Home page
Haber Menüsü


Enflasyon hedefleri onaylar nitelikte
DİE, Kasım’da TÜFE’nin % 1.6, TEFE’nin % 1.7 arttığını açıkladı. Kasım enflasyonu, gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle, piyasa beklentilerinin üzerinde çıkarken; veriler yıllık bazda hedeflerden iyi sonuç alınacağını gösteriyor.
Ankara/İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
3 Aralık 2003— Ekonomik göstergelerdeki iyileşme eğilimi, Kasım ayı enflasyon verileriyle onaylanırken; yıllık bazda hedeflerin gerek toptan eşya, gerekse tüketici fiyatlarında tutturulacağı beklentisini güçlendirdi. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE) Kasım ayında yüzde 1.7, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 1.6 artış gösterdi. Çekirdek enflasyon olarak da bilinen özel sektör imalat sanayinde fiyat artışı yüzde 0.9 oldu. Geçen yılın Kasım ayına göre, TÜFE yüzde 19.3 artış gösterirken, TEFE yüzde 16.2 düzeyinde gerçekleşti. Buna göre, TÜFE’de yıllık bazda Şubat 1977’den bu yana en düşük rakama ulaşıldı; aylık bazda ise Kasım 1981’den bu yana en düşük seviyeye inildi.

   
 
       
   
MSNBC News Babacan: Tüketim büyümeyi ateşleyecek
MSNBC News Enflasyonda olumlu işaret güçlendi
MSNBC News MB enflasyon hedeflerinden emin
MSNBC News 'Enflasyon yüzde 18'lere inecek'
MSNBC News 2004'te enflasyon hedefi yüzde 12
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yılbaşında TÜFE’de yüzde 20, TEFE’de yüzde 17.4 olarak belirlediği hedeflere karşın hükümet bu yıl sonunda TÜFE’nin yüzde 20’nin bir miktar altında, TEFE’nin ise yüzde 16.5 olmasını bekliyor. CNBC-e’nin 18 banka ve aracı kurum ekonomisti arasında yaptığı ankete göre, TÜFE’nin yüzde 1.5, TEFE’nin yüzde 1.1 çıkması beklenirken, çekirdek enflasyonun binde 8 artması bekleniyordu.
       Yılın 11 ayında enflasyon oranı, toptan eşyada yüzde 13.2, tüketici fiyatlarında ise yüzde 17.3 oldu. Geçen yıl bu rakamlar sırasıyla yüzde 27.5 ve yüzde 27.7 olmuştu.
       Öte yandan, Kasım itibariyle 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 27.1, tüketici fiyatlarında ise yüzde 26.3 olarak hesaplandı.
       Ekonomistler, fiyat artışlarının piyasa beklentilerinin üzerinde çıkmasında Ramazan dolayısıyla tarım fiyatlarının yüzde 4.6 artış göstermesinin mevsimsel etkisi ve kısmen de liranın dolar karşısında özellikle Ekim ayında yüzde 6 civarında değer kaybetmesine bağladılar. Ancak bu etkilerin kalıcı olmadığına işaret eden ekonomistler, enflasyondaki olumlu seyrin sürdüğünü söylediler.
       Kasım ayında yüzde 1.7’lik TEFE artışının 0.1’i devlet sektöründen, 1.6’sı özel sektörden kaynaklandı. Ekim ayı enflasyon verileri tahminlerin altında gerçekleşmeyle TÜFE’de yüzde 1.4, TEFE’de yüzde 0.6 olmuş ve yıllık bazda TÜFE yüzde 20.8 ile 1977 Şubat, TEFE de yüzde 16.1 ile 1987 Ocak ayından bu yana en düşük seviyeleri görmüştü.


       
       
TÜFE’DE LİDER SALATALIK, TEFE’DE SOĞAN
       Kasım ayı enflasyon verilerine göre, geçen ay fiyatı en çok artan ürün, TÜFE’de yüzde 95.6 ile salatalık, TEFE’de ise yüzde 54.8 ile kuru soğan oldu. Salatalığı TÜFE’de yüzde 54.5 ile kuru soğan ve yüzde 50.6 ile kabak izledi. TEFE’de ise yüzde 26.8 ile domates ve yüzde 21.1 armut fiyatları fiyatı en çok artan maddeler arasında ikinci ve üçüncü sırada yer aldı.
       Seçilmiş sektörler bazında ise, TÜFE bazında en çok artış, eğlence ve kültür fiyatlarında yüzde 3.6 ile gerçekleşti. Gıda fiyatlarında yüzde 3.4, giyim ve ayakkabı fiyatlarında yüzde 1.6, konutta yüzde 1.1 artış oldu.
       Kasımda TÜFE bazında fiyatı en çok gerileyen ürün yüzde 12.2 ile balık, TEFE bazında ise yüzde 33.1 ile hamsi oldu.
        Gaziantep yüzde 2.4 ile TÜFE’nin Kasım ayında en yüksek olduğu il olurken, bunu yüzde 2.2 ile Samsun izledi. İstanbul’da Kasım ayı TÜFE artışı yüzde 1.7, İzmir’de yüzde 1.4 ve Ankara’da yüzde 1.1 oldu.
       Bölgeler bazında ise Kasım ayında en yüksek TÜFE artışı kaydedilenler yüzde 2.2 ile Güneydoğu Anadolu olurken, bu bölgeyi 1.9 ile Akdeniz, 1.8 ile Karadeniz 1.7 ile Marmara bölgeleri izledi.
       
İSTANBUL’DA FİYATLAR YÜZDE 1.9 ARTTI
       Diğer yandan, İstanbul’da Kasım ayında toptan fiyatlar yüzde 1.9, perakende fiyatlar yüzde 1.2 oranında arttı.
       İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından hazırlanan 1995 bazlı geçinme indeksine göre, yıllık ortalama artışlar perakende fiyatlarda yüzde 25.7, toptan fiyatlarda yüzde 24.5 olarak gerçekleşti.
       Bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında perakende fiyatlar yüzde 18.3, toptan fiyatlar ise yüzde 20.2 artış gösterdi.
       Bu arada, İzmir’de de İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından hesaplanan Tüketici Fiyatları Endeksi, Kasım ayında, önceki aya göre yüzde 1.2 oranında arttı. Toptan Eşya Fiyatları Endeksi’ndeyse yüzde 1.7’lik artış meydana geldi.
       İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından hesaplanan “1996=100 bazlı” İzmir İli Tüketici Fiyatları Endeksi’ne göre, bu yıl Kasım ayında, aylık bazda fiyatlarda yüzde 1.2 oranında artış kaydedildi. Geçen yılın aynı ayında bu oran yüzde 2.9 artış göstermişti.
       Yılın 11 ayında artış oranı yüzde 16.7 olarak gerçekleşirken, Kasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre yıllık yüzde 17.9 ve 12 aylık ortalamalara göre de yıllık yüzde 25.1’lik artış yaşandı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları