Home page
Haber Menüsü


Petrolün yasal sahibi tartışılıyor
Irak’ta savaşın izleri yavaş yavaş dağılırken, petrol kaynakları ve yeniden imar projelerinin alınması üzerine tartışmalar başladı. Washington, Fransa ve Rusya’nın başı çektiği karşı cepheyle “yasallık” tartışması yaşıyor.
Bağdat
CNBC-E
23 Nisan— ABD, Irak operasyonunda “yeniden yapılandırma” aşamasına gelindiğini söylerken, bu süreçte nasıl bir yasal prosedürün izleneceği merakla bekleniyor. Petrol yataklarını işleterek Irak’ın yeniden yapılandırmasını finanse etmek isteyen Washington, Fransa ve Rusya’nın başı çektiği karşı cepheyle ‘hukuka uygunluk’ tartışması yaşıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Irak Savaşı’nın bir “petrol savaşı” olduğu yorumları hala tazeliğini korurken, ülkenin zengin petrol yataklarını kimin işleteceği konusu belirsizliğini koruyor. Petrol konusunda Saddam Hüseyin rejiminin imzaladığı anlaşmaların geçerli olup olmadığı tartışılırken, ABD’nin karşısında Rusya ve Fransa’nın muhalefeti sürüyor. Rus ve Fransız şirketler, yeni iktidarın kendilerine verilen hakları tanımasını istiyorlar.
       
BM İZNİ OLMALI
       Uluslararası hukuk danışmanları, Birleşmiş Milletler izni olmadan, Washıngton’un Irak petrollerine karışamayacağını vurguluyorlar.
       Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden Fransa ve Rusya ise, eski rejimle imzalanan anlaşmaların devamını talep ediyorlar. Irak’ta büyük yatırımları olan Rus şirketi Lukoil, yeni yönetimden anlaşmaya sadık kalmasını beklerken, Amerikan şirketleri de seslerini yükseltiyorlar.
       Petrol üretimi ve dağıtımından pay almak isteyen ABD’li şirketler, savaşın maddi ve manevi kayıplarının koalisyon ülkeleri tarafından verildiğini, bu nedenle Irak’ın yeniden yapılandırılmasına kendilerinin öncülük edeceğini savunuyorlar.
       
BORCU KİM ÖDEYECEK?
       Bu arada, Washington’un, eski rejimin yasal haklarının yok sayması durumunda, Irak’ın 50 milyar dolarlık borcunun kimin ödeyeceği de ayrıca tartışılıyor.
       Uluslararası kurumlardan borçlanılan bu miktarın Saddam Hüseyin’in askerlerine harcandığını düşünen bazı kesimler, bu paranın ödenmemesi gerektiğini savunuyorlar.
       Buna karşın, finans çevreleri borçların ödenmemesi durumunda finans kurumlarının zor duruma düşeceğini öne sürerek, yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerektiğini vurguluyorlar.
       
THE ECONOMİST’İN YORUMU: İŞLER ZOR
       Bu arada, The Economist Dergisi’nde yer alan bir makalede, Irak petrollerinin Irak halkının yararı için en iyi ne şekilde yönetileceği konusunda karar almanın kolay olmadığı ifade ediliyor.
       Bulunabilecek en iyi çözüm yollarının ABD’li ve İngiliz petrol şirketlerini içermesi, bu savaşa petrol için girildiği şüphesinin doğrulanması riskiyle karşı karşıya. Ancak Irak petrollerinin işletilebilmesi için öncelikle Irak’ta yasal bir hükümetin kurulması gerekiyor.
       Daha sonra da, bu hükümetin, Irak’ın petrol kaynakları konusunda uzman bir kişi bulup ulusal petrol şirketinin başına getirmesi gerekiyor.
       
EN ÖNEMLİ ZORLUK FİNANSMAN
       Irak petrollerinin işletimi konusunda aşılması gereken en önemli zorluk, altyapının tamiri ve üretimin artırılması için gereken yatırım için finansman bulmak.
       Petrol şirketlerinin şimdiye dek finansman bulmak için izlediği, rezervleri teminat olarak gösterme seçeneği, Irak için uygun olmayabilir. Irak’ın petrol altyapısının yeniden yapılandırılması için gereken en az 100 milyar dolarlık kaynağı, Goldman Sachs’in bile bulamayacağı tahmin ediliyor.
       
RUS VE ÇİN ŞİRKET İTİRAZ EDEBİLİR
       Alternatif bir yöntemse, yabancı şirketlerden petrol rezervlerinde ortaklık karşılığı sermaye sağlamak. Bu noktada da, Saddam yönetiminin daha önce Rus ve Çinli şirketlerle imzaladığı anlaşmaların geçerli sayılıp sayılmayacağı sorunu da bir kez daha ABD’lilerin karşısına çıkıyor.
       Bazı uzmanlar, bu anlaşmaların ambargolar nedeniyle birçok şirketin ihalelere katılamamış olması ve anlaşmaların Irak halkının değil, Saddam’ın çıkarlarına yönelik olması nedeniyle geçersiz sayılması gerektiği düşünüyor.
       Ancak bir grup uzman da, bu anlaşmaların geçersiz sayılmasının yasal olmayacağını savunuyor. Bazı uzmanlarsa, Rus ve Çinli şirketlerle yapılan anlaşmaların geçersiz sayılmasının, yasal olmasa da, sürecin işleyişini değiştirmeyeceğini savunuyor.
       
LAHEY’E BAŞVURABİLİRLER
       Bu uzmanlara göre, anlaşmaları geçersiz sayılan şirketler Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na başvurabilir, ancak böyle yapmaları halinde en iyi olasılıkla dava süresince Irak pazarına giremez.
       Bu şirketler, davayı kaybetmeleri halindeyse, Irak pazarına girme şanslarını tamamıyla yitirir. Bu nedenle başta Rus Lukoil olmak üzere, Saddam yönetimiyle anlaşma imzalayan şirketlerin, mahkemeye başvurmak yerine Irak’ın yeni hükümetiyle anlaşma yoluna gitmesi muhtemel görünüyor.
       
   
MSNBC News 'Hayfa Hattı bizim için tehdit değil'
MSNBC News Irak'ta ilk petrol rafinerisi yarı kapasiteyle çalışıyor
MSNBC News Musul-Hayfa Hattı için Türk firmalara teklif
MSNBC News Deutsche: Savaşın Türkiye'ye maliyeti 3.5 milyar dolar
MSNBC News ABD'nin "sertleştiği" Suriye'nin petrol rezervi 2.5 milyar varil
MSNBC News ABD: Irak petrolünde hedef günde 1.6 milyon varil
MSNBC News Irak, borcunu 20 yılda ödeyebilecek
MSNBC News NYT: ABD Irak petrolünü kullanmamalı
MSNBC News Kerkük petrolü hemen satılmayacak
MSNBC News Yergin: Irak'ta petrol üretimi 2'ye çıkacak
MSNBC News Gözler, Irak'ın petrol gelirinde
MSNBC News İlk karlı çıkanlar petrol devleri
MSNBC News İngiltere: Irak petrolüne 3 ay gerekli
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları