Home page
Haber Menüsü


S&P ve Moody’s: Not indirimi gündemde değil
Standard and Poor’s yetkilisi, Türkiye’nin kredi notununda bir değişikliğin söz konusu olmadığını belirtti. Moody’s de risklerin nasıl yönetildiğini görmeden, hemen bir not düşüşü yapmayacaklarını söyledi.
Açıl Sezen
CNBC-E
19 Mart— Standard & Poor’s (S &P) Türkiye Bölgesi Direktörü Ala’a Al Yusuf da B- olan not tüm riskleri içerdiği için not düşüşü düşünmediklerini belirtti. Moody’s Kredi Bölümü Direktörü Moore, geçen hafta yapılan açıklamanın yanlış anlaşıldığını ve risklerin nasıl yönetildiğini görmeden, hemen bir not düşüşü yapmayacaklarını söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Moody's: Yardım gelmezse not düşer
MSNBC News Moody's: Bankacılık sistemi kırılgan
MSNBC News S&P: Mali yardımın gecikmesi kredi notunu etkilemez
MSNBC News S&P: Savaş kısa sürerse, IMF hedefleri tutar
MSNBC News S&P: Petrol 5 yıl boyunca 50 dolar
MSNBC News S&P: Türkiye IMF'ye odaklanmalı
MSNBC News Moody's: Türkiye'ye 8-13 milyar dolar gerekecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Hazar Bölgesinden Sorumlu Direktörü Liz Jackson-Moore, kısa vadede bir not düşüşünün gündemlerinde olmadığını söyledi. Canlı yayında CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Moore, geçen hafta yapılan “ABD yardımı olmazsa kredi notu düşebilir” açıklamasının yanlış anlaşıldığını ifade etti.
       
RİSK YÖNETİMİNE BAKACAĞIZ
       Türkiye’nin, savaş bölgesine çok yakın olduğunu belirten Moore, “Irak’ta yapılacak bir savaşın olumsuz etkileri olacak. Ve bizler ekonomi yönetiminin bu maliyetleri, savaşın getirdiği riskleri nasıl yöneteceğini bilmiyoruz. Savaşın başlamasını takiben Türkiye’nin riskleri nasıl yönettiğine bakmamız gerekiyor. Ancak hemen ve kısa vadede bir not düşüşü düşünmüyoruz. Ayrıca hiçbir zaman (Amerikan askerlerine izin verin yoksa kredi notunuzu düşürürüz) şeklinde bir yaklaşımımız sözkonusu olmadı” diye konuştu.
       Kredi notunu düşürmeden önce risklere karşı alınan önlemleri izleyeceklerini vurgulayan Moore, piyasaların ekonomi yönetimine güven duyması gerektiğini, yeni hükümetle birlikte bunun kısmen yerine geldiğini ifade etti. Moore, tek parti hükümetiyle birlikte gelen istikrar şansının iyi değerlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
       
REFORMLARDAN SAPMA ENDİŞESİ
       1991 krizi sırasında Türkiye’nin özellikle turizm ve petrol açısından zor durumda kaldığını hatırlatan Moore, “Şimdi de yardımın gelmemesi halinde bir finansal açık oluşması sözkonusu olabilir. Son iki yılda atılan olumlu adımlara rağmen yapısal reformlar henüz tamamlanamadı. Bu konuda da tereddütlerimiz var. Bu reformlardan sapılabileceği endişesini taşıyoruz. Özellikle savaş tabii büyük bir belirsizlik oluşturuyor” dedi.
       Türkiye’nin fonlama açısından sıkıntılı bir döneme girdiğini söyleyen Moore, şöyle devam etti: “Eminim hükümet ve ekonomi yönetimi bunların önlenmesi için gerekli önlemleri almış ve planlamaları yapmıştır.”
       
BANKALARIN AKTİF KALİTESİ ÖNEMLİ
       Moody’s’in geçen hafta açıkladığı bankacılık raporuyla ilgili soruları da yanıtlayan Moore, eskisi kadar banka sorunu olmadığını, ancak bankalardaki aktif kalitesine özen gösterilmesi gerektiğini belirtti. Moore, “Oluşturulan transparan yapı sorunların nerelerde olduğunu görmemizi sağlıyor. Aslında mevcut konjonktürde, bankalarla ilgili her konuda; faizde, likiditede risk var. Ancak bankalar iyi yönetildiği taktirde, ki şu anda yönetim açısından bankalar iyi durumda, bu riskler bertaraf edilebilir. Aslında tabii bankalar devleti fonlamak yerine gerçek bankacılık yapabilseler çok daha iyi olur” diye konuştu.
       
S&P: NOT ZATEN KÖTÜ
       Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poors da B- olan kredi notunun zaten mevcut riskleri kapsadığı açıklaması yaptı. Canlı yayında CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Türkiye’den Sorumlu Direktör Ala’a Al Youssuef, “Nisan başında IMF gözden geçirmesi sona erebilir. Verdiğimiz B- notu, siyasi belirsizlikleri de kapsıyor. Zaten çok düşük bir not bu. Onun için gelişmeleri izlemekle birlikte, kısa vadede bir not düşüşü öngörmüyoruz” dedi.
       Al Youssuef, piyasalardaki güven erimesinin önüne geçilmesi gerektiğini de belirterek, “Piyasalardaki güven dalgalı bir seyir izliyor. Pazartesi günü yaşanan dalgalanma bunun göstergesi. Belki önümüzdeki dönemde de böyle dalgalanmalar olacak. Ancak birçok faktör kredi notu değişiminde etkili olacak. Piyasaların güven erimesi sözkonusu ama uzun süredir var. Faizleri ve mali disiplini, yapısal reformları izliyoruz. Bunlar tam olarak raydan çıkmış değil. Bütün bu gelişme ve etkiler özellikle turizm sektörünü olumsuz etkileyecek ve bazı ekonomik sorunlara yol açabilecek. Savaşın getirdiği belirsizliklere rağmen şu aşamada bir değişiklik öngörmüyoruz” dedi.
       
DALGALANMA UZUN SÜRMEZ
       S&P Finansal Kurumlar Direktörü Scott Bugie ise ABD’den gelecek yardım paketiyle ilgili gelişmeler nedeniyle piyasaların bir-iki gün dalgalanma yaşalabileceğini, ancak bunun geçici olduğunu söyledi. Fonlamayla ilgili çok büyük bir sorun olmadığı taktirde kredi notunda bir düşüşün sözkonusu olmayacağını aktaran Bugie, “Dalgalanma zaten uzun süredir devam ediyor” diye konuştu.
       Bugie, Türkiye’nin stratejik konumu nedeniyle son yıllarda önemli bazı kazanımları olduğunu, ABD yönetiminin genellikle Türkiye’ye saygılı davrandığını da ifade etti. Bugie, son gelişmelerin bu doğrultuda değerlendirilmesi gerektiğini de söyledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları