Home page
Haber Menüsü


“Piyasalar daha da rahatlayacak”
Yılın ilk aylarından sonra TEFE’nin düşeceğinin hesaplandığını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Şener, “2003 büyümesinde revizyon bulunmuyor. Yüzde 5’lik hedef de tutturulacak” diye konuştu.
Ankara
CNBC-E
5 Mart— Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Pazartesi günü piyasaların, tezkere sonrası olağan bir tepki verdiğini belirterek, “Önümüzdeki günlerde piyasaların daha da rahatlayacağını düşünüyoruz” dedi. Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği yöneticilerini makamında kabul eden Şener, bir soru üzerine, dünkü ihalede gerçekleşen birkaç puanlık değişimin de 2003 dengeleri için önemli olmadığını dile getirdi.

   
 
       
   
MSNBC News Şener: Vergilerin tezkereyle ilgisi yok
MSNBC News Şener: ABD, yardımda IMF rolünde ısrarlı
MSNBC News Şener: 2003 enflasyon hedefine ulaşılacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  TEFE ile yıl sonu TEFE kıyaslandığında aynı şeyin görüleceğini belirtti. Şener, “Yılın ilk aylarından sonra TEFE’nin düşeceği hesaplandı” dedi. Zaten 6-7 puan önümüzdeki 10 ayda aşağı çekildiği takdirde yüzde 20’lik hedefe gelinmiş olacağını kaydeden Şener, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) rakamlarının yıl sonu açısından hiçbir sorun teşkil etmediğini söyledi. Şener, “Enflasyon ve büyüme hedeflerimiz gerçekleştirilecek” dedi.
       Şener, bütçede revizyon diye birşeyin olmadığını söyledi. Şener, Cengiz Bozbeyoğlu başkanlığındaki Şener, “Yüzde 5’lik büyüme nasıl sağlanacak, bütçede bir revizyon var mı?” şeklindeki bir soru üzerine, bütçe rakamları ve ekonomiyle ilgili alınan diğer tedbirlerde yüzde 5’lik bir büyüme oranının öngörüldüğünü belirterek, bu hedefin yıl sonu itibariyle tutturulacağını ve hatta daha fazla da çıkabileceğini söyledi.
       Şener, büyümenin gayri safi milli hasıla (GSMH) artışı olduğunu, tarımın, sanayinin ve hizmet sektörünün büyümeyi etkileyeceğini belirtti. Şener, tezkerenin ikinci kez Meclis’e sunulup sunulmayacağına ilişkin bir soru üzerine de tezkereyle ilgili konuya bugün girmek istemediğini bildirdi. Şener, dün yapılan hazine ihalesinde faizlerin birkaç puan yükseldiğini ve bunun bir güvensizlik anlamına gelip, gelmediğinin sorulması üzerine de şu yanıtı verdi:
       “Hayır, tezkerenin Meclis’te görüşülmesinden sonra piyasalar ortaya çıkan durumu zaten satın almıştır. Önümüzdeki süreç içinde piyasalar daha da rahatlayacak.”
       Şener, aynı gazetenin, aynı köşe yazarlarının tezkerenin oylanmasından önce “bu tezkere niye geçiyor” dediğini, ertesi günü ise “tezkere niye reddediliyor” dediğini de anlatırken, burada bazı etik sorunların bulunduğunu, herkesin kendi yaptığı işi gözden geçirmesi gerektiğini de söyledi.
       Şener, piyasalara bakıldığında Pazartesi günü bir hareketlenmenin yaşandığını, Salı gününün onun yansıması olarak değerlendirilebileceğini ifade ederken, ama sürekli olarak piyasalarda bir rahatlama ortamının bulunduğunu söyledi. Abdüllatif Şener, “dünkü ihaledeki bir-kaç puanlık değişim, 2003 yılı dengeleri açısından önemli değil. Önümüzdeki günlerde daha düşük faizlerin ortaya çıkması hesaplarımız arasında” diye konuştu.
        Şener, niyet mektubuyla ilgili bir başka soru üzerine de, niyet mektubunun bitmek üzere olduğunu kaydederek, “taslak bellidir, taslak üzerindeki son çalışmalar da yapılıyor” dedi.
       
PETROL FİYATLARI ÖNEMLİ
       Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, kamu zamlarıyla ilgili soru üzerine de, ilk aylardaki enflasyon üzerindeki etkisinin büyük oranda petrole bağlı olduğunu belirtirken, hükümetin kurulduğu günlerde 20 dolar olan ham petrolün varil fiyatının 36 dolara çıktığını, tezkerenin reddedilmesinden sonra ise 33 dolara indiğini anlattı.
       Şener, herhangi bir savaş durumunun olması durumunda 15-20 gün fiyatların kontrolsüz olarak biraz çıkabileceğini belirtirken, ancak bir ay sonra petrol fiyatının 20 doların altına düşeceğini ifade etti. Abdüllatif Şener, şu anda dezavantaj gözüken ham petrolün fiyatındaki kıpırdanmaların daha da aşağı noktaya düşecek noktaya gelmesinin ekonominin yıl sonu hedefleri açısından da önemli olduğunu söyledi.
       
MEMURA ZAM SİNYALİ YOK
       Şener, memur zamlarıyla ilgili bir soru üzerine de kamu çalışanlarının refah düzeyini, ülkede yaşayan her insanın refah düzeyini ciddiye aldıklarını belirterek, kamu görevlilerinin enflasyon sebebiyle reel gelir kaybına uğramamaları gerektiğine inandıklarını kaydetti.
       Bütçe dengelerinde bunun sürekli olarak gözetildiğini belirten Şener, 2003 bütçesinin de bu temel çerçeve dahilinde ülkenin içinde bulunduğu bütün boyutların da dikkate alındığını söyledi. Şener bu konuda gerekli çabanın gösterileceğini de sözlerine ekledi.
       Şener, savaş durumunda bu memura zam yapılıp, yapılmayacağına ilişkin bir soru üzerine de çok olağanüstü durumların ortaya çıktığı ortamda maliyetlerin toplumdaki herkes tarafından paylaşıldığını söyledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları