Home page
Haber Menüsü


 
Dolar ve borsada panik havası yok
Bağdat’a bombardımanın başlamasına rağmen, Merkez Bankası’nın açıklamasıyla dolar geriledi. Borsa ise dalgalanıyor. Endeks bir ara artıya geçti.
İstanbul
NTV-MSNBC
 
    20 Mart—  Bağdat’a ABD bombardımanının başlamasıyla açılan ve mali yardımın gelmeyeceği haberiyle tedirginliği süren piyasalarda, panik havası görülmezken, borsa bir ara 10.100 puanı aşmasına rağmen burada tutunamadı, dolar ise düne göre değer yitirdi. Ulusal 100 Endeksi birinci seansı, 153 puan kayıpla 9.784 puandan tamamladı. Hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 1.54 oldu. Bankalararası piyasada dolar 19 bin lira kayıpla 1 milyon 706 bin lirada seyrediyor.  

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Boynuz kulağı geçiyor
MSNBC News Referans ihalede faiz % 58.3
MSNBC News Hazine 5.2 katrilyonluk itfayı 3 ihale ile karşılayacak
MSNBC News Altın ve petrol kuzeye doğru
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uzmanlar, savaşın beklenen bir gelişme olduğunu ve süresinin kısa olacağı yolundaki beklentilerin uluslararası piyasalarda olumlu bir hava yarattığını belirterek, gözlerin ABD ile ilişkilerde olmaya devam edeceğini söylediler.
       Ulusal 100 Endeksi güne düşüşle başladı. Dün 9.938 puandan kapanan endeks ilk 3 dakika içinde 9.664 puana indi. Ancak, buradan sonra olumlu havanın etkisiyle 9.40 civarında 9.900’ü, 9.51’de de 10.000 puanı aştı. Saat 10.03’te endeks 10.152 puan ile en yüksek seviyesine çıktı. Buradan sonra iniş başladı. Endeks 10.15’te 9.835 puana indi. Endeks daha sonraki dakikalarda 9.850-750 arasında dalgalandı ve 9.784 puandan kapandı.
        İşlem gören toplam 284 hissenin 102’si değer kaybetti, 91’i değer kazandı, 91’inin fiyatı değişmedi. İş Bankası (C), Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Koç Holding ve Doğan Holding en yoğun işlem gören hisseler oldu. İşlem hacmi ise 106.3 trilyon lira oldu.
       
KAYA: ÖNEMLİ OLAN SAVAŞIN SÜRESİ
       Garanti Yatırım Araştırma Müdürü Mahmut Kaya, yatırımcılara savaşın süresi ile ilgili beklentiler netleşmedikçe alımdan kaçınmalarını önerdi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Piyasalar açısından en önemli değişken savaşın süresi olmuştur. Kredi paketinin gelmiyor olması nedeniyle savaşın Türk ekonomisine yapacağı etki tümüyle sürenin bir fonksiyonu olacaktır. Türk ekonomisi kısa süreli bir savaşa dayanabilir. Bizim için artık en önemli değişken savaşın süresi. Irak savaşı başlayalı saatler oldu. Bu durumda savaşın durumu ve süresi ile ilgili tahmin yapmak için çok erken. Ancak genel olarak bu savaşın çok uzun süreli olmayacağı beklentisi hakim. 1-1.5 ay sürecek bir savaşın ekonomiye etkisi beklentilerin aksine oldukça sınırlı olabilir. Kredi paketinin gelmeyeceği varsayımıyla faiz oranları savaş süresince yüksek kalacak. Ancak Türk ekonomisi kısa sürecek bir savaş durumunda bir süre yüksek reel faizlere dayanabilir. Hazine’nin elindeki nakit rezervleri nedeniyle 9 Nisan’daki yüklü iç borç geri ödemesinde bir sıkıntı yaşanmasını beklemiyoruz. Faizlerde kalıcı bir düşüş için savaşın kısa sürede biteceği beklentilerinin güçlenmesi gerekiyor. Faiz oranları düşmeden IMKB’de kalıcı bir toparlanma beklemiyoruz. Buna karşın TL’deki değer kaybının da sınırlı olmasını bekliyoruz. Yüksek TL faizleri ve Merkez Bankası’nın güçlü rezerv pozisyonu TL’deki değer kaybını sınırlayacak. Hükümetin yatırımcı güvenini korumak için atacağı her adım piyasalardaki daha fazla zayıflamayı engelleyecek.
       
PİYASA ABD YARDIMIYLA ŞEKİLLENECEK
       Nural Menkul Değerler Stratejisti Numan Ülkü ise, hava sahası karşılığında Türkiye’ye kredi verilmeyeceğinin açıklanmasının Ankara’yı çok sıkıştıracağını belirterek,
       “Bundan sonra tezkereyi pazarlık aracı olarak kullanmak zorlaşmıştır, ABD’den kopma riski finansal sistem üzerinde risk yaratacaktır. Diğer yandan, kara harekatı için ABD’nin kuzey cephesini yeterince kullanmaması da ABD’ye ciddi maliyet yaratabilir; bu yüzden hala kapsam genişleme ümidi olabilir. Bu oyunun denge çözümü Türkiye’nin daha ucuz bir ücrete ABD’nin isteklerini yerine getirmesidir” dedi.
       Ülkü, piyasanın önümüzdeki birkaç gün ABD yardımındaki şekillenmeye göre dalgalanacağını belirterek, piyasanın kısa vadede izlemesi beklenen trendi şöyle tahmin etti:
       “Anlaşmazlığın uzaması durumunda 9.500-600, “az yardım” durumunda 10.000-100 civarında dengeleniriz. İplerin kopma olasılığının gündeme gelmesi 9.500-600’ün kırılma riskini doğurabilir. Az yardım senaryosu varsayımı altında: savaşın çıkmasından bir süre sonra 10.500-600 direnci aşılıp trend dönüşü sinyallenir.”
       
SAVAŞ ZATEN BEKLENİYORDU
       Borsa Uzmanları Derneği Başkanı İsmail Tavlı, Borsa’da bugün fazla bir düşüş beklemediğini, böyle bir gelişmenin zaten beklendiğini söyledi. Tavlı, “Türkiye’nin tavrı netleşti. Hava koridoru açılacak. Yardımla ilgili olumsuzluklar çoğunlukla yaşandı. Fiyatlara yansımış durumda” dedi. Tavlı, piyasada bir tedirginlik yaşandığını, işlem hacminin düşük olacağını kaydetti.
       Ekinciler Yatırım Menkul Değerler’den Murat Gülener de, Borsa’da 2-3 gün kötü bir seyir izlenebileceğini, alternatif piyasalarda hareket olabileceğini söyledi.
        İnter Yatırım Yurtiçi Sermaye Müdürü Şevket Keresteci, savaş tedirginliği yaşayan Borsa’da, mali desteğin gelmemesi ve diğer olumsuzlukların daha önce satın alındığına dikkat çekti. Keresteci, Borsa’da aşağı doğru bir hareket beklediğini ifade etti. Ziraat Yatırım’dan Gökhan Kolay da, piyasanın tezkereye odaklandığını kaydetti. Kolay, “Bizim için en kötü seviyeler endekste 9,100 seviyeleri. Endeks’in bunun altına inmesi ihtimali düşük görünüyor. Tahminler endeksin 9,500-10,300 seviyeleri arasında seyretmesi” dedi.
       
1.730 BİNDEN GEVŞEDİ
       Güne yükselişle başlayan dolar ise, Merkez Bankası açıklamasıyla gevşedi. ABD Doları güne 1 milyon 730 bin seviyesinden başladı ve bir ara 1 milyon 735 bine kadar çıktı. Ancak, Merkez Bankası’nın piyasanın likidite ihtiyacının karşılanacağı ve önlemler alınacağı açıklamasıyla yaklaşık 1.5 saatlik bir süre içinde 1 milyon 701 bin liraya kadar geriledi. Ancak yeniden gelen alımlarla 1 milyon 710 bin lira seviyesinde istikrar kazandı. Bir ara yeniden 1 milyon 704 bin liraya gevşedive öğle saatlerinde 19 bin lira kayıpla 1 milyon 706 bin liradan işlem gördü.
       
SERBEST PİYASADA İLK ŞOK ATLATILDI
       Bombardımanın ilk şokunu atlatan serbest döviz piyasasında fiyatlar geriledi. Doların 1 milyon 730 bin, Euro’nun 1 milyon 835 bin liradan güne başladığı Kapalıçarşı piyasasında yaşanan yükseliş, Merkez Bankası ve Devlet Bakanı Ali Babacan’ın açıklamalarının ardından yerini düşüşe bıraktı.
       1 milyon 738 bin lirayı gören dolar, daha sonra düşüşe geçerek saat 12.30 sıralarında 1 milyon 712 bin liradan satıldı. Euro ise 1 milyon 1 milyon 814 bin lira satış fiyatıyla işlem görüyor.
       Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, ilk şokun atlatıldığını belirterek, açıklamalara göre piyasaların seyrini sürdüreceğini bildirdi. Kapalıçaşı’daki döviz bürolarına bağlı olarak çalışan ayaklı borsa elemanları da önemli bir dalgalanma gözlenmediğini belirttiler.
       Kapalıçarşı ilgilileri, savaşın başlamasıyla birlikte önceki günlerde görülen hareketliliğin bu sabah yaşanmadığını kaydettiler. Elinde dövizi olanların şu anda bekleme pozisyonunda bulunduğunu ifade eden Kapalıçarşı ilgilileri, doların bu sabah 1 milyon 700 bin liranın üzerinde açılmasında savaşın yanı sıra tezkerenin de etkili olduğunu belirttiler. Kapalıçarşı ilgilileri, tezkerenin Meclis’ten geçmemesi halinde doların gün içinde yükselebileceği görüşünü dile getirdiler.
       
FAİZ DE HAFİF YÜKSELDİ
       Bono piyasasında ise faizler hafifçe yükseldi. Dünü yüzde 65’ler seviyesinden kapatan 3 Mart 2004 vadeli kağıdın bileşik faizi, bu sabah, ilk işlemlerde yüzde 68 seviyesinden gerçekleşti. Yatırımcılar, Irak operasyonunu takip ederken, piyasada faizler yüzde 66.51 seviyesinden gerçekleşti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları