Home page
Haber Menüsü


Euro, tarihi çıkış değerine geldi
Euro, iki yıl önce dolar karşısında piyasada ilk işlem görmeye başladığı değere geldi.
İstanbul
CNBC-E
23 Mayıs— Avrupa ortak para birimi Euro, ilk işlem görmeye başladığı düzey olan 1. 1747’yi aşarak 1. 1789’e dek yükseldi. Euro’nun, büyük bir alım dalgasıyla hızla tırmandığı görüldü.

   
 
       
   
MSNBC News Euro-dolar paritesi zirveye ulaşmadı
MSNBC News Britanya Euro'ya şimdilik katılmıyor
MSNBC News Euro dört yılın en yükseğinde
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İşlem gördüğü ilk iki yılda değerinin üçte birini yitiren Euro’nun, işlem görmeye başladığı düzeyi aşacak kadar güçlenmesi, psikolojik bir dönüm noktası olarak nitelendiriliyor.
       Uzmanlar, Euro’nun ilk işlem gördüğü düzeyi aşmasının, tarihi zirve olan 1. 1886’ya da ulaşmasını kolaylaştıracağını belirtiyor.
       
EURO’YA GEÇMEK ZORLAŞTI
       Öte yandan, Euro’nun değer kazanmasının, 2004’te Avrupa Birliği’ne katılacak ülkelerin Euro’ya geçişini zorlaştıracağı tahmin ediliyor. The Economist dergisinde yer alan analize göre, Avrupa Birliği’ne katılacak ülkelerin, Euro’ya geçiş için ön şart olan, para birimlerinin değerini en az iki yıl süreyle Euro’nun değerine göre sabit bir bant aralığında tutmaları oldukça zor.
       Bu ülkelerin, Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde artacak borçlanma ihtiyaçları nedeniyle, para birimlerini, yüzde 2. 25 olarak belirleneceği tahmin edilen bantta tutmalarının kolay olmayacağı belirtiliyor.
       
Uzmanlar ne diyor?
       Öte yandan, akademisyenler, ABD’de son 4 yılın en düşük seviyelerinde seyreden doların Euro karşısında değer kaybetmesinin, ABD’nin, para biriminde düşük değer politikasıyla ticaretine rekabet gücü kazandırırken, diğer taraftan ortak para birimi Euro’nun dolar karşısında değer kazanmasının, Avrupa ekonomisinde durgunluğa ve ticaret açığına yol açabileceğini belirttiler.
       
DOLAR-EURO SAVAŞI
       İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Esfender Korkmaz, ABD’de dış ticaret ve ödemeler dengesindeki açığın bu yıl artmaya devam ettiğini, Irak savaşının bu dengeyi daha da bozduğunu ifade etti. Prof. Korkmaz, gittikçe artan bu açık karşısında ABD’nin ihracatını artırmak istediğini, bunun için de dolara rekabet gücü kazandırmak amacıyla doların Euro karşısında değer kaybetmesini istediğini dile getirdi.
       ABD’de dolar faizinin düşük olmasının Euro’ya olan talebi artırdığını belirten Prof. Korkmaz, “Bana göre doların düşüşü çok fazla devam etmez. Avrupa ya faizleri indirecek ya da ABD’ye faizleri indirmesi için baskı yapacaktır” dedi.
       Almanya ve Fransa’nın Irak savaşına katılmamasının altında dolar-Euro savaşının yattığını savunan Prof. Korkmaz, şöyle devam etti:
       “Dolar, bütün dünyada rezerv para olarak kullanılıyor. Böyle olunca da enflasyonist etkisi olmuyor. Avrupa, doları bu tahtından indirerek Euro’nun dünyada dolar yerine rezerv para olarak geçmesini istiyor ve bu nedenle Euro’ya müdahale etmiyor. Nitekim Irak savaşı nedeniyle ABD’ye tepki gösteren İran ve Endonezya’nın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler, rezerv para olarak Euro’yu kullanacaklarını açıkladılar.”
       Prof. Korkmaz, Türkiye’de dövizdeki arzın artmasının dolardaki düşüşü en fazla etkileyen unsur olduğuna dikkat çekerek, Merkez Bankası’nın izlediği politika dikkate alındığında Türkiye’de dolarda çok daha fazla düşüşün yaşanmaması gerektiğini söyledi.
       
“ASIL NEDEN ABD’DE DURGUNLUK”
       Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hurşit Güneş de, ABD’de dolarının son 4 yılın en düşük seviyelerinde seyretmesi ve Euro karşısında değer kaybetmesinin asıl nedeninin, ABD’de yaşanan ciddi durgunluk olduğunu kaydetti.
       ABD’deki düşük faiz oranları nedeniyle sermaye ve dövizin Avrupa’ya kaçtığına işaret eden Prof. Güneş, ABD’de Mart ayı sanayi verilerinden sonra Nisan verilerinde de düşüş trendinin görüldüğünü, bu durumun durgunluğu artırarak ABD’yi daha da zora soktuğunu ifade etti.
       Prof. Güneş, Avrupa’nın izlediği yüksek faiz oranlarına da değinerek, “Avrupa’da faizler inmediği için, Euro değer kazanmaya devam ediyor. Bu durum, ancak bir süre daha devam eder. Daha sonra dolardaki düşüşle bir tarafta ABD dış ticaret açığı kapanırken, diğer tarafta Avrupa’daki özellikle Almanya ekonomisindeki ticaret açığı artacaktır. Bu da, gelecekte doların Euro karşısında değerini artırır” dedi.
       Türkiye’de ise dolarda daha fazla düşüş beklemediğini dile getiren Prof. Güneş, “Merkez Bankası’nın izlediği politikayla döviz kurlarında denge kurulacak ve dövizde yukarıya doğru hareket olacaktır” dedi.
       
“SÜREKLİ DÜŞÜŞÜ ABD DE İSTEMEZ”
       İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Tunca ise ABD dolarındaki düşüşün bu ülke ihracatını olumlu etkileyeceğini, kurun düşmesi nedeniyle dünyaya daha ucuza mal satacaklarını vurguladı.
       Irak savaşı nedeniyle ABD ekonomisinin açık vermesinin ve ABD askeri harcamalarından dolayı yüksek miktarlarda para girişinin olmasının doları düşüren etkenler arasında yer aldığına dikkati çeken Prof. Tunca, şunları kaydetti:
       “Doların birazcık inmesi, ABD’nin işine gelebilir. Ancak sürekli bir düşüşü, Avrupa ekonomisini durgunluğa itmesi ve durgun bir Avrupa ekonomisinin ABD’nin ticareti açısından yarar sağlamaması nedeniyle ABD de istemez. Bu nedenle ABD mutlaka önlem alacaktır.”
       Prof. Tunca, Türkiye’de de doların çok fazla düşeceğine ihtimal vermediğini, bu durumda Türk ihracatı açısından çok olumsuz bir tablonun ortaya çıkacağını kaydetti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları