Home page
Haber Menüsü


TCMB: Önlem aldık, likidite sorunu olmaz
Merkez Bankası, Irak’a yönelik olarak başlatılan askeri operasyonun piyasalara olası olumsuz yansımalarının en aza indirilmesi amacı ile alınan tedbirlerin bu sabah itibariyle yürürlüğe konulduğunu bildirdi.
Ankara
NTV
20 Mart— Merkez Bankası Irak savaşının başlaması üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Merkez Bankası yaptığı açıklamada, Türk Lirası piyasalarının likidite seviyesinin finansal sistemin ihtiyacını karşılayabilecek seviyede olduğunu söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, savaş gerginliği nedeniyle piyasalarda nakit ihtiyacının ortaya çıkması durumunda bazı ek tedbirlerin hayata geçirilebileceği görüşüne de yer verildi.
        Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, bugün Irak’a yönelik başlatılan askeri operasyonun Türkiye piyasalarına olası olumsuz yansımalarının en aza indirilmesi, fiyat istikrarının sağlanması yönünde elde edilen kazanımların korunması ve başta bankalar olmak üzere finansal sistemin istikrarının sürdürülmesi amacıyla, bir takım tedbirlerin bu sabah itibariyle yürürlüğe konulduğu belirtildi.
       Buna göre, Merkez Bankası nezdinde faaliyet gösteren Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16:00-16:30 arasında geçerli olan “Geç Likidite Penceresi’nden” bankalara limitsiz olarak sağlanacak fonlamanın faiz oranı 5 puan düşürülerek yüzde 56 olarak belirlendi. Ayrıca Merkez Bankası tarafından İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Repo Pazarında da gerekli görülürse, yüzde 51 faiz oranıyla O/N vadede fonlama yapılacak.
       
“DÖVİZ TALEBİ KARŞILANACAK”
       Açıklamada, 2001 yılı Şubat ayında uygulamaya giren dalgalı döviz kuru rejiminin Merkez Bankası’nca kararlılıkla sürdürülmesi ve bankaların döviz kur riskinin yönetimine verdikleri önem sonucunda, bankacılık sisteminin döviz dengeleri ve döviz likidite seviyesi kuvvetlendiği ifade edildi.
       İçinde bulunulan olağanüstü koşullar nedeniyle, piyasada ilave döviz talebinin ortaya çıkması halinde, gerekli likiditenin Merkez Bankası’nca sağlanmasına ve döviz piyasasının işleyişine yönelik olarak aşağıdaki düzenlemelerin yapıldığı bildirilen açıklamada, şöyle denildi:
       “Merkez Bankası nezdinde faaliyet gösteren Döviz ve Efektif Piyasaları’nda bankalara, mevcut durumda olduğu gibi borç alabilme limitleri çerçevesinde bir hafta vadeli ABD doları döviz deposu sağlanacaktır. Söz konusu depolara uygulanacak faiz oranı, bugün itibariyle yüzde 12’den yüzde 8’e indirilmiştir.”
       Açıklamaya göre, içinde bulunulan dönemde oluşabilecek olası yabancı ülke banknot (efektif) talebini karşılamak üzere, Merkez Bankası şubelerinde gerekli hazırlıklar yapılarak efektif mevcudu artırılırken, ihtiyacı karşılayabilecek durumda bulunuyor. Bu çerçevede, Merkez Bankası nezdinde faaliyet gösteren Döviz ve Efektif Piyasaları’nda işlem yapmaya yetkili kuruluşların, efektif talepleri karşılanacak.
       Açıklamada, şöyle denildi:
       “Geçtiğimiz dönemde Merkez Bankası’nın temel amacı olan fiyat istikrarı çerçevesinde önemli kazanımlar sağlanmış olup, döviz kurlarında bu kazanımları tehlikeye sokabilecek hareketlerin yaşanmaması büyük önem taşımaktadır. İçinde bulunduğumuz dönemde, finansal sistemdeki oyuncuların gereken sağduyuyu göstereceğine kuşkumuz bulunmamakla birlikte, piyasa likiditesinin azalması ya da istikrarı bozucu spekülatif hareketler sonucu döviz kurlarında görülebilecek aşırı dalgalanmalar yakından takip edilecek ve kurlarda her iki yönde oluşacak aşırı dalgalanma durumunda, eskiden olduğu gibi doğrudan müdahale edilecektir.”
       
UZMANLAR: İPLER TCMB’DE
       Uzmanlar Merkez Bankası’nın bu kararı Irak Savaşı’nın yaratabileceği herhangi bir ani şoka durumunda bankaların zor durumda kalmaması için aldığını belirtiyorlar. Uzmanlara göre Merkez Bankası’nın bu kararı piyasalara “Paniğe gerek yok piyasaların kontrolü Merkez Bankası’nın elindedir” mesajını vermek amacını taşıyor.
       
   
MSNBC News Petrol ve altın düştü, dolar yükseldi
MSNBC News Dolar ve borsada panik havası yok
MSNBC News OPEC: Petrol kıtlığını karşılayacağız
MSNBC News Babacan: Olumsuzluğa karşı önlem
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları