Home page
Haber Menüsü


Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısı sona erdi
Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısı sona erdi. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez binada yapılan toplantı, yaklaşık 3.5 saat sürdü.
Ankara
AA
16 Nisan— Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türk-İş, Hak-İş ve diğer katılan sivil toplum örgütleri ile oda temsilcileri, Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısına görüş ve önerilerini içeren birer rapor sundular. TİSK’in raporuna göre, 2.4 milyonu açık işsiz, 3 milyonu düzenli ve yeterli bir işi olmayanlar ile 3.4 milyonu da kayıtdışı çalışan işçiler olmak üzere toplam Türkiye’de işsizlerle düzgün işi olmayan ücretlilerin sayısı 9 milyona ulaştı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Raporda, 2002 yılına göre, 1 işçiye düzgün iş yaratmak için yatırım maliyetinin ortalama 99 milyar lira olduğu vurgulandı. Türkiye’nin tarım kesiminin istihdama ağırlığı yönünden dünya ikincisi olduğu işaret edilen raporda, AB’de toplam istihdamın yüzde 3.1 ‘inin tarım kesiminde olduğu, bu oranın Türkiye’de yüzde 41.4 olduğu kaydedildi.
       Türkiye’de her üç kadından ikisinin iş gücü dışında olduğu belirtilirken, Türkiye’de 20-54 yaş grubundaki kadınların yüzde 67’sinin iş gücüne dahil olmadığı ifade edildi.
Erdoğan: 400 bin yeni iş yaratılmalı

       Kadınların istihdamına katılımın engelleyen en önemli unsurun yetersiz eğitim düzeyi olduğu vurgulanan raporda, “AB’ye aday olan Atatürk Türkiyesi’nin, kadınları cahil bırakan toplumlarla ortak özellikler göstermesi kabullenemez” denilerek, Türkiye’de okuma yazma bilmeyen kadınların oranının yüzde 22.6 olduğu belirtildi.
       Raporda, Türkiye’nin verimliliği aşan işgücü maliyeti artışında, dünyada ikinci sırada olduğu, vergi ve SSK primi yüklerinin istihdam artışına imkan vermediği kaydedildi.
       
İSTİHDAM VERGİLERİNDE DÜNYA ŞAMPİYONU
       Türkiye’nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi 30 ülke içinde istihdam vergilerinin ağırlığı açısından, 2000 yılında 3. sırada iken, son OECD verilerinde 2001 yılında ilk sıraya çıktığının ortaya konduğu ifade ediliyor.
       Raporda, Türkiye’nin bir şirketin kuruluş için gerekli, formalite sayısı bakımından da Avrupa’da ilk sırada olduğu, işletmecilerin zamanın yüzde 20’sini bürokratik işlemlerle heba ettiği ve bir yatırımı sonuçlandırabilmek için 172 imza gerektiği kaydedildi. TİSK raporunda, yapılan araştırmalarda, mevcut süreçler devam ettiği takdirde Türkiye’de işsizlik oranının 2010 yılında ikiye katlanacağı belirtiliyor.
       
TÜRK-İŞ: IMF İLE OLMAZ
       Türk-İş’in raporunda ise, Türkiye’yi Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’na muhtaç bırakan politikalar terkedilmeden, işsizlik sorununa çözüm bulunmasının mümkün olmadığının altı çizildi. Raporda, işgücüne katılım oranının yüzde 53 olduğu, erkeklerde bu oranın yüzde 73.5 iken, kadınlarda yüzde 32.5’e düştüğü kaydediliyor.
       Türkiye’de, 2002 yılında sivil işgücünün 66 milyon kişi olduğuna işaret edilirken, aynı yolda 663 bin kişinin işsiz olmakla birlikte, hiçbir iş arama kanalı kullanmadığı, 342 bin kişinin ise iş aramasa da işbaşı yapmaya hazır olduğu belirtilerek, 2.4 milyonluk işsiz sayısına 1 milyonluk bir kitleyi de eklemek gerektiği ifade edildi.
       Türk-İş raporunda, kırsal bölgelerde istihdam edilen 9.3 milyon kişinin 3.5 milyonluk bölümünün ücretsiz aile çalışanı olduğu, kentlerde bu sayının 482 bin olduğu belirtildi. Yeni istihdam olanakları yaratan işverenlere çeşitli teşviklerin sağlanması gerektiği bildirilen raporda, yabancıların Türkiye’de kaçak olarak çalışmasının önlenmesi gerektiği vurgulandı.
       Raporda, etkili bir nüfus kontrolü bilgilendirmesi ve desteği ile her ailenin sahip olmak istedikleri çocuk sayısı kadar çocuğa sahip olması sağlanması gerektiği bildirildi.
       
HAK-İŞ: ÖZELLEŞMEDE SOSYAL POLİTİKA
       “Özelleştirmeler oluyor, IMF reçeteleri uygulanıyor, hükümetler başarısız oluyor, yolsuzluklar artıyor, işsizlik ortaya çıkıyor” denilen Hak-İş raporunda, sanayide bir istihdam yaratmanın maliyetinin minimum 75 bin dolar civarında olduğu kaydediliyor.
       Raporda, 59. hükümetin ilgili bakanlarının son günlerde özelleştirmeye ilişkin çok iddialı beyanlar verdiği, ancak özelleştirme politikasının sosyal taraflarla birlikte kararlaştırılmasının doğru olacağını vurgulamak gerektiği belirtiliyor.
UNAKITAN: ÖDENEKLER TAMAM
       Bu arada Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Kamuya iş yapan müteahhitlerin ödenekleri serbest bırakılıyor” dedi. Unakıtan, ESK Toplantısı’ndan ayrılırken, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
       Unakıtan, “Kamuya iş yapan müteahhitlerin ödenekleri serbest bırakılıyor. Savaş nedeniyle bunlar ödenmiyordu” diye konuştu. Unakıtan, ayrıca, “İş dünyasının önünü açıyoruz” dedi.
       
   
MSNBC News ESK, 16 Nisan'da toplanıyor
MSNBC News ESK'da gündem: Irak operasyonu
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları