Home page
Haber Menüsü



Savaş zaferle bitebilir, ama ya sonra..
Savaşların ekonomileri destekler nitelikte sonuçlar verdiği öngörülerine karşılık; ekonomistler, Irak müdahalesinin başarıyla bitmesinin belirsizlikleri gidermeye yetmeyebileceği görüşünde.
Derleyen: Aslı Tuğrul
CNBC-E
    21 Mart—  ABD ve İngiltere’nin liderliğinde müttefiklerin Irak’ta başlattığı askeri operasyonun, kısa süreceği çıkarımından hareketle ekonomileri düzenleyici etki yapacağı düşüncesine karşılık; ekonomistler tehditlerin bitmeyeceğinden endişe ediyor. Kimi tahminlere göre, savaşın ekonomik maliyetinin 150 milyar doları bulabileceği kaydedilirken, Birinci Körfez Savaşı’nın hızını yakalayacak operasyonun 100 milyar dolara çıkabileceği öngörülüyor.  

   
 
       
   
MSNBC News AB'den mali destek geliyor
MSNBC News IEA: Petrol stokları için henüz erken
MSNBC News Havayolu işletmeleri alarm veriyor
MSNBC News Tofaş: Savaş yeni pazar arayışına yöneltti
MSNBC News Yumurtalık'tan petrol akışı sürüyor
MSNBC News Körfez'de petrol trafiği normal
MSNBC News OPEC: Petrol kıtlığını karşılayacağız
MSNBC News Irak petrolünde tam kapasite için 2 yıl gerekli
MSNBC News Irak petrolü devlerin tekeline girecek
MSNBC News Altın ve petrol kuzeye doğru
MSNBC News ML: Petrol 46 dolara yükselebilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
İNSANİ YARDIMA KAYNAK AYRILACAK
       Kısa sürecek bir savaşın maliyetinin 150 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Institute of Directors Baş Ekonomisti Greame Leach, savaşın ardından, insani yardım ve barışı koruma giderlerinin ise, birkaç yıla dağılsa da, 150 milyar doları bulacağını tahmin ediyor.
Müttefik güçleri, Irak'ın güney ve batısından Bağdat'a doğru ilerliyor.

       Ancak Leach, savaşların maliyetinin, savaşın uzunluğuna, yoğunluğuna ve savaş başlarken ekonominin durumunun nasıl olduğuna göre değiştiğini vurguluyor.
       Leach, Ortadoğu’da gerçekleşen bir savaşın maliyetinde en önemli etkenlerden birinin de petrol fiyatları olduğunu ifade ediyor. Dünya ekonomisindeki zayıflığa dikkat çeken Leach, böyle bir zamanda savaşa girmenin doğru olmayabileceğini belirtiyor.
       
BELİRSİZLİKLER DERİNLEŞEBİLİR
       Bu arada, Financial Times’ta yer alan bir makalede, Irak Savaşı’ndan zaferle çıkılmasının, dünya piyasalarındaki savaşla ilgili tüm belirsizlikleri ortadan kaldırmayacağı belirtiliyor.
Yoğunlaşan hava saldırılarıyla ilk vurulan binalardan biri, Bağdat'taki Irak Savunma Bakanlığı oldu.
       ABD’ye yeni terör saldırıları riski azımsanmayacak düzeyde bulunurken, olası bir saldırının zaten zayıf seyreden tüketici güvenindeki iyileşmeyi geciktirebileceği ifade ediliyor. İkinci aşamada ise, ABD’nin Almanya, Fransa ve diğer ülkelerle Irak konusunda yaşadığı sorunların Batı ittifakını nasıl etkileyeceği henüz net değil. ABD’nin batılı müttefikleriyle yaşadığı sorunların, ticaret ve güvenlik alanlarındaki işbirliğini zedeleyebileceği de öngörülüyor.
       
ABD’NİN UĞRAYABİLECEĞİ ZARAR BELİRSİZ
       ABD’nin bir süpergüç olarak tek başına hareket etmesinin ABD bütçesi ve cari işlemler dengesine getireceği yük de belirsiz.
Wall Street'teki brokerlar, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in açıklamalarını yakından takip ediyor.
       Piyasalar, ABD’nin uluslararası toplumun onayı olmadan hareket etmesinin, yeni bir emperyalist dönemin başlangıcı olabileceğinden ve bunun olası ekonomik etkilerinden çekiniyor.
       Soğuk savaş ve Körfez Savaşı döneminde müttefiklerinden mali destek alan ABD, bu savaşın tüm maddi yükünü tek başına sırtlayacak.
       Savaşın beklenenden uzun sürmesi, maliyeti artırarak ABD bütçe açığını daha da büyütebilir. ABD’nin Irak’ın petrol rezervlerinden elde edeceği olası maddi kazanç bile, savaşın maliyetini telafi etmeye yetmeyebilir. Irak’ın yıllık 25 milyar dolarlık petrol üretimi, savaşın tahmin edilen maliyetinin sadece dörtte biri düzeyinde bulunuyor.
       The Economist’de yer alan bir haber-yorum da ise, Irak’ın savaş sonrası yeniden inşası için görev alacak kurumların, büyük kazanım sağlayabileceği ifade ediliyor.
       
ÇABUK KAZANIM: PETROLDEKİ GERİLEME
       Müttefik güçlerin başladığı operasyonun hızlı ilerlediğine yönelik işaretler, petrol fiyatlarında sert düşüşe neden olurken; petrol ithalatçıları şimdiden savaşın ilk galibi konumunda görünüyor. Petrol fiyatlarında tırmanış bekleyen analistlerin, ilk aşamada ham petroldeki 10 dolara varan gerilemeyle karşılaşması da; sürpriz yaratmış görünüyor.


       Mayıs teslimi Batı Teksas Petrolü’nün varil fiyatı Şubat ayında gördüğü 39.99 dolarlık düzeyinden 27.54 dolara inerken; Londra merkezli Global Enerji Stratejileri Merkezi analisti Leo Drollas, gerilemenin Irak’a atılan bombalardan değil, piyasa dinamiklerinin gücünden kaynaklandığını ifade ediyor.
       Royal Bank of Scotland’dan ekonomist Tony Wood da, fiyatların gerilemesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirirken, “Enflasyonist baskıların azalması ve tüketici güveni açısından olumlu bir gelişme” diyor.
       
       

Financial Times, The Economist ve Businessweek’ten derlenmiştir.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları