Home page
Haber Menüsü


Cumhurbaşkanı Adayı Güner 63 yaşında.
 
ANAP’lı Agah Oktay Güner, Çankaya adayı
 
ANAP Balıkesir Milletvekili Agah Oktay Güner Cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıkladı. TBMM Başkanı Akbulut da aday olabileceğini belirtti.
 
ANKARA
NTV-MSNBC
 
21 NİSAN —  DSP Eskişehir Milletvekili Nail Büyükerman’ın ardından ANAP Balıkesir milletvekili Agah Oktay Güner de, cumhurbaşkanlığına adaylığını koyduğunu açıkladı. Adaylık başvurusunu TBMM Başkanlığı’na veren Güner, “üzerimde hiçbir gölge olmadan cumhurbaşkanlığına aday oluyorum” dedi. Güner, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, cumhurbaşkanlığının ağır sorumluluklar taşıyan bir görev olduğunu belirtti. Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut da Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyabileceğini açıkladı.

   
 
       
    MSNBC News 2.liderler zirvesi yarın yapılacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
“TBMM içinde bu görevi layıkıyla yerine getirecek çok sayıda yetenekli insan varken, konuyu liderler düzeyinde çözmeye çalışmak garabettir.”
AGAH OKTAY GÜNER
ANAP Balıkesir Milletvekili
       Cumhurbaşkanlığına kimin seçileceği konusunda yürütülen siyasi arayışlara ve Başbakan Bülent Ecevit’in bu konudaki girişimlerine değinen Güner, TBMM dışından bir kişinin aday olacağı izleniminin belirdiğini, bundan “elem duyduğunu” bildirdi. TBMM’nin milletin temcilcisi olduğunu ve milletvekillerinin büyük bir fedakarlık içinde milletin temcilciliğini yerine getirdiğini kaydeden Güner, şöyle konuştu:
       “TBMM içinde bu görevi layıkıyla yerine getirecek çok sayıda yetenekli insan varken, konuyu liderler düzeyinde çözmeye çalışmak garabettir. Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda gruplar karar alamaz, milletvekilleri hür iradeleriyle hareket ederler. Hür iradeyi bir yana itip birtakım yönlendirme gayretlerine girmek, birinci aşamada başarısızlıkla sonuçlanmıştır, ikinci aşaması da kaos görüntüsü vermektedir.”
       
“DAHA AZ ŞEREFLİ DEĞİLDİR”
       
Ulusal Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan kuvvetleri Ankara’ya yaklaştığında o dönem milletvekillerinin Ankara’yı terketmediklerini ve gerekirse seve seve canlarını verme kararlılığını gösterdiklerini anlatan Güner, “Bugün bu çatı altında bulunan milletvekilleri, o günün milletvekillerinden daha az şerefli ve daha az hasas değildirler” dedi. Anayasa’nın cumhurbaşkanının tarafsız olması şartını aradığını, bu nedenle siyasi pazarlık yapılmaması gerektiğini belirten Güner, kendisinin, böylesi pazarlıkların dışında, milletvekillerinin hür iradelerine güvenerek göreve talip olduğunu söyledi. “Üstümde hiçbir gölge olmadan cumhurbaşkanlığına aday oluyorum” diyen Güner, siyasi geçmişini anlattı. Bakanlık koltuğuna iki kez oturduğunu, 12 Eylül askeri müdahalesinden sonra 16 ay “hürriyetinden mahrum edildiğini” hatırlatan Güner, idamını isteyen savcıların, daha sonra ittifakla beraatini talep ettiklerini belirtti. Güner, siyasetten 10 yıl uzak kaldıktan sonra politik yaşamını ANAP’ta sürdürdüğünü kaydetti. Türkiye’nin gündemindeki sorunlara ve izlenmesi gereken politikalara da değinen Güner, AB’ye tam üyelik hedefinden hiçbir zaman vazgeçilemeyeceğini belirtti. Orta Asya ve Kafkasya’ya yönelik “diri bir dış politika” izlenmesi gerektiğini ifade eden Güner, özelleştirmede devlet bankalarına öncelik verilmesi, hiçbir alanda kartelleşme ve tekelleşmeye izin verilmemesi, eğitim düzeyinin yükseltilmesi, milli bir gençlik politikasının uygulanması, mukaddes değerlere saygılı olunması ve bu değerlerin demokrasi içinde korunmasının mümkün olduğunun bilincine varılması gerektiğini dile getirdi.
       
“YERİNDE SAY: 1, 2, 3...”
       Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Güner, “Adaylığınız konusunda Genel Başkanınız Mesut Yılmaz’la görüştünüz mü?” sorusuna, “Adaylığım konusunda kimsenin görüşünü almadım. Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda, (bekleyelim) sözünü Sayın Yılmaz’dan işittim. Bir milletvekilinin anayasal hakkını kullanması için Pazartesi’den bugüne kadar beklemesi yeterlidir. Bu zaman içinde ANAP’ta ‘Yerinde say. 1, 2, 3’ten öte bir şey görmedim” dedi. Güner, “Sayın Yılmaz aday olursa çekilir misiniz?” sorusuna ise “Hayır, ömrümde hiçbir zaman girdiğim bir işten rücu etmedim” karşılığını verdi. Basın toplantısının ardından adaylık dilekçesini TBMM Genel Evrak Şefi Yüksel Tekin’e veren Güner, “Başka aday yok mu?” diye sordu. Gazeteciler de ilk adayın DSP Eskişehir Milletvekili Mehmet Mail Büyükerman olduğunu söylediler.
       
GÜNER KİMDİR?
       
Agah Oktay Güner, 1937 yılında Bayburt’ta doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra eğitimine Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü, Fransa Planlama Yüksek Okulu ve Sorbonne Üniversitesi’nde devam eden Güner, DPT’te, Ankara Ticaret Odası ve TSE’de yöneticilik yaptı. Ticaret Bakanlığı Müsteşarlığı görevinde de bulunan Güner, 1977’de MHP listesinden Konya Milletvekili olarak parlamentoya girdi ve İkinci Milliyetçi Cephe diye bilinen AP-MHP-MSP hükümetinde Ticaret Bakanlığı yaptı. Askeri müdahalenin yapıldığı 12 Eylül 1980’den sonra açılan MHP davasında birçok parti yöneticisiyle birlikte yargılanan ve hakkında idam cezası istenen Güner, bu davadan beraat etti. Siyasi yaşamına 1995 seçimlerinde ANAP’tan Konya milletvekili seçilerek devam eden Güner, bu partide Genel Başkan Yardımcılığını üstlendi. ANAP-DSP-DTP koalisyonunda Kültür Bakanlığı yapan Güner, 1999 seçimlerinde ANAP Balıkesir milletvekili seçildi. ANAP MKYK üyesi olan Güner’in siyasal, sosyal, ekonomik ve politik konularda yayınlanmış çok sayıda eseri bulunuyor. Güner, bazı eserleri de Türkçe’ye çevirdi. Güner, evli ve 5 çocuk babası.
Yıldırım Akbulut

       
AKBULUT’UN ADAYLIĞI
       TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut da, cumhurbaşkanlığına aday olabileceğini açıkladı. Akbulut, Ankara Namık Kemal İlköğretim Okulu’nun davetlisi olarak Ankara’ya gelen Gölcük Tersane İlköğretim Okulu’ndan 15 kişilik öğrenci grubu ve öğretmenleri kabul etti. Yıldırım Akbulut, bir öğrencinin, “Cumhurbaşkanlığı konusunda adınız geçiyor. Aday olacak mısınız?” sorusuna, “Salı günü adayların müracaatının son günü, pek fazla bir şey kalmadı. Ayın 25’ine kadar adaylar müracaat edebilecek. Ben de aday olabilirim” dedi. Akbulut, Agah Oktay Güner’in Cumhurbaşkanı adaylığı için başvurduğunu hatırlatan bir gazeteciye, “Gayet doğal. Tebrik ederim, başarılar dilerim. Hayırlı olsun” yanıtını verdi.
       Yıldırım Akbulut, adaylık için ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın tavrını bekleyecek misiniz?” sorusuna, “Ayın 25’ine kadar süre var. Bu konular önümüzdeki bir-iki gün içinde belli olur” yanıtını verirken, “(aday olabilirim sözünü biraz açar mısınız?” sorusunu da “Bir öğrencimiz bu konuda soru sordu. Ben de onu cevapsız bırakmamak için bunu söyledim” diye yanıtladı.
       ANAP Erzincan Milletvekili olan Akbulut, 1935’te Erzincan’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitren Akbulut, bir süre serbest avukatlık yaptı. ANAP’tan 17, 18 ve 19’uncu dönem Erzincan milletvekili seçildi. İçişleri Bakanı olarak görev yapan Akbulut, Turgut Özal’dan sonra ANAP Genel Başkanı ve Başbakan oldu. Halen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olan Akbulut, evli, 3 çocuklu.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları