Home page
Haber Menüsü


Bankacılıkta 6 fırsat, 9 engel
Derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk bankacılık sistemindeki fırsatları ve zorlukları yayınladığı raporla ortaya koydu.
Berfu Aytaç/İstanbul
CNBC-E
13 Mart— Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, bankalardan sorumlu biriminin hazırladığı bir raporla, Türk bankacılık sistemindeki fırsatları ve zorlukları ortaya koydu. Buna göre, son dönemde hayata geçirilen reformlar etkisini göstermeye başlasa da, bankacılık sektöründe zorluklar fırsatlardan daha ağır basıyor.

   
 
       
   
MSNBC News Sığın: Yapı Kredi'de yabancı hissedarın payı artabilir
MSNBC News Finansbank'ın net karı 188.4 trilyon
MSNBC News Yapı Kredi'nin karı 1.1 katrilyon
MSNBC News Banka aktifleri 201 katrilyona çıktı
MSNBC News Kamu bankaları kara geçti
MSNBC News Bankaların sorunlu alacakları 9.4 katrilyon lira
MSNBC News Bankalar karlılıkta umut veriyor
MSNBC News Krueger: Bankacılık reformu daha da ilerlemeli
MSNBC News Bankacılıkta iyileşme için zamana ihtiyaç var
MSNBC News OECD: Bankacılık sağlamlaştırılmalı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Moody’s’in raporuna göre sektörün önündeki zorluklar ve avantajlar şöyle sıralanıyor:
       Bankacılık sektöründe zorluklar:
* İstikrarsız faaliyet alanı
* Likidite yönetimi
* Korumacı stratejiler
* Grup kredileri, sahiplik sorunu
* Düşük aktif kalitesi
* Sermaye yetersizliği
* Kredi notu düşük Türk tahvili pozisyonu
* Kısa vadeli fonlamalar
* Düşük karlar
       Bankacılık sektöründe avantajlar ve fırsatlar:
* Reformlar
* Kur farkı endişelerinin azalması
* Banka küçülmeleri
* Bankalara devlet desteği
* Kamu bankaları daha sağlıklı hale gelmesi
* Yabancı banka ilgisi
       
RİSKLER KREDİ NOTUNU ETKİLİYOR


       Moody’s’in Türk bankalarından sorumlu analisti Adel Satel’in hazırladığı raporda, Türkiye’nin risklere yatkın bir ülke olduğu vurgulanırken, olası Irak savaşının getirdiği belirsizliklere ve ülke içi siyasi koşulların yaratabileceği krizlere dikkat çekildi.
       Raporda, Türk bankalarının halen D-/ D aralığında olan finansal güçlülük not ortalamasının 2000’de patlak veren krizden çok önce düşüş trendine girdiği vurgulandı. Bankacilik sisteminin sorunlarını genel olarak sermaye yetersizliği, düşük aktif kalitesi ve düşük kar oranları diye sıralayan kuruluş, sistemin istikrarsız bir ortamda faaliyet gösterdiğine dikkat çekti. Raporda, mevcut koşullarda söz konusu not ortalamasının D +’yı geçemeyeceği vurgulandı.
       Olası Irak savaşı gibi jeopolitik riskler ile ülke içinde patlak verebilecek siyasi krize dikkat çeken Moody’s, bu risklerin faiz oranlarını tetikleyerek borcun sürdürülebilirliğini tehlikeye sokabileceği uyarısında bulundu.
       
REFORMLAR İŞE YARIYOR
       Moody’s, bankacılık sistemindeki olumsuzluklara rağmen, son dönemde hayata geçirilen reformların sistemdeki dengesizlikleri büyük oranda bertaraf ettiğine dikkat çekti.
       Sektörün 2003’te daha hızlı bir iyileşme potansiyeli gösterebileceğine değinen kuruluş, özellikle kar oranlarının artacağını ancak eski yüksek seviyeleri görmesinin zor olduğunu belirtti.
       
