Home page
Haber Menüsü


Ekonomide gündem dolar kuru
Sanayi Bakanı Coşkun, kurdaki değişiklikleri dikkatle izlediklerini belirtirken, TİM Başkanı Satıcı, TL güçlenmesinin ihracatı olumsuz etkilediğini söyledi. Devlet Bakanı Tüzmen de “^Kur kendi dengesini bulur” dedi.
İstanbul
AA
21 Mayıs— Türkiye’de herkes son günlerde dolar kurunu tartışıyor. Merkez Bankası, “aşırı oynaklık” gerekçesiyle Türk Lirası’nın fazla güçlenmesinin önüne geçerken, uzmanlar yatırımcıların dolar satarak yoğun biçimde TL faizli enstrümanlara döndüğünü bildiriyor. JP Morgan gibi yabancı yatırım bankaları TL’nin güçlenmesinin enflasyondaki düşüşe katkıda bulunacağını bildirirken, ihracatçılar da kurdaki gerilemenin, ülke ekonomisinin bel bağladığı ihracatın yara almasına neden olacağını savunuyor.

   
 
       
   
MSNBC News Merkez Bankası'ndan dolara müdahale
MSNBC News Tüzmen: Dış açıkta makas 60'a düşerse sorun var
MSNBC News TCMB: Irak'a ihracat tarımda fiyatları artırabilir
MSNBC News TÜSİAD: IMF'ye verilen sözler tutulmalı
MSNBC News JP Morgan: Borç sarmalı kırılabilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Irak savaşının sona ermesinden sonra yatırımlarını dolarda tutmaya devam edenler ise iki aydan kısa bir sürede yüzde 15 zarar etti. Bu nedenle, doların fiyatı toplumun tüm kesimlerinde tartışma oluyor.
       İşte ekonominin önde gelen simalarının bugün kur konusunda yaptığı açıklamalar:
       
COŞKUN: DİKKATLE İZLİYORUZ
       9. Uluslararası Ev Tekstili Fuarı (EVTEKS 2003) CNR Uluslararası Fuar Merkezi’nde konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, “Kurdaki değişiklikleri dikkatle izliyoruz. Bütün sorunları biliyoruz, ne tür tedbirlerin alınacağını da biliyoruz, ama ekonomide herhangi bir şok yaşamamak, herhangi bir inisiyatifimizin dışında dalgalanmaya sebebiyet vermemek için dikkatle izliyoruz” dedi.
       
TÜZMEN: KUR KENDİ DENGESİNİ BULUR
       Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, kurun zaman içinde kendisini dengeleyeceğini belirterek, “Merak etmeyin kur kendi dengesini bulur” dedi. Tüzmen, dalgalı kurda döviz kurlarının oynamasının normal olduğunu, ancak geçmiş tecrübeler de bulunduğunu ve aynı hatayı yine yapmamak gerektiğini söyledi. “Bizim arkadaşlar, bu konuda çalışmalar yapıyorlar. Biz sevimli bir kur olsun istiyoruz” diyen Tüzmen, ihracatçının, girdi maliyetleri yüksek olduğu için şu anda dış piyasalara kaynak transferi yapmak zorunda kaldığını, kar almadan hatta zararına satış yaparak dış piyasalarda tutunmaya çalıştığını belirtti. Tüzmen, bunun kısa dönemde devam edebileceğini ancak uzun dönemde devam etmesinin çok zor olacağını ifade etti. IMF ve Dünya Bankası ile yapılan görüşmeler çerçevesinde çok fazla müdahalenin söz konusu olmayacağına dikkat çeken Bakan Tüzmen, “Ama burada ihracatçı kendi döviz girdisini Türkiye’ye getirmesinden sonra yani 1-2 aylık dönemlerle hareket ediyor. Kendi kendine kur dengeleyecektir. Merak etmeyin kur kendi dengesini bulur” dedi.
       
SATICI: VERGİ KURLARDAKİ MAKASLA
       Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, üreten ve ihraç eden 31 bin firmanın daha önceden enflasyon yoluyla ödediği vergiyi bugün kurlardaki makasla ödediğini belirterek, “Buna ne kadar dayanırız, bundan çok fazla emin değilim” dedi.
        Satıcı, bugün ihracat sektörünün çok büyük zorluk yaşadığını söyledi.
        Önceki hükümetlerin tüm uyarılara rağmen sıcak para politikasından uzaklaşmadıklarını, “kamyonu deviriyoruz” uyarılarına aldırış etmediklerini belirten Satıcı, “Teknisyenlerin, dış teknisyenlerin sözünü dinleyince malum krizleri hep beraber yaşadık” dedi.
       3 Kasım seçimlerinden sonra içerde ve dışarda bir güven ortamının yakalandığını vurgulayan Satıcı, dünyada dolar ve Euro’nun büyük bir savaş yaşadığına işaret ederek, şöyle konuştu:
       “Dolar ve Euro savaş yaparken, bölgemizde savaşların temel sebebi kendi pazarlarının güçlenmesi ya da zayıflamasıyla ekonomik ağırlıklarını birbirlerine kabul ettirme savaşı yapan Avrupa ve Amerika varken, maalesef Türkiye’nin para politikasını yönetenlere, özellikle Merkez Bankası’na, piyasaya bir duyuruda bulunmak istiyorum. Kendilerini bir yıllık süreç içerisinde sürekli uyardık. Lütfen sadece Türkiye’de fiyat istikrarını değil, dünya piyasalarını iyi okuyun. Okumazsanız ortaya çıkan fırsatlardan faydalanamazsınız. Bugün doların düşüşü ABD ekonomisinin zayıflamasından kaynaklanmıyor. ABD’de enflasyon yok. Önemli bir sorun da yok. Dünyanın yöneticisi ve büyük gücü olarak devam ediyor, devam etmek için de özellikle ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimleri ve piyasaları bir adım önde okumasıyla bugün ihracatını artırıp ithalatını düşürerek ekonomisini güçlendirmeye çalışıyor.”
       Oğuz Satıcı, enflasyon programına da değinerek, “Enflasyon programının tek bir bacağı var; Fiyat istikrarı. Fiyat istikrarının takip edildiği kalemlere baktığımızda bayanların kullandığı rujdan, ojeye kadar birçok kalem var. Bunlar arasında bizim girdi maliyetlerimiz de var. Ama onlarca kalem içinde bizim girdi maliyetlerimiz doğalgaz, elektrik, motorin ve en önemlisi finansman. Yani faizler düşmüyor. Biz mevcut çekilen acının bedelini ödüyoruz” diye konuştu.
       Türkiye’de üreten, ihraç eden, kayıt altında çalışan 31 bin firmanın, Türkiye’ye daha önceden enflasyon yoluyla ödediği vergiyi bugün kurlardaki makasla ödediğini ifade eden Satıcı, bütün acının bedelini üreticinin ve ihracatçının ödediğini savundu. Satıcı, “Buna ne kadar dayanırız, bundan çok fazla emin değilim” dedi.
       
ÖZİLHAN: DENGEYE GELİR
       TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, döviz fiyatlarının, serbest piyasada dalgalı kur esasına göre şekillendiğini hatırlatarak, “Önümüzdeki dönemde spekülatif gayeyle adım atılmaması gerektiğini yine bu şekilde öğrendik. Dalgalı kurdan herhangi bir şekilde dönüş söz konusu değil” diye yanıtladı.
       Merkez Bankası Başkanı’nın bunun kendi içinde dengeye geleceğine savunduğunu hatırlatan Özilhan, “Biz de o görüşteyiz” dedi. Güven oluşmasıyla yastık altından önemli miktarda dövizin piyasaya geldiğini gördüklerini anlatan Özilhan, “Onlar bir müddet sonra dengeye gelecektir diye yorumluyorum. İhracatçıların dolar euro parite değişikliğinden müspet şekilde etkilendiklerini, bir müddet sonra bu işin dengeye gelerek sonlanacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları