Home page
Haber Menüsü


Ecevit Meclis dışını işaret ediyor  
Başbakan Ecevit, cumhurbaşkanının Meclis’ten seçilmesini dilediğini, ancak bu konuda güçlük çekilebileceğini söyledi. Ecevit, bu durumda “Meclis dışı seçim kapısını” açık tutmak gerektiğini bildirdi.  
   
Bülent Ecevit,  
Başbakan Bülent Ecevit, DSP grup toplantısında cumhurbaşkanı seçimi üzerine konuştu.  
   
ANAKARA
NTV
 
    19 Nisan -  DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, Meclis içinden bir milletvekilinin cumhurbaşkanı seçilmesi dileğinde olduğunu, ancak bu konuda zorluklar da olabileceğini söyledi. Başbakan Ecevit, “Meclis içinden bir cumhurbaşkanı seçmekte güçlük çekilebilir. Bu durumda Meclis dışından da seçim kapısını aralık tutmakta yarar vardır” dedi.  

   
 
       
    MSNBC News Kutan: Aday önce Meclis'te aransın
MSNBC News Çiller partilerüstü politikada ısrarlı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ecevit, DSP grup toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin görüşlerini anlattı. TBMM’nin çetin bir görev olan “Yeni Cumhurbaşkanını seçmeye” hazırlandığını ifade eden Ecevit, “Eğer Anayasa’nın 101. maddesiyle ilgili değişiklik önerimiz kabul edilmiş olsaydı, görevimiz o kadar çetin olmayabilirdi” diye konuştu.
       Bir yıldır, iktidarıyla muhalefetiyle 21. Dönem TBMM’nin büyük işler başardığını kaydeden Ecevit, bu görevin de başarıyla yerine getirileceğine inandığını söyledi. Ecevit, Meclis’in birçok konuda büyük uzlaşı yeteneği gösterdiğini ifade ederek, Cumhurbaşkanı seçimi konusunda da bu yeteneğin etkili olacağı yolundaki umudunu dile getirdi.
       Cumhurbaşkanı seçim sürecine girilirken Meclis’teki tüm partilerin uzlaşı gereğini özellikle vurguladığına dikkat çeken Ecevit, şunları söyledi:
       “Bu konudaki iyiniyetin uygulamaya da yansımasını diliyorum. Gerçi Cumhurbaşkanı seçiminde uzlaşı kolay olmayabilir. Yalnız partiler arasında değil, bazı partilerin içinde de uzlaşı sağlamakta zorluk çekilebilir. Ancak bu zorluklar, gerek partiler arasında gerek partiler içinde yumuşak ilişki ve söylemle aşılabilir. Şu ana kadar bütün partiler buna özen göstermişlerdir.
       Cumhurbaşkanlığı seçimi partilerüstü bir görevdir. Çünkü, Anayasa’ya göre, Cumhurbaşkanı devletin başıdır, milletin birliğini temsil eder ve devlet organlarının özenli ve uyumlu çalışmasını gözetir. Seçilecek Cumhurbaşkanı’nın bu işlevleri gereğince yerine getirebilmesi, öncelikle, milletvekillerinin oylarını kullanırken parti hesaplarını aşabilmelerine bağlıdır.”
       
TERCİH MECLİS İÇİNDEN
       Bütün partilerin birinci tercihinin Cumhurbaşkanı’nın Meclis içinden seçilmesi olduğunu belirten Başbakan Ecevit, fakat yine bütün partilerin gerekirse Meclis dışından birinin seçilmesini de içlerine sindirebileceklerini açıkladıklarını anımsattı.
       Ecevit, TBMM’de Cumhurbaşkanlığı makamını başarıyla doldurabilecek birçok üye olduğunu ifade ettiği konuşmasını şöyle sürdürdü:
       “Ancak son zamanlarda siyasal dengeler çok duyarlı bir zemine dayanmaktadır. Meclis içinden bir Cumhurbaşkanı seçmekte o yüzden güçlük çekilebilir. Bu durumda Meclis dışından da seçim kapısını aralık tutmakta yarar vardır. Ama benim de dileğim, Meclis içinden bir milletvekilinin bu göreve seçilmesidir. İçtenlikle belirttiğim ve inandığım gibi, yüce Meclis’in içinde, yetenek, deneyim ve birikimleri açısından birçok görevi başarıyla yerine getirebilecek düzeyde pekçok kimse vardır.”
       Başbakan Ecevit ancak, Türkiye’nin küreselleşen dünyaya hızla açıldığı bir dönemde herkesin yeteneği, deneyimi ve birikiminin her devlet görevine aynı ölçüde yatkın olamayabileceğini de ifade etti. Ecevit, özellikle Cumhurbaşkanlığı konusunda hünerin, içinde bulunulan ülke ve dünya koşulları bakımından en uygun ve hazırlıklı birini partilerüstü bir anlaylışla saptayıp seçmek olduğunu söyledi.
       21. dönem Parlamento’nun uzlaşı kültürünün yerleşmesine kısa sürede büyük katkı sağladığını ve bu görevi de başarıyla yerine getirebileceğini güvendiğini yineleyen Ecevit, tüm partilerden milletvekillerine “Hayırlı ve başarılı bir Cumhurbaşkanlığı seçimi” diledi.
       
ENFLASYONLA MÜCADELE
       Enflasyonla mücade üzerinde de duran Ecevit, “Eğer enflasyonun hızını ciddi olarak aşağıya çekemezsek, AB’ye üyelik yolunda ciddi adımlar atmamız beklenemez” dedi. Ecevit, şöyle konuştu:
       “Nasıl Kurtuluş Savaşı’nı kazandıysak, ekonomik savaşı da kazanacağımıza inanıyorum. Çünkü ikisi de halkın katkısıyla kazanılmış olacaktır. Bu kampanyayı başarıya ulaştırabilmenin başta gelen koşulu, siyasal ve ekonomik istikrardır. Biz durağan değil, dinamik istikrar arayışı içindeyiz. Bu da özel sektörün ve çalışan halk kesimlerinin katkılarıyla, inançlı kaktılarıyla başarılabilir. Enflasyonu aşağıya çekebilmenin başta gelen koşulu, enflasyonun aşağıya çekilebileceğine inanmaktır. Bu inancı da ekonomiyle ilgili toplumsal örgütler toplumumuza vermektedir ve vermeye devam etme kararlılığındadır. Böylelikle enflasyon belasının ortadan kaldırılması mücadelesine doğrudan doğruya toplum el koymuştur, toplum öncülük etmiştir.”
       “Eğer enflasyonun hızını ciddi olarak aşağıya çekemezsek, görünür gelecekte, birkaç yıl içinde yüzde 10’ların altına çekemezsek, AB’ye üyelik yolunda ciddi adımlar atmamız beklenemez” diye konuşan Ecevit, insan hakları ve demokrasiyle ilgili eksikliklerin bir bir giderildiğini, ancak enflasyonun aşağıya çekilmemesi durumunda AB yolunda kapıların açılmasının “hayal olacağını” söyledi.
       
       
 
       
    MSNBC News USİAD'ın Çankaya adayı, Karadayı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları