| | | Başbakan Abdullah Gül başkanlığında toplanan Ekonomik ve Sosyal Konsey üç saati aşkın süreyle değerlendirmelerde bulundu. Toplantı hükümet yetkililerinin konsey üyesi sivil toplum örgütlerinin görüşlerini dinlemesi şeklinde geçti. Toplantıya katılan bütün sivil toplum kuruluşu yöneticileri genel ekonomik gelişmeler ve olası Irak operasyonunun Türkiyeye etkileri üzerinde durdu.
Edinilen bilgilere göre toplantıya katılan işçi örgütleri ağırlıklı olarak yılbaşından itibaren yenilenecek toplu iş sözleşmelerinde gelir dağılımındaki adaletsizliği giderici bir politika izlenmesini istedi. Zorunlu tasarruf fonunda biriken paraların hak sahiplerine ödenmesi talep edilirken hükümetin işsizliği azaltıcı politikalar geliştirmesi gündeme getirildi.
Bu arada özellikle Türk-İş sosyal güvenlik kuruluşlarının aynı çatı altında birleştirilmesine yönelik çalışmalara karşı çıktı. İşveren kesimi ise iş güvencesi yasasına yönelik endişelerini toplantı gündemine taşıdı. Bu konuda TİSK işkanununda 15 Marta kadar değişiklikler yapılmasını isterken bu değişikliklerin gerçekleşmemesi halinde bir çok yeni işsizin ortaya çıkacağını savundu. İşçi temsilcileri ise iş kanununun toplu iş sözleşmesi ve sendikalar kanununlarıyla birlikte ele alınması yönünde görüş bildirdi. Bu arada toplantıda mali milat ve nereden buldun düzenlemelerine ilişkin hükümetin çıkardığı yasa konusunda işveren örgütleri arasında görüş ayrılıkları ortaya çıktı.
Özellikle odalar ve borsalar birliği temsilcileri bu konuda kendilerinden görüş alınmamasını eleştirdi. toplantıda ekonomi ile ilgili hükümet üyelerine yönelik en önemli uyarı ise TÜSİADdan geldi. TÜSİAD diğer işveren örgütleri temsilcilerinin de katıldığı görüşlerini belirtirken piyasalardaki dalgalanmanın Iraka yönelik operasyon kaygısından olmadığını vurguladı. TÜSİAD hükümete Programa bağlılığınıza yönelik şüpheleri giderin. Ekonomik hedefler konusunda net tavır belirleyin mesajı verdi. Toplantıya katılanlardan edinilen bilgilere göre Irak konusu toplantıda hükümet tarafından gündeme getirilmedi. Ancak toplantıya katılan bütün sivil toplum örgütü yöneticileri olası bir savaştan Türkiyenin zarar görmemesi ve savaşın Türkiye sınırları dışında tutulması için önlem alınmasını, Kürt devleti kurulmasına da izin verilmemesini istedi. Başbakan Abdullah Gülün bu değerlendirmeler karşısında Tüm alternatifleri değerlendireceğiz, kimseye diyet borcumuz yok. Önemli olan Türkiyenin yararı dediği bildirildi.
| |