YABANCI BANKA İLGİSİ ARTACAK
       Yabancı bankaların, şimdiye kadar fırsatçı bir yaklaşımla genellikle vadesi bir yılı aşmayan sendikasyonlara katıldığını kaydeden Moody’s, sistemdeki şeffaflığın artması ve makro-ekonomik ortamın iyileşmesi ile sisteme yabancı ilgisinin 2003’te artacağını vurguladı.
       Şimdiye kadar Unicredito ve HSBC gibi büyük bankaların sisteme dahil olduğunu belirten kuruluş, Türk bankalarıyla görüşen çoğu yabancı bankanın ise fiyat, yönetim kontrolü, risk faktörü ve şeffaflık gibi nedenlerle anlaşmaya varamadığını kaydetti. Raporda, daha fazla yabancı bankanın sisteme girmesinin bankaların genel kredi notunu olumlu etkileyeceği belirtildi.
       
KAMU BANKALARI DAHA SAĞLIKLI
       Kuruluşa göre, özellikle Emlak ve Halk Bankalarının birleştirilmesi, Ziraat Bankası’nın yeniden yapılandırılması ve Vakıfbank’ın özelleştirilmesi sürecinin başlatılması sistemin genel sağlığı açısından oldukça olumlu.
       Ancak, bir yandan aktif kalitelerini korumaya çalışırken, diğer yandan ticari kredi verme potansiyellerini geliştirmek, kamu bankalarını zorlayacak faktörler arasında. Raporda, Vakıfbank’ın kısa vadede özelleştirilmesi olası görülürken, Ziraat ve Halk Bankalarının özelleştirilmesi birkaç yıl daha mümkün görünmüyor.
       
KARLAR ARTACAK
       2001’de Türk bankalarının toplam 3.6 milyar dolar zarar ettğini belirten Moody’s, 2002’de zarar etme oranının azaldığını ancak tam olarak ortadan kalkmadığını kaydetti.
       Döviz kuru farkından ve düşük notlu hazine kağıdı pozisyonundan kaynaklanan risklere dikkat çekilen raporda, faiz oranlarının da karlar üzerinde büyük bir risk oluşturduğu belirtildi.
       Ancak kuruluş, bankaların aktif kalitesinin 2003’te iyileşeceğini ve buna bağlı olarak da karlılığının artacağını öngörüyor.
       
SERMAYE YETERSİZ
       Moody’s, fon bankaları hariç, bütün Türk bankalarının sermaye yeterlilik oranını karşıladığını ancak bankalardaki genel sermaye sorununun ortadan kalkmadığını belirtiyor.
       Kuruluşa göre, sistemdeki yetersiz sermayeyi artırmak için aktiflerin yeniden yapılandırılması ve ek sermaye gerekebilir. Bu önlemler alınmadıkça, bankaların finansal güçlülük not ortalaması baskı altında kalmaya devam eder.
       Türkiye, Moody’s’in bankalarına finansal güçlülük notu verdiği yaklaşık 85 ülke arasında D-/D not aralığıyla sondan 17. sırada yer alıyor. Türkiye söz konusu kredi notuyla, Bulgaristan, Tunus ve Romanya gibi ülkelerle aynı aralıkta yer alıyor. En düşük kredi notu E ile Arjantin ve Uruguay’a verilirken, en yüksek finansal güçlülük notu ise B+/A - aralığıyla İngiltere’nin bulunuyor.
       Diğer yandan, Türkiye, ülkelerin uzun vadeli banka mevduat ortalamalarına göre, sondan 7. , banka mevduat ülke tavanı sıralamasına göre ise sondan 11. sırada bulunuyor. Türkiye’nin her iki sıralamada da kredi notu B3. Türkiye söz konusu kredi notuyla, banka mevduat ortalamasına göre Pakistan, Brezilya gibi ülkelerle, banka mevduat ülke tavanı sıralamasında ise Türkmenistan, Ukrayna gibi ülkelerle aynı aralıkta yer alıyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları