| | | (Consumer Electronics Linux Forum) CELF oluşumu ilk olarak Aralık 2002de Sony ile Panasonici üreten Matsushita arasında Linuxu audio ve video cihazlarına entegre etme girişimiyle başlamıştı. İkili daha sonra bu ortaklığı diğer rakiplerini de içine katacak şekilde genişletme kararı almıştı. Forumun üyeleri arasında Toshiba, NEC, Hitachi, Samsung ve Sharp da bulunuyor. IBMin de bu ortaklıkta yerini almak istediği şirket tarafından açıklandı.
ORTAKLIĞIN HEDEFLERİ
Sony, Royal Philips, Panasonic CE Linux Forum adı verilen ortaklığın en büyük üyeleri oldu. Kısa adıyla CELF, Linux sisteminin ev elektronik aletlerde kullanılabilir hale gelmesi için gerekli gelişmelerin yapılması için çalışmalara başlanacağını bildirdi. CELFnin hedefleri arasında Linuxun açılış ve kapanış hızının artırılması, kullanım zamanı yeteneklerinin geliştirilmesi, bellek gereksinimlerinin azaltılması ve güç kullanım yeteneklerinin artırılması gibi kalemler bulunuyor. CELF tüm Linuxçulara bu şartları uyması halinde yazılımlarının ortaklık bünyesinde kullanılacağını bildirdi.
MİCROSOFTA DARBE VURACAK
Bu oluşum şüphesiz Microsofta ciddi bir darbe vuracak. Zira Bill Gates Las Vegas Consumer Electronics Show (Bireysel Elektronik Cihazlar Fuarı) bünyesinde her yıl Microsoft Windowsu öne çıkarmaya çalışmış ve hedeflerinin bu pazarı ele geçirmek olduğunu beyan etmişti.
Linux bir açık kaynak olduğu için kullanıcılar istedikleri gibi Linuxa sahip olabiliyorlar, ancak tek bir şart var: Linuxa yapılan tüm bireysel eklemeler de aynen diğer kullanıcılarla ücretsiz olarak paylaşılmalı. Linux herhangi bir lisanslama ücreti ya da kayıt onayı gerektirmiyor.
BİR LİNUX DA SEN GÖNDER
Philips firması Linuxu ev içinde bulunan elektronik cihazlar arasında bir ağ şebekesi kurmak amacıyla kullanmayı düşünüyor. Bu tasarıma göre teypler, TVler, yazıcılar, hoparlörler, düşünebildiğiniz her cihaz birbirine bağlı olacak. Linux halen Philipsin Wi-Fi donanımlı iPronto tabletinde kullanılıyor.
CELFnin hedefleri arasında CE-Linux adlı Linuxu ev aletlerine uyarlayan modifikasyonların tamamlanması bulunuyor. Forum sözcüsü Jeannet Harpenin yaptığı açıklamaya göre, geliştirilen herhangi bir Linux kodu CELF Architecture Group and Steering Committee (CELF Yapılama Grubu ve Yönetim Komitesi) tarafından kabul edildiği takdirde CELF kaynak ağacına konacak ve bu kodlar tüm kullanıcılara açık olacak.
| |