Home page
Haber Menüsü


Çiller partilerüstü politikada ısrarlı  
Çiller-Ecevit görüşmesi   DYP lideri Çiller, cumhurbaşkanı seçimi konusunu Başbakan Ecevit ile görüştü. Görüşmeden memnun olduğunu belirten Çiller, cumhurbaşkanının Meclis içinden en geniş uzlaşma ile seçilmesini istedi.
DYP Lideri Çiller, Başbakan Ecevit ile cumhurbaşkanı seçimi için yeniden biraraya geldi.
ANKARA
NTV-MSNBC
 
   19 Nisan -  DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, cumhurbaşkanı seçiminde, partilerüstü bir politika izlenmesini istedi. Çiller, Başbakan Bülent Ecevit’i parlamentodaki çalışma odasında ziyaret etti. Saat 15.00’de başlayan görüşmede cumhurbaşkanı seçimi konusu ele alındı. 

   
 
       
    MSNBC News Kutan: Aday önce Meclis'te aransın
MSNBC News Ecevit Meclis dışını işaret ediyor
MSNBC News Öymen: Liderler adaylarını açıklasın
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  DYP lideri Çiller, Ecevit ile görüşmesinden sonra, Meclis’te bir basın toplantısı düzenledi. Çiller, görüşmede, cumhurbaşkanı seçiminin bir hükümet meselesi değil, tüm Meclis’i ilgilendiden bir konu olduğunu, burada geniş bir uzlaşma sağlanmasının önemini vurguladığını kaydetti.
       Çiller, “Cumhurbaşkanının Meclis içinden seçilmesinde yarar vardır, ama dışarıdan olmaz yaklaşımı da istisnai kişilere kapıları kapamak anlamına gelir. Biz bunu tasvip etmeyiz” dedi.
       
“ECEVİT’İN YAKLAŞIMI OLUMLU”
       Çiller uzlaşma ortamını oluşturacak diyalogun Başbakan Ecevit tarafindan başlatılmadığını, bu nedenle kendisinin bugün görüşmeye gittiğini ifade etti. Ancak Çiller, Ecevit’in yaklaşımını olumlu bulduğunu, yapıcı bir görüşme yaptıklarını vurguladı. Cumhurbaşkanlığı meselesinin bir hükümet sorununundan ibaret olmadığı görüşünü yineleyen Çiller “Seçimi bir oldu bittiye getirmeyelim” diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı seçimini bir ülke meselesi olarak algılayan yapıcı yaklaşımlarının sürdüğünü belirten Çiller, Başbakan Ecevit ile görüşmesinde herhangibir ismin gündeme getirilmediğini, başbakanın bunu erken gördüğünü de kaydetti.
       
ÇİLLER’İN ADAYLIĞI
       DYP lideri daha sonra soruları yanıtladı. Çiller, “Partilerin cumhurbaşkanı adayı olabileceğini söylediniz. DYP’den siz aday olmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna, “Bizim böyle bir isteğimiz sözkonusu olmadı şu ana kadar. Bundan sonra da kişisel çıkarların üzerinde doğru olanı bulmak için Doğru Yol Partisi çok geniş bir sağduyu gösterecektir” karşılığını verdi. Çiller, bir başka soru üzerine, cumhurbaşkanı adaylarını “partilerin adayı olarak” görmekten herkesin kaçınması gerektiğini bildirdi.
       Çiller, “Sizin ölçülerinize uyan DSP’li bir adaya oy verir misiniz?” sorusunu da, “Böyle bir meselede adaylar gündeme gelirse, bizim yetkili kurullarımız hep birlikte toplanır bu meseleyi değerlendiririz. Bu bir grup kararının alınabileceği bir konu değidir ama bu değerlendirmeler elbette yapılır” diye cevapladı.
       
YILMAZ’IN DURUMU
       DYP lideri, “Her partiden adaylar çıkabilir, ama hepsi üzerinde de görüşülür. Başbakan ise aklındaki iki ismi açıklamayı uygun bulmuyor” dedi. Tansu Çiller, önümüzdeki günlerde tekrar kapsamlı şekilde görüşmelerin devam edeceğini bildirdi. Çiller, diğer partilere de “Herkesin kendi kişisel çıkarlarının üstünde davranarak partilerüstü bir cumhurbaşkanını seçmek için çaba göstermesi” çağrısında bulundu.
       Çiller, ANAP lideri Mesut Yılmaz’ın adaylığı ile ilgili olarak da “Kendisi, hakkındaki soruşturma dosyalarından aklanmadan başbakan yardımcılığını kabul etmediğini söylemişti. Aday gösterilmeden aday olur mu bilemem. Ama cumhurbaşkanlığına uzak gibi görünüyor” dedi.
       
ECEVİT’İN AÇIKLAMASI
       Ecevit, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Çiller ve beraberindekilerle çok yararlı bir görüşme yaptıklarını söyledi.
       Ecevit, Çiller’in, cumhurbaşkanı seçiminde her katkıyı yapmaya hazır olduklarını, bu konuda yapıcı olacaklarını ifade ettiğini bildirdi. Ecevit, “Tabii bu da sevindirici birşey. Bu uzlaşı ortamına gerçek bir katkıda bulunma eğilimlerini belirttiler” dedi. Ecevit, bir soru üzerine, DYP Genel Başkanı Çiller’den cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak herhangi bir öneri gelmediğini bildirdi. Ecevit, bir başka soruyu yanıtlarken de, liderler zirvesi yapılması konusunda henüz bir karar vermediğini söyledi.
       
 
       
    MSNBC News USİAD'ın Çankaya adayı, Karadayı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları