Home page
Haber Menüsü


ABD’nin “sertleştiği” Suriye’nin petrol rezervi 2.5 milyar varil
ABD’nin gözünü diktiği Suriye, bir tarım toplumu olsa da yılda 3 milyar dolarlık petrol ihraç ediyor. Aynı zamanda Ortadoğu’nun en büyük buğday üreticilerinden. Ancak en önemlisi bölge petrolünü Akdeniz’e ulaştırabilecek limanları ve boru hatları...
Kerem Ilgaz
CNBC-E
16 Nisan— Ortadoğu’da sular durulmuyor... Koalisyon güçlerinin bir aydan daha az bir sürede Irak’ta kontrolü ele almasının ardından Suriye ile ilgili yapılan açıklamalar, bölgede tedirginliğin devam etmesine neden oluyor. Suriye, doğal kaynaklarından çok, özellikle stratejik konumuyla dikkat çekiyor.

   
 
       
   
MSNBC News Gözler, Irak'ın petrol gelirinde
MSNBC News Yergin: Irak'ta petrol üretimi 2'ye çıkacak
MSNBC News Irak petrolünde tam kapasite için 2 yıl gerekli
MSNBC News 'Suriye korsan devlet olmadığını kanıtlamalı'
MSNBC News BM Suriye'ye yönelik açıklamalardan rahatsız
MSNBC News ABD yönetiminde Suriye çatlağı
MSNBC News Şaron: Suriye'ye baskı artsın
MSNBC News Beyaz Saray: Suriye terörist devlet
MSNBC News AB'den ABD'ye Suriye uyarısı
MSNBC News Straw: Suriye 'yeni hedef listesi'nde yok
MSNBC News Suriye ABD'nin hedefinde
MSNBC News Rumsfeld: Iraklı yetkililer Suriye'ye kaçıyor
MSNBC News Tüzmen: Suriye ile serbest ticaret gündemde
MSNBC News Tüzmen'den Suriye çıkarması
MSNBC News Irak ve Suriye ticaret anlaşması imzaladı
MSNBC News Türkiye-Suriye-İsrail üçgeninde ilginç tesadüfler
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, dünkü açıklamasında Suriye ve İran’a karşı savaş planları olmadığını söyledi. Ancak Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer’in önceki gün Suriye’nin “teröre destek verdiğini” ve terörist bir devlet olduğunu öne sürmesi, diğer yandan İsrailli bakanların Suriye’nin Irak’a destek verdiği yönündeki sert açıklamaları gerginliğin sürmesine neden oluyor.
       
4 KİMYASAL FABRİKA


       ABD’li askeri uzmanlar ise Suriye’de en az 4 adet kimyasal silah fabrikası olduğunu öne sürüyor. Sadece bu iddia bile Suriye’nin ne tür bir tehlike içinde bulunduğunu gösteriyor. ABD ile Irak arasındaki savaş, Irak’ın kitle imha silahları barındırdığına ilişkin savıyla başlamış, ancak bu iddialar, silah denetçileri tarafından kanıtlanamamıştı.
       Bu gelişme ve ABD’nin “demokrasi” savına karşılık Irak’taki yağmalamalar ve kargaşa savaşın petrol gerekçesiyle yapıldığı yorumlarının güçlenmesine neden oldu.
       
LİMANLARI VE BORU HATTI VAR
       Peki, Irak’ın ardından Suriye neden gündeme geldi? Suriye, Ortadoğu petrollerini deniz yoluyla taşıyan bir çok limana sahip... Ülkede bin 300 kilometre uzunluğunda petrol boru hattı bulunuyor.
       Bir başka deyişle Suriye, Ortadoğu petrollerini Akdeniz’e ulaştıran önemli bir vana niteliğinde... Örneğin 55 yıldır kapalı olan ve Irak’ın Musul kentinden, İsrail’in Hayfa limanına ulaşan petrol boru hattı da Suriye topraklarından geçiyor.
       
215 BİN ASKERİ VAR
       Fransızlar’dan bağımsızlığını kazandığı 1946 yılından sonra sosyalist ekonomik politikalar uygulayan Suriye, son yıllarda serbest piyasa ekonomisine geçti.
       Yaklaşık 215 bin askeri personeli bulunan Suriye, milli gelirinin yüzde 5.9’unu askeri harcamalara ayırıyor. 4 bin 700 tankı, 4 bin 500 zırhlı aracı bulunan Suriye’nin 611 adet savaş uçağı bulunuyor.
       
TARIM TOPLUMU
       Suriye nüfusunun çoğunluğu şehirlerde yaşasa da hala tarım ağırlıklı bir toplum olarak dikkat çekiyor. Suriye, komşusu Irak’ın ekonomisinin aksine gelirinin büyük bir bölümünü tarımdan sağlıyor. 2001 yılı rakamlarına göre 54.2 milyar dolar Gayrısafi Yurtiçi Hasıla’ya sahip olan Suriye, gelirinin yüzde 27’sini tarımdan elde ediyor.
       1992’den sonra Ortadoğu’nun buğday ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Suriye’de 1999 yılında görülen kuraklık, bu özelliğini yitirmesine neden oldu.
       
3 MİLYAR DOLAR PETROL İHRACATI
       Ortadoğu’da uğruna savaşların çıkmasına neden olan petrol ise, Suriye’nin toplam ihracatının yüzde 68’ini oluşturmakta. 1995’te günlük 610 bin ton olan günlük petrol üretimi, 1999’da 535 bin varile düştü. 2.5 milyar varil petrol rezervi bulunan Suriye’nin 2000 yılında petrol ihracat geliri ise 3.1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
       Yıllık ihracatı 5 milyar dolar olan bu güney komşumuzun ithalatı ise 4 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Zaman zaman siyasi gerginlikler yaşadığımız suriye ile ticaret hacmimiz ise 744 milyon dolar.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları