Home page
Haber Menüsü


Tansu Çiller
DYP lideri Tansu Çiller, cumhurbaşkanı seçiminde uzlaşmaya dikkat çekti.
Tansu Çiller herkesin birleştiği
aday istedi
DYP lideri Tansu Çiller, “Herkesin içine sinebilecek” bir cumhurbaşkanı adayı belirlenmesini istedi.
ANKARA
AAP
    19 Nisan -  DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, “Herkesin içine sinebilecek” bir cumhurbaşkanı adayı belirlenmesini istedi. Çiller, iktidar ve muhalefetin birlikte seçmediği bir cumhurbaşkanının, Meclis’in değil, hükümetin cumhurbaşkanı olacağını söyledi.  

   
 
       
    MSNBC News Ecevit Meclis dışını işaret ediyor
MSNBC News Somuncuoğlu adaylık önerisi alıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Çiller, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, Demokrat Parti Kulübü Yönetim Kurulu üyelerinin de toplantı salonunda bulunduklarını belirterek, DYP’nin DP’den güç alarak bugünlere geldiğini bildirdi.
       DYP Genel Başkanı Çiller, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümünün 7. yılı olduğunu da hatırlatarak, şöyle konuştu:
       “Aslında, bu büyük çınardan, bu büyük nehirden ayrılmış bir parçadır o da. Bizim davamızın ve gücümüzün birtakım etkenlerini kendinde taşıyabilmiş merhum Özal, düşünceleriyle, yaklaşımlarıyla ve tarzıyla görev yaptığı dönemde derin izler bırakmış bir dava adamıdır. Özal birçok yeniliğe damgasını vurabilmiş bir şahsiyet olarak tarihteki yerini almıştır.”
       
CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ
        DYP lideri Çiller, cumhurbaşkanı seçiminde de bir dizi kuralların işleyeceğini kaydetti. Başbakan Bülent Ecevit’in kendisini ziyaret ettiğini hatırlatan Çiller, şöyle devam etti:
       “Ortaya bütün Meclisin mutabık kaldığı bir uslup kondu. Dendi ki, (İlk önce Meclis içerisinde bu meseleyi halledelim, bütün partilerle halledelim. Bu olmuyorsa hükümet bir ortak aday çıkartsın. Bu da olmuyorsa dışarı doğru yönelelim.) Biz de buna (yapıcı, sorumlu tavrımızı ekleyelim. Bir uzlaşma olsun) dedik.”
“Uzundur cumhurbaşkanının dönemi. Bu dönemde birçok hükümet gelir, geçer. Demek ki, bunu Meclis’e maletmek gerekir.”
TANSU ÇILLER
DYP lideri
       Çiller, bugün farklı bir noktaya gelindiğini, bir endişesini dile getireceğini kaydederek, şöyle konuştu:
       “Meselenin nasıl yapılacağı zaten belli. Dört tura hangi şartlarla gidileceği, hangi turda seçileceği, nasıl olacağı belli. Yeniden birşeyi keşfetmeye veya belli bir mutabakata da ihtiyaç olmayabilir. Ancak, önemli olan burada, cumhurbaşkanlığı gibi önemli bir kurumun oldu bittiye getirilmemesi meselesidir. Bu yine Meclis içinde ciddi bir uzlaşmanının gereği demektir. Doğrudur, bir hükümet meselesi değildir. Cumhurun başkanını seçiyorsunuz. Cumhurun temsilcileri yani Meclis seçecek. Muhalefetiyle, iktidarıyla seçecek. Eğer bölerseniz ne olur? Hükümetin bir cumhurbaşkanı olur. Hükümetler gelir geçer ama cumhurbaşkanlığı kurumu kalır. Uzundur onun dönemi. Bu dönemde birçok hükümet gelir, geçer. Demek ki, bunu Meclis’e maletmek gerekir.”
       
“OLDU BİTTİYE GELMESİN
       Cumhrbaşkanlığı kurumunun, oldu bittiye getirilmeyecek, ciddi ve temsil gücü bulunan bir kurum olduğunu tekrarlayan Çiller, bu seçimde Türkiye’nin birçok dengelerini hesaba katmak gerektiğini anlattı.
       Çiller halkın, “işte bu benim cumhurbaşkanımdır” diyebileceği bir kişinin seçilmesi gerektiğini bildirdi.
       DYP olarak hep uzlaşmadan yana olduklarını ve cumhurbaşkanı seçimini hükümet ekseninin ötesine taşınmasını savunduklarını da kaydeden Çiller, kişisel hesapların ve ihtirasların üstüne çıkarak, “herkesin içine sinebilecek” bir cumhurbaşkanı adayı belirlemek gerektiğini söyledi. Çiller, cumhurbaşkanı seçiminde bir oldu bittiye imkan vermeyeceklerini de bildirdi.
       Bu arada Tansu Çiller, cumhurbaşkanı seçimi için partilerarası uzlaşma çerçevesinde, Başbakan Bülent Ecevit’le görüşecek. Çiller talebi üzerine yapılacak görüşme saat 15.00’te Meclis’te gerçekleşecek. Çiller’in, Ecevit’le aday isimleri üzerinde konuşacağı bildiriliyor.
       
 
       
    MSNBC News USİAD'ın Çankaya adayı, Karadayı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları