Home page
Haber Menüsü


Vergi Barışı’nda süre uzatıldı
Vergi Barışı Yasası’ndan yararlanma süresi 21 Nisan’a kadar uzatıldı. Deprem bölgesindeki mükelleflere de ek kolaylık sağlanarak, 9 aylık taksitlendirme süresi 24 aya çıkarıldı.
Ankara
NTV
28 Mart— TBMM Genel Kurulu’nda 2003 Mali Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı’nın maddeleri üzerindeki görüşmeler bu sabaha karşı tamamlandı. Tasarının görüşmeleri sırasında verilen bir önergeyle, daha önce 31 Mart olarak belirlenen Vergi Barışı Yasası’ndan yararlanma süresi 21 Nisan 2003 tarihine kadar uzatıldı.

   
 
       
   
MSNBC News Vergi barışıyla 2.8 katrilyon geliyor
MSNBC News Unakıtan: Yeni ek vergi yok
MSNBC News Çiçek: Sıkı bütçe politikası uygulanacak
MSNBC News 2003 bütçesi için 6 günlük takvim
MSNBC News 2003 bütçesi Komisyon'da tamam
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yeni düzenlemeyle deprem bölgesindeki mükelleflere ek kolaylık sağlandı. Bu mükellefler için yasada 9 ay olarak öngörülen taksitlendirme süresi 24 aya çıkarıldı. Bu mükellefler borçlarını 24 eşit taksitte ödeyecekler.
       Bütçe kanunu Tasarısı’nın tümü üzerindeki son görüşmeler 29 Mart Cumartesi günü yapılacak ve tasarının tümü oya sunulacak.
       Öte yandan bütçe maratonunda sona yaklaşıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Gelir Bütçesi ile 2003 Yılı Bütçe Kanun Tasarısı’nın maddeleri, 17 saat süren görüşmeler sonunda sabaha karşı kabul edildi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Genel Kurul’un görüşmeleri tamamlaması nedeniyle yaptığı kısa konuşmada milletvekillerine teşekkür etti.
       Bütçe görüşmelerinde alınan önemli kararlar şöyle:
       AÇIKTAN ATANACAK MEMUR SAYISI 35 BİNİ GEÇEMEYECEK: Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin boş memur kadrolarına verilecek açıktan atama izni toplamı 35 bini geçemeyecek. Daha önceki bütçe kanunlarında yer alan, genel bütçeye dahil kuruluşların “İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik ve müesseselerden müşterek kararname veya Bakanlar Kurulu kararıyla atanacak olanlar hariç naklen personel alamayacakları” hükmüne 2003 Bütçe Kanunu Tasarısı’nda yer verilmedi. Böylece, bu kuruluşlardan genel bütçeye dahil kurumlara naklen personel atanmasına olanak sağlanıyor.
       Okutman, öğretim görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına 1 Nisan 2003 tarihinden itibaren açıktan veya naklen atanacaklar için ÖSYM tarafından yapılacak merkezi sınavda başarılı olma koşulu getiriliyor. Bu koşul, lisans üstü eğitimini tamamlamış olanlarda aranmayacak. Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, müşterek kararname veya Bakanlar Kurulu kararıyla atanacak olanlar hariç olmak üzere, 1 Nisan’dan itibaren genel bütçeye dahil kuruluşlara açıktan atanamayacak.
       KİŞİ BORÇLARI: Muhasebeyi Umumiye Kanunu hükümleri uyarınca, Mali Danışma Kurulu’nca tahsili mümkün olmadığı için silinmesi uygun görülen kişi borçları sınırı 7.5 milyar lira olarak belirleniyor. Bu miktarı aşan kişi borçlarının silinmesi yasayla yapılacak. Uluslararası tahkime ilişkin uyuşmazlıklarda avukatlık hizmetlerinin alınması Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında tutularak, pazarlık usulüne tabi tutulabilecek. Verilen bir önergeyle, Maliye Bakanlığı’nın kamu taşınmazlarının satışı ve kiraya verilmesi konusunda, Sermaye Piyasası Kanunu’nca kurulan şirketlerden ekspertiz hizmetleri almasına olanak sağlandı.
       MİLLETVEKİLİ LOJMANLARI: Devredilen milletvekili lojmanlarının bulunduğu arsanın Emekli Sandığı iştiraki olan Emek İnşaat aracılığıyla değerlendirilmesi konusunda Maliye Bakanı yetkili olacak. Lojmanların bulunduğu arsanın satılması durumunda, satış bedelinin tahsil edilen bölümlerinden Çankaya Belediyesi’ne yüzde 2, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yüzde 1 oranında pay verilecek.
       BELEDİYELERİN VERGİ PAYI: Bütçe Kanunu Tasarısı ile belediyelere vergi gelirlerinden verilen pay yüzde 6’dan yüzde 5’e, büyükşehirlere verilecek pay ise yüzde 4.1’den yüzde 3.5’e indiriliyor. Sözkonusu oranlar, Şubat 2003 tarihinde gelirlerin dağıtımından başlamak üzere uygulanacak.
       İŞSİZLİK SİGORTASI KESİNTİSİ: İşsizlik sigortası için yapılacak kesintiler geçen yıl olduğu gibi 2003 yılında da yüzde 1 indirimli olacak. Buna göre, prime esas aylık brüt kazançtan yüzde 1 sigortalı, yüzde 2 işveren ve yüzde 1 devlet payı alınacak. BAĞ-KUR’a tescili yapılmasına rağmen bugüne kadar hiç prim ödemeyen veya kısa bir süre prim yatırdıktan sonra prim ödemesinde bulunmayan ve kurumca ulaşılamayan sigortalıların kayıtları 2003 yılı sonuna kadar resen silinecek.
       ÖZELLEŞTİRME SÖZLEŞMELERİ: AK Parti’li milletvekillerince verilen bir önergenin kabul edilmesiyle Özelleştirme Kanunu’nda bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre, Özelleştirme Yüksek Kurulu, Başbakan ve belirleyeceği 4 bakandan oluşacak. Yeni düzenlemede, kurula “Özelleştirme uygulamaları sonucu alıcılarla yapılan satış sözleşmelerinde yer alan mali yükümlülükleri ortaya çıkaran mali veya ekonomik zorunlu sebeplerin varlığı halende, gerektiğinde yeniden düzenlemeye karar vermek” yetkisi de tanındı.
       GEÇİCİ ELEKTRİK BAĞLAMA HAKKI: Bir başka önergeyle, kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara belediyelerce yol, su, kanalizasyon, doğalgaz gibi altyapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde ilgili yönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması ve bu kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde başvurulması durumunda, kullanma izni alınıncaya kadar geçici olarak elektrik bağlanma olanağı sağlanıyor. Elektrik bağlanmış olması herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmeyecek.
       SİGORTA PRİMLERİ: BAĞ-KUR sigortalılarının 1 Nisan 2003-31 Mart 2004 tarihleri arasında ödeyeceği primler ile bağlanacak aylıkların hesabına esas gelir basamakları ile buna ilişkin usuller Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek. SSK’lılardan aynı dönemde alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırını belirleme konusunda yine Bakanlar Kurulu’na yetki verildi. Bütçe Kanunu Tasarısı’nın tümü üzerindeki son görüşmeler 29 Mart Cumartesi günü yapılacak ve tasarının tümü oya sunulacak. Tasarı, 1 Ocak 2003 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları