Home page
Haber Menüsü


Tekel’de tekliflere bakış olumsuz
Tekel’in özelleştirmesine gelen teklifin düşük bulunmasının yankıları sürüyor. Maliye Bakanı, beklentilerinin daha fazla olduğunu belirtirken; Tekel Genel Müdürü Ensari de verilen tekliflerin kabul edilemez olduğunu belirtti.
Ankara/İstanbul/İzmir
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
6 Kasım 2003— Özelleştirme sürecindeki Tekel’de tekliflerin beklenenden düşük gelmesinin ardından ihaleye ilişkin görüşler de gelmeye devam ediyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan fiyat konusundaki beklentilerinin daha fazla olduğunu belirterek, ihalenin iptalini konuşmanın yanlış olacağını söyledi. Devlet Bakanı Ali Babacan da, teklif rakamının piyasa tarafından belirleneceğini kaydederken, “Özelleştirmede kararlıyız” dedi. Tekel Genel Müdürü Sezai Ensari de özelleştirme ihalesinde verilen tekliflerin kabul edilebilir olmadığını belirterek, tekliflerin Tekel’e hakaret olduğunu ifade etti.

   
 
       
   
MSNBC News Özelleştirme teklifleri moral bozdu
MSNBC News TEKEL'de teklifler tahminin altında
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
KARARI ÖYK VERECEK
       Maliye Bakanı Kemal Unakıtan Tekel’e verilen teklifler konusunda “Beklentilerimizin daha fazla olduğunu herkes biliyor” dedi.
       Tekel konusunda prosedürün işlediğini, ihale komisyonunun gerekli çalışmaları yapacağını kaydeden Maliye Bakanı, “Komisyon kararını verecek. Ondan sonra Özelleştirme Yüksek Kuruluna (ÖYK) gelecek. ÖYK da gereken kararı verecek” diye konuştu.
       Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci’nin teklif ile ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine, gerekli değerlendirmelerin yapılacağını vurgulayan Unakıtan, kararın ondan sonra verileceğini ifade etti.
       Maliye Bakanı, özellikle sigara ihalesinin iptal edilip edilmeyeceği ile ilgili olarak konuşmanın yanlış olacağını söyledi. Bunun prosedüre de aykırı olduğuna dikkat çeken Maliye Bakanı, “Ama beklentilerimizin daha fazla olduğunu herkes biliyor” açıklamasında bulundu.
       
‘MALIMIZI EDER FİYATTAN SATMAK İSTERİZ’
       Gazetecilerin, birkaç gün önce söylediği “Müjdeli haberlerim olacak” şeklindeki sözlerini hatırlatmaları üzerine ise “Bekleyin bakalım biraz” diyen Unakıtan, şöyle devam etti:
       “Tabi biz malı satan olarak en iyi fiyata satma gayreti içinde oluruz her zaman. Malımızı eder fiyattan satmak isteriz. Onun için elimizden gelen her türlü gayreti gösteririz.” Basın mensuplarının oldukça yüksek beklentiler yaratılan Tekel’in özelleştirilmesinde fiyatın neden bu kadar düşük kaldığı şeklindeki sorularını da Unakıtan, şöyle cevaplandırdı:
       “Herşey serbest piyasa ortamında oluyor. Kimseye şunu bunu vereceksiniz diye baskı yapılması söz konusu olamaz. Alıcılar da hür iradelerini kullanarak kendi kararlarını verirler. Bu süreç devam ediyor. Sonunda ne olur hep beraber göreceğiz.”
       Kimsenin malını çok düşük fiyata, yok pahasına satmak istemeyeceğini kaydeden Unakıtan, en yüksek fiyatı bulma gayreti içinde oalcaklarını ifae etti.
       Maliye Bakanı, özelleştirmede resmi hedefi çok düşük tuttuklarını vurgularken, yıl sonuna kadar daha vaktin bulunduğuna da işaret etti. Maliye Bakanı, TÜPRAŞ’ın özelleştirme sürecinin de devam ettiğini, onun da çok yakın zamanda sonuçlanacağını sözlerine ekledi.
       
BABACAN: ÖZELLEŞTİRMEDE KARARLIYIZ
       Devlet Bakanı Ali Babacan da, Tekel ihalesine yönelik değerlendirmesinde, teklif sayısının olumlu olduğunu belirtirken, teklif rakamının ise tamamen piyasa koşullarında belirleneceğini söyledi.
       Özelleştirmede son derece kararlı olduklarını belirten ali babacan, bu kararlılığın uluslararası piyasalarda da görüldüğünü savundu ve tekel için gelen tekliflerin bu anlamda olumlu olduğunu söyledi.
       Babacan, “Tekel’e gelen teklif sayısı iyi, rakamsa tamamen piyasanın belirleyeceği bir şey” dedi.
       
‘TEKLİFLER KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL’
       Tekel Genel Müdürü Sezai Ensari de özelleştirme ihalesinde verilen tekliflerin kabul edilebilir olmadığını belirterek, tekliflerin Tekel’e hakaret olduğunu ifade etti. Tekel’in vergi yönündeki katma değerinın 2 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Ensari, ortaya çıkan rakamları Tekel’in hiç haketmediğini belirtti.
       Ortaya çıkan rakamları değerlendirdiğini ve bu rakamları Tekel’in hiç haketmediğini düşündüğünü belirten Ensari, şunları söyledi:
       “İtalya örneği var. Ben 70 milyar adet sigara üretiyorum. İtalya, 15 milyar adet sigara ürettiği pazarını 2.3 milyar Euro’ya sattı. Fas’ta da bir örnek yaşandı. Üçte birimiz kadar pazar payı bulunan Fas’ta 1.5 milyar dolara gitti. Şimdi rakamları dikkate aldığınızda, 70 milyar adet sigara üreten Türk pazarına biçilen bu değer, verilen bu fiyat bence kabul edilebilir değil.”
       
’İHALEYİ İPTAL KARARI DOĞRU’
       Ensari, tekliflerin açıklanmasından sonra hiçbir kuruluşu ne pahasına olursa olsun değerinin altında satmayacaklarını açıklayan Özelleştirme İdaresi ve Tekel Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kilci’nin “Umarım ihale komisyonu da bu yönde karar verir” yönündeki görüşüne katıldığını dile getirdi.
       Tekel’in 2002 sonu itibariyle 328 trilyon lira kar ettiğini anımsatan Ensari, Eylül ayı itibariyle 170 trilyon lira karda olduklarını belirterek, yıl sonuna kadar 250 trilyon liralık kar hedeflediklerini belirtti.
       
TÜTSAB SONUÇTAN MEMNUN
       Tekel’in Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret A.Ş özelleştirmesinde en yüksek fiyatı veren, Nurol-Limak-Özaltın’ın da bulunduğu dörtlü konsorsiyum içinde yer alan TÜTSAB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam da, ihale teklif rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “iyi bir fiyatla, iyi bir sonuç aldıklarını” söyledi.
       Susam, Tekel’in özelleştirilmesi sürecinin tamamlanmasının ardından, Türk rakısını, hak ettiği yere taşımak için üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerini belirtti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları