Home page
Haber Menüsü


TEKEL’de teklifler tahminin altında
Özelleştirme kapsamındaki Tekel’in sigara bölümüne BAT ve JTI teklif verdi. ÖİB Başkanı Kilci, en yüksek 1.1 milyar dolarlık teklifi veren JTI’nin teklifine beklentilerin altında nitelendirmesinde bulundu.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
5 Kasım 2003— Özelleştirilmek üzere hisselerinin tamamı blok olarak satışa çıkarılan ve son revize teklifleri alınan Tekel’e ait Sigara Sanayi İşletmesi A.Ş.’ye en yüksek teklifi 1.15 milyar dolar ile Japan Tobacco International Tütün Ürünleri Üretim ve Dağıtım A.Ş. verirken, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, tekliflerin beklenenin altında olduğunu belirterek ihalenin iptal edilebileceği yönünde sinyal verdi.

   
 
       
   
MSNBC News Tütün Yasası Yüksek Mahkeme'de
MSNBC News Özelleştirilecek kurumlar yatırımı kısacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ÖİB Başkan Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı Hasan Köktaş başkanlığında yapılan ihalede, teklif veren firmalar JTI ve BAT Turkey Ltd’den revize teklifler alındı. Tekliflerin kapalı zarf içinde alındığı ihalede en yüksek teklifi 1.151 milyar dolarla JTI verdi. İhale Komisyonu Başkanı Köktaş, sonucu değerlendirdikten sonra satış için nihai karar organı olan Özelleştirme Yüksek Kurulu’na sunup sunmamaya karar vereceklerini söyledi.
       
KİLCİ: BEKLENTİLERİN ALTINDA
        İhalenin ardından bir açıklama yapan ÖİB Başkanı Kilci ise, Tekel’in sigara birimi için beklentilerinin daha yüksek olduğunu belirterek, “İhalede aldığımız teklifler beklentilerimizi karşılayacak düzeyde değil” dedi.
       İhalede ortaya çıkan bedelin Değer Tespit Komisyonu’nun belirlediği rakamın da altında olduğunu ve rakamın kendilerinin ve ülkenin beklentilerini karşılayacak düzeyde olmadığını anlatan Kilci, “Bundan bizim gocunmamız söz konusu olamaz. Tekel bir malımız var. Bir süre daha elimizde olmasında sakınca yok. Ne pahasına olursa olsun satalım anlayışına prim vermedik, şimdi de vermeyeceğiz. Hiçbir kuruluşumuzu değerinin altında satma niyetimiz yok, ilahi nihayet elimizde kalacağını bilsek dahi” şeklinde konuştu.
        Gazetecilerin bu sözlerinin ihalenin iptal edileceği yorumuna neden olduğunu anımsatmaları üzerine Kilci, “Umarım İhale Komisyonu o yönde karar verir. İhale Komisyonu’nda olsam iptal ederim. Bunlar benim fikirlerim” dedi.
       Kilci, bu sözlerinin İhale Komisyonu’na baskı yapıp yapmayacağının ilişkin bir soru üzerine de “Hayır” demekle yetindi.
       Tekel Sigara’ya en yüksek teklifi veren Japon Tobacco International’ın (JTI) temsilcisi Hayemi Chi San, ÖİB’den ayrılırken “bu bizim için çok iyi haber” dedi.
       
ALKOLLÜ İÇKİLERE TEKLİF 292 MİLYON $
       Tekel’in Sigara’nın ardından yine hisselerinin yüzde 100’ü blok olarak satışa çıkarılan Tekel Alkollü İçkiler Sanayi A.Ş. için son revize teklifler alındı. Köktaş başkanlığındaki ihalede, Alkollü İçkiler Sanayi’ne Tahincioğlu Holding A.Ş., Nurol-Limak-Özaltın-Tütün Ürünleri Toptan Satıcıları Birliği A.Ş. (TÜTSAB) ortak girişim grubu ile Hacı Ömer Sabancı Holding olmak üzere üç ayrı gruptan teklif alındı.
       Tekliflerin kapalı zarf içinde alındığı ihalede en yüksek teklifi 292 milyon dolar ile Nurol-Limak-Özaltın-Tütün Ürünleri Toptan Satıcıları Birliği A.Ş. (TÜTSAB) ortak girişim grubu verdi.
       ÖİB Başkanı Kilci, Tekel Sigara’nın sonucuna ilişkin yaptığı değerlendirmenin Alkollü Sanayiler için söylenemeyeceğini kaydetti.
        İhale Komisyonu Başkanı Köktaş, Alkollü İçkiler Sanayi’nin de ihale sonucunu değerlendirdikten sonra satış için nihai karar organı olan Özelleştirme Yüksek Kurulu’na sunup sunmamaya karar vereceklerini söyledi.
       Kilci bir başka soru üzerine de bu yıl için öngörülen 4 milyar dolarlık özelleştirme uygulama hedefinde revizyona gerek olmadığını söyledi.
        Tekel’in söz konusu birimleri 7 Haziran’da satışa çıkarılmış, son teklif tarihi 24 Ekim olarak belirlenmişti.
       
TÜPRAŞ’TA İHALE SÜRECİ SÜRÜYOR
       Tüpraş’ta ihale sürecinin devam ettiğini belirten Kilci, şirket için yeterli sayıda teklif alındığını ve teklif verenlerin açıklanması için Petrol Piyasası Kanunu’nun TBMM’den çıkmasının beklendiğini, bunun da 2-3 hafta alabileceğini söyledi.
       Tekel ihalesinin yapıldığı saatlerde, ÖİB binasının önünde Türkiye Komünist Partisi’ne mensup bir grup gösteri yaptı ve satışı protesto etti. Göstericiler bir süre, “Tekel halkındır, sattırmayacağız/Gizli satış, açık ihanet/İşçi düşmanı işbirlikçi AKP” şeklinde sloganlar attılar.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları