Home page
Haber Menüsü


Ek bütçe yasa tasarısı kabul edildi
Ek bütçe yasa tasarısı, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasa, 4 katrilyon 521 trilyon lira ek ödenek öngörüyor.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
20 Kasım 2003— TBMM Genel Kurulu’nda, 2003 bütçesinin, çeşitli tertiplerinden kullanım imkanı kalmayan 6.9 katrilyon liralık ödenek iptal edilerek, bazı alanlara toplam 4.5 katrilyonluk ödenek verilmesine ilişkin ek bütçe yasa tasarısı kabul edildi. Ek bütçe yasasıyla, büyük bölümü iç ve dış borç faizi giderleri için ayrılan ve faizlerdeki düşüşün de etkisiyle kullanılmayacağı anlaşılan toplam 6 katrilyon 917.5 trilyon liralık ödenek iptal ediliyor. Bunun 5 katrilyon 50 trilyonu devlet tahvili faizi ve genel giderleri ile Hazine bonosu genel giderleri, 1 katrilyon 201.5 trilyonunu dış borç faizi ve giderleri, 466 trilyonunu Hazine garantileri kapsamında risk hesabına aktarma, 15 trilyonunu da kur farklarını karşılama ödeneklerinden kesiliyor.

   
 
       
   
MSNBC News SSK'ya ek bütçe gerekmeyecek
MSNBC News 2004 Bütçe Tasarısı'na Komisyon'dan onay
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ayrıca, devlet iştirakleri KİT’lere gelir kaybı ödemeleri, hayvancılığı teşvik, yatırım teşvik hizmetleri, uluslararası kuruluşlara ödemeler, TRT’ye yardım, yeni kurulacak daire ve idareler ve mülteci ve göçmen giderleri ödeneklerinden de toplam 185 trilyonluk bir bölüm iptal ediliyor.
        Ek bütçeyle verilen 4 katrilyon 521 trilyon liralık ek ödenek ise ağırlıkla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu, tarımsal destekleme, KDV iadeleri, yeşil kart uygulaması, sosyal güvenlik ve benzeri alanlar için toplam 4 katrilyon 521 trilyon liralık ek ödenek veriliyor. Söz konusu ödeneğin 327 trilyonu SSDF’ye yapılacak ödemeler için Başbakanlığa, 310 trilyonu doğrudan gelir desteği için Hazine’ye kullandırılacak. Ek ödeneğin 2 katrilyon 186 trilyon lira ile büyük bölümü ise memur maaşı ve işçi ücret artışlarının yol açtığı ödenek ihtiyacı, Emekli Sandığı’nın finansman açığı, dahilde, ithalde ve ihracatta KDV ile gelir ve kurumlar vergisinde red ve iadelerde kullanılmak üzere Maliye Bakanlığı’na veriliyor.
       
SAĞLIK BAKANLIĞI’NA 155 TRİLYON
        Ek ödeneğin 155 trilyon liralık bir bölümü de sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, iyileştirilmesi ve yeşil kart uygulaması hizmetlerinin finansmanı amacıyla Sağlık Bakanlığı’na ayrıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na da SSK ve Bağ-Kur’a yapılacak yardımlar dolayasıyla 967 trilyon liralık ödenek veriliyor.
        Maliye Bakanlığına verilen yetkiyle, yılın kalan döneminde kullanımı mümkün görülmeyen diğer cari ödeneklerden 500 trilyon, yatırım ödeneklerinden ise 1.5 katrilyon liraya kadar ödeneği iptal edebilecek.
        Yasayla, Başbakanlık ile Sanayi ve Ticaret ve Tarım ve Köyişleri Bakanlıkları’na ihtiyaçları için yeni taşım alımı olanağı sağlanıyor. Bu kapsamda Başbakanlık bir adet 4x4 arazi tipi binek, 5 adet de binek taşıt alacak. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, akaryakıt sayaçları muayene hizmetlerinde kullanılmak üzere 35 adet özel donanımlı panel, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da mera hizmetlerini geliştirmek için gezici toprak analiz laboratuvarı yapımında kullanılacak 5 panel taşıt alımına gidecek.
        Hazine’nin Eti Holding A.Ş.’den olan kar payının alacağının bu kuruluşun Eti Alüminyum A.Ş.’den olan alacaklarına mahsup edilmesi imkanı getiriliyor. Emlakbank’ın Ziraat Bankası’na devrinden kaynaklanan taleplerin avans olarak özel tertip devlet tahvili ihracıyla karşılanması konusunda 2003 Bütçe Yasası’nda yüzde 1 olarak belirlenen borçlanma limiti yüzde 2’ye çıkarılıyor. Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’ndan ihtisas kredilerine ödenmesi gereken destekleme primleri kapsamında Hazine’nin görev zararı haline gelen borçların özel tertip senet ihracıyla ödenmesine olanak sağlanıyor.
        Büyükşehir belediyesi bulunan illerde toplanan vergi gelirlerinin yüzde 40’ının doğrudan ilgili büyükşehir belediyesine, kalan yüzde 60’ının ise büyükşehir belediyelerine nüfusları oranında dağıtılmasına ilişkin hüküm için Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı nedeniyle idare mahkemelerince yürütmeyi durdurma kararı verilen ve idare aleyhine sonuçlanması olasılığı yüksek bulunan davalara konu tutarların, daha fazla Hazine zararına yol açılamaması için davacı büyükşehir belediyelerine ödenmesi konusunda Maliye Bakanı’na yetki veriliyor.
        Yasayla, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar ile hissesinin yüzde 50’den fazlası kamuya ait kuruluşlar ve KİT’lerde çalışan işçilerden kendi isteğiyle işten ayrılacak kamu işçilerine kıdem tazminatlarının yüzde 20 fazlasıyla ödenmeside düzenleniyor. Uygulama 1 Ekim’den itibaren işten ayrılan ve 31 Aralık 2003’e kadar ayrılacak işçileri kapsayacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları