık Bakanlığı (Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü), Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı (YÖK ve Üniversiteler).
* 22 Aralık Pazartesi: Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı (Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı), Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü).
* 23 Aralık Salı: Maliye Bakanlığı, Gelir Bütçesi.
* 24 Aralık Çarşamba: Bütçenin tümü üzerinde son konuşmalar.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları