| | | İkinci sıraya Linuxu koyan CFO Connors şirketlerin krize karşı kendilerini koruma stratejisinde bilişim yatırımlarını kısmalarını üçüncü sıraya koydu. Dördüncü sırada Microsofta karşı girişilen davalar ve bu davaların çokluğu yeralırken beşinci risk faktörü ise şirketin birçok cephede aynı anda rekabete girmesi olarak gösterildi.
MS LİNUXU CİDDİYE ALMAK ZORUNDA
Sektör analistleri Linuxun ikinci sırada yeralmasını şaşkınlıkla karşılarken, yine de Linuxun ilk beşte kesinlikle var olması gerektiğini düşünüyorlar. Ancak bir çok analist Linuxun Windowsun görevini yerine getirebilecek durumda olduğuna dair kanının gelişmesinin Microsoftun pazarını yediğine inanıyor. 
Linux pazarı genişleyecek

Son aylarda MSin en üst yönetiminin Linuxa bakış açısı değişti. Bill Gates Linuxu etraflarda dolaşıyor ve ciddiye almak zorundayım diye nitelerken Münih kentindeki ihale yenilgisinden hemen sonra Haziran ayı başında Steve Ballmer MS çalışanlarına bir email göndermiş, Linuxun MS için ciddi bir tehdit olduğunu ve buna karşı bir strateji izlenmesi gerektiğini yazmıştı. 
Münih ihalesinin arkaplanı
MS bu strateji çerçevesinde Avrupalı müşterilerine lobi yapmış hatta Ballmer bizzat Münihe giderek Alman İçişleri Bakanı ile görüşmüştü. Ancak MS yine de Münihte Linuxa yenilmişti.
LİNUXLA REKABET İÇİN LİNUX GİBİ
Ancak Microsoftun Linuxa gösterdiği ilgi nedeniyle bir başka önemli gelişme gölgede kalıyor, Microsoftun Windows CE işletim sistemine yaptığı değişiklikler ve bunun sonucunda MSin Linux-laşması. 
Microsoft açık kaynağın peşinde
Windows CE sisteminin önce fiyatı düşürüldü. Ardından MS işletim sistemini yazılımcılara açtı ve CE üzerinde değişiklikler yapmalarına olanak sağladı ve bunların tekrardan CE bünyesine katılıp satılmasını sağladı.
Birçoklarına göre Windows CE, MSin Linuxla başaçıkarken Linuxlaşmasına bir örnek olarak gösterilebilir. İki yıl önce çıkan shared-source programı da Linuxlaşma stratejisinin bir başka örneği. Her ne kadar açık kaynak ve shared-source farkı olgular da olsa, MS sonuçta ikisini de Linux tarzı çalıştırmak istiyor.
Merkezi İngiltere Bath kentinde bulunan NetCraft firmasının araştırmasına göre MSin bu Linuxlaşma stratejisi ilk meyvelerini vermeye başladı; daha önce Linux kullanan 8 bin bilgisayarın Windows Server 2003 geçtiği biliniyor.
SIRA MASAÜSTÜLERDE
Ancak sunucular pazarı Linux-MS rekabetinin yaşandığı tek arena değil. Zira Linuxun masaüstü pazarında iddialı konuma gelmesi bekleniyor; Linuxun hızını artırabilmesi durumunda, bu pazarda MSe ciddi bir rakip olması beklenebilir, işte o zaman MS ne yapacağı merakla bekleniyor.
| |