Home page
Haber Menüsü


İhracatçı uyumlu kur politikası istedi
İhracatçılar, girdi maliyetlerine uygun bir kur politikası istediklerini belirterek, bugüne dek piyasaların başı boş bırakıldığını belirtti.
İstanbul
AA
12 Mayıs— Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, piyasaların bugüne kadar başıboş bırakıldığını savunarak, “İş işten geçtikten sonra yapılacak müdahalelerin ve düzenlemelerin piyasaların ve ekonominin dengelerini bozacağı artık açıkça anlaşılmaktadır” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Satıcı, döviz kurundaki gerilemeye dikkat çekerek, Türk Lirası’nın değerlenmesiyle girdi maliyetlerinin artmasının ihracatçıyı olumsuz yönde etkilediğini belirtti.
       Satıcı, “Eğer piyasa şartları, ihracatçı kesimin en dinamik olduğu dönemde gelirlerinin düşerken maliyetlerinin artması anlamına geliyorsa ve bu konuda tamamen bir kadercilik öngörülüyorsa, bunu kabul edebilmemiz mümkün değildir” diye konuştu.
       Serbest piyasanın, başıboş piyasa anlamına gelmediğini kaydeden Satıcı, şunları kaydetti:
       “Buna rağmen piyasalar bugüne kadar başıboş bırakılmıştır. Halbuki, piyasalarda dengeleri bozmayacak şekilde yapılacak hassas ayarlar sürdürülebilir büyümenin ön koşuludur. Mevcut ekonomik şartlar içinde büyümeyi sağlamak risk almayı gerektirmektedir. İhracatçılar bu riski göze alacak cesareti göstermekteyken, üretimin önünü açacak, büyümeyi sağlayacak, istihdamı arttıracak düzenlemeleri ve müdahaleleri yapması gerekenlerin aynı cesareti göstermemeleri ya da çok geç göstermeleri oldukça düşündürücüdür. İş işten geçtikten sonra yapılacak müdahalelerin ve düzenlemelerin piyasaların ve ekonominin dengelerini bozacağı artık açıkça anlaşılmaktadır.”
       
UYGUN BİR KUR POLİTİKASI
       İstanbul Hazır Giyim İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise, girdi maliyetlerine uygun bir kur politikası istediklerini belirtirken, “ekonomide ne zaman sorun olsa, ihracatçı alkışlanıyor. Ama ne zaman bahar havası gelse ihracatçı unutuluyor” dedi.
       Orakçıoğlu, Türkiye’nin ihracatta yakalamış olduğu ivmeyi devam ettirmesinin son derece önemli olduğunu ifade ederek, sektörün 2000’de 27 milyar dolar olan ihracatının, bu yıl sonu itibariyle 40-42 milyar dolar olarak gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti.
       Dünyada giderek keskinleşen rekabet koşullarına rağmen, ihracatçının inanılmaz bir fedakarlıkla gerçekleştirdiği başarının, içerideki engeller yüzünden gölgelendiğini dile getiren Orakçıoğlu, döviz kurundaki gerilemenin ihracatı tehdit ettiğini vurguladı.
       Orakçıoğlu, ekonominin, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 50’nin altına düştüğü için krize girdiğini ve o dönemde yine dövizin kur baskısı altında bulunduğunu dile getirerek, “Biz, yine aynı senaryoyu yaşamak istemiyoruz. Bugün siz dövizi baskı altında tutarsanız, yüzde 20 daha değerli TL ile ekonomik hedeflere ulaşmaya çalışırsanız, ithalatı patlatırsınız. İthalat ile birlikte dış ticaret açığını artırırsınız ve aynı senaryoya zemin hazırlarsınız” görüşünü savundu.
       “Altını çizerek söylüyorum; girdi maliyetlerine uygun bir kur politikası istiyoruz” diyen Orakçıoğlu, “Biz burda ne teşvik istiyoruz, ne de başka birşey. Sadece uluslararası rekabetimizi engellemeyecek bir kur politikası istiyoruz. Ekonomide ne zaman sorun olsa ihracatçı alkışlanıyor. Ama, ne zaman bahar havası gelse ihracatçı unutuluyor. Biz artık bunun değişmesini istiyoruz” dedi.
       
TÜZMEN: KUR KENDİNİ DENGELEYECEKTİR
       Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de, önümüzdeki dönemde, ihracat artışının bu şekilde devam ettiği sürece kurun kendini dengeleyeceğini söyledi. Tüzmen, Çevre Bakanlığı devir-teslim töreninde döviz kurundaki düşüş ile ilgili soru üzerine, döviz kurunun ayarını belli bir marjda, “ihracatçının, sanayicinin, üreticinin gürültüsü çıkmadan” yapmak gerektiğini kaydetti.
       Bunun bir beceri işi olduğunu kaydeden Tüzmen, “Bunların yavaş yavaş, dilim dilim ayarlanması gerekiyor. O konuda arkadaşlarımız çalışmaya başladılar. Önümüzdeki günlerde neticesini görürüz” dedi.
       Tüzmen, kura çok fazla müdahaleye gerek olmadığını belirtirken, faizlerin düşüşünün de işleri kolaylaştırdığını kaydetti. Kurda özellikle dolarda yaşanan düşüşün dünyada dolar ve diğer para birimleri pariteleri ile alakalı olduğunu ifade eden Tüzmen, durumun sadece TL’ye özgü olmadığını söyledi.
       Bu durumun ihracat ile ithalat arasındaki makasın artmasına neden olduğuna dikkat çeken Tüzmen, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 60’lar seviyesine inmesinin, sıkıntılı günlere götüreceğini söyledi.
       Tüzmen, şu anda ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 68-69 olduğunu belirtirken, “Dolayısıyla dikkatle devam edildiğinde, herhangi bir sorun olacağı görülmüyor” dedi.
       
   
MSNBC News Merkez Bankası'ndan müdahale: Dolar yeniden 1.5 milyon
MSNBC News İhracatta kambiyo sıkıntısı büyük
MSNBC News TİM: Nisan'da ihracat % 36 arttı
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları