| | | Hükümet ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında tartışmalara neden olan Vergi Barışı gelirleri, hükümetin öngörüleri doğrultusunda gerçekleşiyor. Hükümetin 2.4 katrilyon lira gelir beklediği Vergi Barışında, şimdiden 2.3 katrilyon liralık gelire ulaşıldı. Bilindiği gibi, IMF, vergi barışından en fazla 750 trilyon liralık kaynak bekliyordu.
Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu, şu ana kadar 950 bin mükellefin başvuru yaptığını belirterek, Rakamların hedefin üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz diye konuştu. IMF, Vergi Barışı ile sadece 750 trilyon lira gelir elde edilebileceğini savunmuş, faiz dışı fazla hesabı da bu rakam üzerinden yapılmıştı.
Arıoğlu, bu durumda faiz dışı fazla rakamının beklenenin üzerinde olacağını da ifade ettti ve Zaten bütçe 2.4 katrilyonluk gelir üzerinden bağlanmıştı. Sadece faizdışı fazla hesabı 750 trilyon öngörüyordu. Rakamlar IMF heyetini mahçup etti diye konuştu.
Yeni getirilen ek vergilere de değinen Arıoğlu, ek motorlu taşıtlar ve emlak vergilerinden toplam 1 katrilyon 750 trilyon liralık gelir öngörüldüğünü de sözlerine ekledi.
FAİZ VE REPO BEYANA DAHİL
Sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesi konusuna da değinen Osman Arıoğlu, Faiz ve repo gelirlerinin yılsonuna kadar beyan dışı kalması, geçici olarak getirilmiş bir düzenlemeydi. Şu anki durumda vergi reformunun ardından bu düzenleme eski sisteme dönecek ve gelir beyanı yapılacak. Hisse senedinde de 3 aydan fazla elde tutma sözkonusu olduğunda beyan edilmeyecek. Daha kısa süreli elde tutmalarda satış sonrası bir kar oluşmuşsa belli gelir dilimini geçtiğinde yine beyan gerçekleşecek diye konuştu. | |