Home page
Haber Menüsü


Moody’s: Türkiye’ye 8-13 milyar dolar gerekecek
Türkiye’nin olası savaşta ek finansman ihtiyacının 8-13 milyar dolar arasında olacağını söyleyen Moody’s’in Türkiye analisti Lindow, yeni hükümetin piyasalarla balayının kısa sürdüğünü, not artışının ise savaşın sonuçlarına bağlı olduğunu söyledi.
Berfu Aytaç
CNBC-E
30 Ocak— Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye analisti Kristin Lindow, olası bir savaş durumunda Türkiye’nin ek finansman ihtiyacının 8 ila 13 milyar dolar arasında olacağını söyledi. CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Lindow, savaş halinde uluslararası sermaye piyasalarının, Türkiye’nin normal finansman ihtiyaçlarını bile karşılayacağının şüpheli olduğunu savundu.

   
 
       
   
MSNBC News IMF: Ek destek düşünmüyoruz
MSNBC News Dawson: IMF'den ek kaynak yok
MSNBC News Krueger: IMF ile ilişkiler reformlara bağlı
MSNBC News Moody's: IMF görüşmeleri belirleyici
MSNBC News Rumsfeld: Saddam'sız Irak, Türk ekonomisine yarar
MSNBC News Moody's: AKP güven tesis etmeli
MSNBC News Moody's not değişikliği düşünmüyor
MSNBC News Moody's: Program şaşarsa, not düşer
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Lindow, Türkiye’nin, seçimlerden önce negatif olarak değiştirdikleri görünümünü ise, savaşın sonuçlarına göre revize edebileceklerini kaydetti.
       
BALAYI KISA SÜRDÜ


       Moody’s’in Türkiye analisti Kristin Lindow, yeni hükümetin balayı döneminin çok kısa sürdüğünü ancak bu durumun, piyasaların AKP’yi gözlerinde fazla büyütmesinden kaynaklandığını savundu:
       “Aslında, piyasalar AKP’nin iktidara geldiğinde yapabileceklerini fazla büyüttü. Daha önce hiç iktidara gelmemiş her yeni hükümetin, işlerin nasıl yürüdüğünü öğrendiği belli bir süre vardır. Ancak piyasalar sanki bu öğrenme dönemi yaşanmayacakmış gibi davrandı.”
       
KISA VADEDE ODAK NOKTASI IRAK
       Lindow’a göre, piyasaların şu anki odak noktası kısa vadede Irak senaryoları, uzun vadede ise IMF programının geleceği...
       Lindow sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Elbette IMF programı ve tamamlanamayan 4. gözden geçirme ile ilgili bazı endişeler var. Ancak kısa vadede Irak senaryoları önemli. Piyasalara göre, Türkiye’deki yetkililer, Irak savaşına katılmaları halinde kamuoyundan büyük tepki alacaklarını düşünerek, kayıpların telafisi için, ABD’den koparabildiklerini koparmaya çalışıyor. Bu konuyu fazla abartıyor. Sonuçta kısa vadede Irak konusu önemli, ama uzun vadede yine hükümetin IMF’ye verdiği taahhütler önem kazanacak. Aslında Türkiye’nin borç yükü öylesine ağır ki, borç konusu bu kadar önemliyken, hükümetin taahütleri karşılama kapasitesi gölgede kalıyor, ve belirsizlik iyileşme sürecini zedeliyor.”
       
KRUEGER’IN ZİYARETİ ABARTILDI
       IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger’ın Türkiye’ye gelişini de değerlendiren Lindow, bu ziyaretin fazla abartıldığı görüşünde.
       Lindow, bu konuda, “IMF ve Dünya Bankası’nın üst düzey yetkilileri, Türkiye’de olduğu gibi pahalı ekonomik programlar uyguladıkları ülkeleri bizzat ziyaret etmek isterler. Krueger’ın ziyareti de yeni hükümetle tanışma niteliğindeydi. Piyasalar bu durumu fazla abarttı” dedi.
       
EK FİNANSMAN İHTİYACI 8-13 MİLYAR $
       Olası bir savaşta Türkiye’nin ek finansman ihtiyacının 8 ila 13 milyar dolar olacağını belirterek, bunun savaşın zamanlamasına bağlı olduğuna dikkat çeken Moody’s analisti Lindow, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Ek finansman ihtiyacının tam olarak ne kadar olacağını söylemek zor, ancak 8-13 milyar dolar arasında olur. Elbette, savaşın ne zaman başlayacağı ve ne kadar süreceği de önemli..Burada, dış finansman ve ihracat çok belirleyici..Ancak bazen ithalatın da azalması ihracattaki azalmayı telafi edebiliyor. Sonra, savaşın turizm sezonuna denk gelmesi de ciddi etkiler doğurabilir.”
       
NORMAL FİNANSMAN DA TEHLİKEDE
       Lindow, Türkiye’nin, savaş durumunda ek finansman ihtiyacının yanı sıra normal finans ihtiyacının dahi sıkıntı yaratabileceğini savundu. Moody’s analistine göre, uluslararası sermaye piyasaları, savaş ortamında hükümetin ve özel sektörün karşılaması gereken finansman boşluğunu kapatmaya istekli olmayabilir.
       
PROGRAMA BAĞLI KAL, YARDIM GELSİN
       Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye analisti Nick Eisenger, salı günü CNBC-e’nin canlı telefon bağlantısında, “ABD, Türkiye’nin programa bağlı kalıp kalmadığına bakmaksızın mali yardımda bulunur” ifadesini kullanmıştı.
       Moody’s analisti Lindow ise, bu konuda oldukça net yanıt verdi:
       “ABD parasının çarçur edilmediğinden emin olmak ister. Bu nedenle IMF programı karar verme sürecinde önemli bir unsur olur. ABD Türkiye’nin askeri işbirliğini gerçekten istiyor, ama “ne pahasına olursa olsun” diye de para göndermez.”
       Lindow’a göre, savaşın ekonomik göstergeler üzerindeki etkilerini en aza indirmek için sağlam bir program şart: “Örneğin, faiz oranları artacaktır. Bu nedenle, faiz parametrelerinin ve finansman sonuçlarının tam olarak belirlendiği sağlam bir program uygulanması çok önemli.”
       
KREDİ NOTU SAVAŞA BAĞLI
       Seçimlerden önce, ülkenin önündeki belirsizlikler nedeniyle Türkiye’nin görünümünü “negatif”e düşüren Moody’s, kredi notunu olumlu etkileyebilecek bir görünüm değişikliğinin savaşa bağlı olduğunu söyledi.
       Lindow, “Şu anda bir görünüm değişikliği söz konusu değil, çünkü savaş söylentileri nedeniyle seçimlerden önce başlayan belirsizlik devam ediyor. Eğer savaş, türk ekonomisi için beklendiği kadar yıkıcı olmazsa, bu olumlu bir gelişme olur ve görünüm revize edilebilir. Bu da kredi notuna olumlu yansır” dedi.
       
KAMUOYU’NUN TEPKİSİ SIKINTI YARATIR
       Olası bir savaşta Türkiye için en kötü senaryonun, ülkenin savaşa girmesiyle toplumda oluşabilecek huzursuzluk olduğunu belirten Lindow, şöyle konuştu:
       “Türkiye’de çok büyük bir kamuoyu tepkisi var. Olası bir savaşta Türkiye için en kötü senaryo, askeri işbirliğinin yaratacağı toplumsal huzursuzluk olur. Türkiye’nin bir savaştan bekleyebileceği en iyi şey de kayıplarının telafisi olabilir.”
       
ÖZELLEŞTİRME İÇİN ZAMAN UYGUN DEĞİL
       Kristin Lindow, hükümetin İhale Kanunu’nda geri adım atmak istemesinin reform sürecinde soru işaretleri yarattığını savundu.
       Hükümetin vergi barışı projesini de değerlendiren Lindow, vergi aflarının bütçe açıklarını kapatmak için başvurulan klasik bir yöntem olduğunu, sık sık tekrarlanmaması halinde bir tehlike olmadığını kaydetti.
       Moody’s analisti, hükümetin özelleştirme planı için ise zamanlamanın uygun olmadığını ifade etti: “Küresel koşullar açısından çok da uygun bir ortam yok aslında. Ama bazı şirketler oldukça cazip..Bu koşullarda alabildiklerini alacaklar”
       
FAİZ DIŞI FAZLADA SOMUT ADIMLAR
       Lindow, hükümetin 2003 yılı faiz dışı fazla hedefini yüzde 6.8’e çekerek bu konudaki kararlılığını göstermek istemesine ise şüpheyle yaklaşıyor.
       Moody’s analistine göre, 2002’deki faiz dışı fazla hedefinin tutturulamadığı bir ortamda, 2003 için daha önce öngörülen yüzde 6.5’lik hedef bile iddialı kalıyor. Lindow, bu konuda daha somut adımlar için “bekle gör” yaklaşımını tercih ediyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları