Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 11:10 TS 13 Ağu., 2000
Depreme acil müdahale sistemi
İstanbul’a acil müdahale ve erken uyarı sistemi kapsamında, kuvvetli yer hareketi kayıt istasyonları kurulacak. Bu sistemle nerede yoğun yıkım yaşandığı, hangi köprü ve yolların açık ya da kapalı olduğu, hangi hastanelerin hasar gördüğü anında saptanacak.
İstanbul
AA
13 Ağustos— Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik, İstanbul’a acil müdahale ve erken uyarı sistemi kapsamında, 80 adet kuvvetli yer hareketi kayıt istasyonu kuracaklarını bildirdi. Prof. Dr. Erdik, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, 1998 yılından beri planlanan sistemin, acil müdahale ve erken uyarıyı kapsadığını ifade etti.

   
 
       
    MSNBC News Deprem erken uyarıs sistemi geliyor
MSNBC News İstanbul'da binalar güçlendirilmeli
MSNBC News Deprem öncesi ve sonrası eşgüdüm
MSNBC News Çadırda yaşayanların sayısı % 90 azaldı
MSNBC News Depremzedeye dava için 4 gün
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Prof. Erdik, sistemin kurulmasının İstanbul Valiliği ile birlikte yürütüldüğünü belirrti.
       Prof. Dr. Mustafa Erdik, şöyle devam etti:
       “Sistemin ağırlığı acil müdahaledir. Onun da amacı, hasar yapıcı bir deprem olur olmaz, dakikalar mertebesinde hasarın yoğunlaştığı yerler hakkındaki bilgiyi en kısa zamanda acil yardım ve kurtarma merkezlerine iletmektir.
       Yani hangi semtlerde yoğun yıkım yaşandığı, hangi köprülerin açık ya da kapalı olduğu, hangi hastanelerin hasar gördüğü, hangi yolların açık ya da kapalı olduğu hakkındaki bilgi acil yardım ve kurtarma merkezlerine en kısa zamanda iletilecektir.”
       Bunun için İstanbul’un metropoliten bölgesi içinde 80 adet kuvvetli yer hareketi kayıt istasyonu kuracaklarını kaydeden Prof. Dr. Mustafa Erdik, “Bunları daha çok küçük binalarda, karakollarda, belki ilkokullarda, hastanelerde ama 24 saat gidip cihazları kontrol edebileceğimiz ve aynı zamanda bir deprem sonrası ayakta duracağından az çok emin olduğumuz yerlerde kuracağız” dedi.
       
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
       Prof. Dr. Erdik, küçük bilgisayarlara benzeyen kuvvetli yer hareketleri cihazlarının yerdeki hareketi, sarsıntıyı kaydettiğini ve sarsıntıyı hafızalarına alarak GSM mobil telefon bağlantısıyla merkeze ilettiğini anlattı. Mustafa Erdik, şunları kaydetti:
       “Mobil telefonların deprem sonrasında kilitlendiğini biliyoruz. Bunu önlemek için de ufak sarsıntıyı hisseder hissetmez bu 80 istasyon, hemen hat alacak. Hat aldıktan sonra depremle ilgili ilk önce kısa parametreleri verecek. Bunlar depremin süresi, depremde kaydedilen maksimum hareketler ve depremin şiddetine yönelik bilgiler.
       Bu kısa hareketlerden sonra bütün depremin kaydını verecek bize. Bu kaydı ilk önce Kandilli Rasathanesi’ne verecek. Burada bilgisayarda otomatik olarak işlenecek.”
       
KISA ZAMANDA HASAR TESBİTİ
       Prof. Dr. Mustafa Erdik, böylece meydana gelen yer sarsıntısının büyüklüğünün yanı sıra İstanbul’daki bina envanteri, bina altyapısı ve diğer altyapılar kullanılarak hangi semtte ne boyutta hasar meydana geldiğinin belirleneceğini söyledi.
       Prof. Dr. Erdik, ortaya çıkan hasarın dağılımıyla ilgili bilgilerin, İstanbul’da kurmayı düşündükleri Valilik, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Emniyet Müdürlüğü ve Garnizon Komutanlığı’ndaki merkezlere de otomatik olarak iletileceğini bildirdi.
       Bilgileri sürekli yenileyeceklerini ifade eden Prof. Dr. Erdik, erken uyarıdan sonraki işlemin, İstanbul’un bir deprem sonrası acil yardım ve acil kurtarma sistemiyle ilgili olduğunu kaydetti.
       Prof. Dr. Mustafa Erdik, “Bu işin içinde acil yardım ve kurtarma ekipleri, ambulans, acil hastane ve yangın söndürme sistemi var. Bu sistemlerin düzenlenmesi lazım” diye konuştu.
       
YER BELİRMEME AŞAMASI
       Sistemle ilgili ihale çalışmalarının son aşamaya geldiğini belirten Prof. Dr. Erdik, kuvvetli yer hareketleri cihazları için yer belirleme aşamasında olduklarını söyledi. Prof. Dr. Erdik, “Bu kuvvetli yer hareketleri cihazlarını Eylül ayından itibaren yerleştirmeyi düşünüyoruz. Sistemin çalışması ise yıl sonuna doğru olur” dedi.
       Bundan önceki depremlerde en büyük eksikliğin nerede, ne kadar hasar olduğunu bilinememesi olduğunu, bu nedenle acil yardım ve kurtarma ekiplerinin doğru yöne doğru zamanda sevkedilemediğini vurgulayan Prof. Dr. Erdik, sistemin Japonya’nın birçok kentinde, ABD ve Tayvan’da bulunduğunu, İtalya’da ise kurulmak üzere olduğunu bildirdi.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları