|
ABDli askeri uzmanlar ise Suriyede en az 4 adet kimyasal silah fabrikası olduğunu öne sürüyor. Sadece bu iddia bile Suriyenin ne tür bir tehlike içinde bulunduğunu gösteriyor. ABD ile Irak arasındaki savaş, Irakın kitle imha silahları barındırdığına ilişkin savıyla başlamış, ancak bu iddialar, silah denetçileri tarafından kanıtlanamamıştı.
Bu gelişme ve ABDnin demokrasi savına karşılık Iraktaki yağmalamalar ve kargaşa savaşın petrol gerekçesiyle yapıldığı yorumlarının güçlenmesine neden oldu.
LİMANLARI VE BORU HATTI VAR
Peki, Irakın ardından Suriye neden gündeme geldi? Suriye, Ortadoğu petrollerini deniz yoluyla taşıyan bir çok limana sahip... Ülkede bin 300 kilometre uzunluğunda petrol boru hattı bulunuyor.
Bir başka deyişle Suriye, Ortadoğu petrollerini Akdenize ulaştıran önemli bir vana niteliğinde... Örneğin 55 yıldır kapalı olan ve Irakın Musul kentinden, İsrailin Hayfa limanına ulaşan petrol boru hattı da Suriye topraklarından geçiyor.
215 BİN ASKERİ VAR
Fransızlardan bağımsızlığını kazandığı 1946 yılından sonra sosyalist ekonomik politikalar uygulayan Suriye, son yıllarda serbest piyasa ekonomisine geçti.
Yaklaşık 215 bin askeri personeli bulunan Suriye, milli gelirinin yüzde 5.9unu askeri harcamalara ayırıyor. 4 bin 700 tankı, 4 bin 500 zırhlı aracı bulunan Suriyenin 611 adet savaş uçağı bulunuyor.
TARIM TOPLUMU
Suriye nüfusunun çoğunluğu şehirlerde yaşasa da hala tarım ağırlıklı bir toplum olarak dikkat çekiyor. Suriye, komşusu Irakın ekonomisinin aksine gelirinin büyük bir bölümünü tarımdan sağlıyor. 2001 yılı rakamlarına göre 54.2 milyar dolar Gayrısafi Yurtiçi Hasılaya sahip olan Suriye, gelirinin yüzde 27sini tarımdan elde ediyor.
1992den sonra Ortadoğunun buğday ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Suriyede 1999 yılında görülen kuraklık, bu özelliğini yitirmesine neden oldu.
3 MİLYAR DOLAR PETROL İHRACATI
Ortadoğuda uğruna savaşların çıkmasına neden olan petrol ise, Suriyenin toplam ihracatının yüzde 68ini oluşturmakta. 1995te günlük 610 bin ton olan günlük petrol üretimi, 1999da 535 bin varile düştü. 2.5 milyar varil petrol rezervi bulunan Suriyenin 2000 yılında petrol ihracat geliri ise 3.1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Yıllık ihracatı 5 milyar dolar olan bu güney komşumuzun ithalatı ise 4 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Zaman zaman siyasi gerginlikler yaşadığımız suriye ile ticaret hacmimiz ise 744 milyon dolar. | |