Home page
Haber Menüsü



Turizmde umutlar Haziran’da
Rezervasyon iptalleri beklendiği kadar yüksek olmasa da sezonun başlangıcı için yeni rezervasyon alınamadı. Birçok otel ve tesis her yıl Nisan ortasında yaptığı sezon açılışını bu yıl Haziran ayına erteledi.
Açıl Sezen
NTV-MSNBC
    10 Nisan—  Irak Savaşı’ndan en çok etkilenen sektör kuşkusuz turizm... Ancak turizm sektörünün önde gelen isimleri, savaşın kısa süre içinde sona ermesi halinde Haziran ayından itibaren canlanma yaşanabileceği görüşünde.  

   
 
       
   
MSNBC News Narin: Turizm iyi olacak
MSNBC News Yunanistan’ın gözü Mısır ve Türkiye’den kaçanlarda
MSNBC News SARS ve savaş havayollarını sarsıyor
MSNBC News "Savaş uzarsa, turizmin kaybı 6 milyar doları bulur"
MSNBC News DB: İstikrar sürecek, büyüme turizme bağlı
MSNBC News Dünya turizmi olumsuz etkilenecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Savaş hesaplarını alt üst etmiş olsa da, turizmciler umudu elden bırakmıyor..
       Yılbaşında Türkiye’nin turizmdeki hedefi 12.5 milyar dolarlık gelir ve 10 milyonun üzerinde turistti. Bayram tatilinde yaşanan canlılık da bu konudaki umutları yeşertmişti. Ancak Irak Savaşı tüm hesapları bozdu.
       Rezervasyon iptalleri beklendiği kadar yüksek olmasa da sezonun başlangıcı için yeni rezervasyon alınamadı. Birçok otel ve tesis her yıl Nisan ortasında yaptığı sezon açılışını bu yıl Haziran ayına erteledi.


       Asya Tur Genel Müdürü Haldun Bezci, Nisan ve Mayıs’ın kaybedildiğini, ancak savaşın kısa sürmesi halinde Haziran ayının kurtarılabileceğini söyledi. Bezci, şöyle devam etti:
       “Nisan ayında bir önceki seneye göre % 40-50 düşüş yaşıyoruz. Asya Tur olarak, Aralık 2002 itibarıyla 3-5 milyon dolar arasında kaybımız var. Nisan ve Mayıs ayları kayıptır, ama Haziran ayı için ümit var. Eğer savaş önümüzdeki 10-15 gün içinde sona ererse belki yaz sezonunu kurtarabiliriz. Yılbaşından savaşa kadar olan süreçte turizmin çok iyi gittiğini düşünecek olursak, savaşın sona ermesinin ardından turizmde bir patlama yaşanabileceğini düşünüyoruz. Eğer böyle olursa Türkiye’nin 2003 yılı turizm beklentisini 1-1,5 milyar dolar eksiği ile kapatırız.”
       
HAREKETLENME BAŞLADI
       ETS Tur Pazarlama Müdürü Gamze Başar ise savaşın sonuna geldiğinin anlaşılmasıyla birlikte, son günlerde hareketlenme olduğunu söyledi. İç turizmin savaştan çok fazla etkileneceğini düşünmediklerini ifade eden Başar, şöyle devam etti.
       “ETS olarak, yaz sezonuna olumlu bakıyoruz. Seyahat eden Türk müşterisi çok etkilenmedi. Anlamsız bir bekleyiş vardı, bunun sona erdiğini görüyoruz. Bu hafta hareketlenme başladı. Ancak savaş zararının telafisi ancak önümüzdeki seneyi bulur.”
       
TURİZME HARLEY DESTEĞİ
       Pacha Tours Pazarlama Müdürü Alp Özdikicioğlu ise belirsizliğe karşı alternatif açılımlar getirdiklerini, bu nedenle farklı organizasyonlara yöneldiklerini açıkladı:
       “Savaşa karşı bir önlem almadık, çünkü beklemekten başka yapılabilecek birşey yok. Nisan bizim için rezervasyon ayı ve geçen seneye oranla yüzde 80 düşüş var. Yurtdışından gelen turistlere, Türkiye’nin güvenli bir ülke olduğunu kanıtlamak lazım. Bu da uluslararası organizasyonların Türkiye’de yapılması ile olur. Örneğin biz, savaşın biteceğini düşündüğümüz tarihte, hem de tam savaşın biteceği bölgede çok büyük bir organizasyon düzenliyoruz. 30 Mayıs’ta Harley Davıdson’ın 100. yılı nedeniyle düzenlenen master run’ı Türkiye’nin doğusunda organize ediyoruz. Hem de Trabzon, Doğu Beyazıt, Kars, Diyarbakır üzerinden gelecek bir rotasyon üzerinde. Bence böyle güçlü mesajlar sunmak lazım.”
       
“ÇOK DA DRAMATİK DEĞİL”
       Alman tur operatörü TUİ’nin Türkiye temsilcisi ve Tantur Genel Müdürü Oğuz Ünver ise kayıpların söylendiği kadar dramatik olmadığını söyledi.
       İptallerin ve kaybın beklendiği kadar yüksek olmadığını savunan Ünver, şöyle konuştu:
       “Rakamlardaki düşüş söylendiği gibi yüzde 40-50 oranları kadar dramatik değil. Rezervasyonlarda iptalden çok, tarih ertelemesi var. Haziran-Temmuz’da tatile gitmeyi planlayan müşteriler, tarihi erteleyerek Ağıstos-Eylül dönemine kayıyor. Bu sevindirici bir gelişme. Ayrıca sadece Türkiye’nin değil, bölgedeki diğer turizm ülkelerinin de rezervasyon kaybı yaşaması Türkiye için büyük bir avantaj.”
       
KAYIP YÜZDE 25’TE KALIR
       Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Tavit Köletavitoğlu da, savaşın kısa sürmesi halinde, turizm hedeflerindeki kaybın yüzde 20-25 ile sınırlı kalmasını beklediğini vurguladı. Köletavitoğlu, savaş kısa sürse dahi reavete kapılmadan, hemen ciddi bir tanıtım kampanyasına yönelinmesinin şart olduğunu ifade etti.
       Alanya Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Celal Taşkın ise rezervasyonlarda iptal olmadığını, ancak yeni rezervasyon gelmediğini söyledi:
       “Yeni rezervasyon iptalleri konusunda gelen bir bilgi yok. Sadece sezon başında yaşanan rezervasyon iptalleri sözkonusu. Ancak asıl sorun, yeni rezervasyon gelmemesi. Bence bu yaz sezonu için iç turizme yönelmek, tüm tanıtım çalışmalarını da bu doğrultuda gerçekleştirmek gerekiyor.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları