Home page
Haber Menüsü


Babacan: Savaş olsa da olmasa da etkileneceğiz
Devlet Bakanı Ali Babacan, muhtemel Irak harekatının Türk ekonomisine yansımalarını değerlendirerek, “Savaşa dahil olsak da olmasak da Türkiye bundan etkilenecektir” dedi.
Ankara
CNBC-E
    4 Mart—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye’nin bölgedeki sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesi konusunda üzerine düşen görevi yerine getirdiğini belirterek, “Bölgedeki savaşa dahil olsak da olmasak da, siyasi ve ekonomik açıdan savaşın etkilerini hissedeceğimiz bir gerçektir” dedi.Babacan, İngiltere Hazine Bakanı Paul Boateng ile birlikte, “Özel Sektör Katılımıyla Etkin Kamu Hizmetleri: İngiltere Örneği” konulu konferansta bir konuşma yaptı.  

   
 
       
   
MSNBC News Niyet Mektubu tamam, kredi Nisan başında geliyor
MSNBC News Bütçede yüzde 5 büyüme öngörülüyor
MSNBC News Vergi ve tasarrufla 15 katrilyon kaynak hedefleniyor
MSNBC News Yeni vergilerin ilk taksidi Mayıs'ta
MSNBC News Kamu yatırımlarına İngiliz modeli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Babacan, savaşın kaçınılmaz olması durumunda Türkiye’nin buna hazır olduğunu da belirterek, “Bu sorunun tek bir çocuk ağlamadan, tek bir burun kanamadan çözülmesi en büyük amacımızdır. Ama ümitlerimizin ve barış çabalarımızın boşa çıkması durumunda, ülkemizi en az zararla düzlüğe çıkarmak için hazırlıklarımızı yaptık. Karşımıza çıkacak her türlü senaryo için hazırlıklarımız tamdır. Barışa ve istikrara yönelik çabalarımızın, diğer ülkeler tarafından da iyi izlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bölgede istikrar unsuru olan, Türkiye’nin bölge barışına katkı sağlayabilmesi için herkese görev düşmektedir.” dedi.
       Bölgede bir süredir devam eden tedirgin atmosferin tüm dünyayı etkisi altına aldığını anlatan Bakan Babacan, problemin hemen Türkiye’nin yanı başında olması nedeniyle de, en çok Türkiye’yi ilgilendirdiğini kaydetti.
       Babacan, Türkiye’nin Irak sorunuyla sadece stratejik konumu boyutuyla değil, tarihi, kültürel, siyasi, ekonomik ve askeri açıdan yakından ilgili olduğunu da ifade etti.
       
ALTYAPI PROJELERİ YENİLENECEK
       Babacan bu arada, Türkiye’nin 70 milyona ulaşan nüfusu, yıllık yüzde 2 seviyelerinde olan nüfus artışı, göç, terör ve istikrarsızlık gibi unsurların, altyapı projelerinin geliştirilmesi ve yenilenmesini kaçınılmaz kıldığını vurguladı.
       Babacan, bütçe imkanlarının sınırlı olması nedeniyle bu yatırımlara ayrılan kaynağın bugüne kadar sınırlı kaldığını ifade etti.
       Türkiye’nin yap-işlet-devret modelini uygulayan ilk ülkeler arasında yer aldığını hatırlatan Babacan, yap-işlet modelleri ile bugüne kadar toplam 7.7 milyar dolar tutarında yatırım gerçekleştiğini kaydetti.
       Babacan, Türkiye’nin başta içmesuyu ve atıksu gibi altyapı yatırımlarında Avrupa Birliği standartlarını yakalamasının büyük önem arzettiğini bildirdi.
       Babacan, devletin küçülmesi ve kamu yatırımlarından elini çekmesinin hükümetin programı arasında yer aldığını, bu bağlamda Meclis gündeminde bulunan Mahalli İdareler Reformu’nun yetkilerin merkezi hükümetten mahalli idarelere kaydırılması suretiyle önemli adım teşkil ettiğini dile getirdi.
        Kamu hizmetlerinin özel sektör eliyle yapılmasıyla, kamu hizmetlerinde kalitenin artacağını ve maliyetlerin düşeceğini anlatan Babacan, bu konuda bakanlığında bir çalışma başlatıldığını, bu çalışma ile kamu hizmetlerinde özel sektör girişimciliğinin hukuksal boyutunun incelenmesi ve kurumsal çerçevenin oturtulmasının hedeflendiğini kaydetti.
       
İNGİLİZ BAKAN’DAN TAVSİYELER
       Öte yandan İngiltere Hazine Bakanı Paul Boateng, toplantıda yaptığı konuşmada, her iki ülke arasındaki toplam ticaret hacminin, yıllık 5 milyar doların üzerinde olduğunu, geçen yıl, bir milyon İngiliz turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğini kaydetti.
       Boateng, AB’nin genişleme sürecinin en önemli unsurlarından olan ekonomik reformlar konusunda Türkiye ile çalışmayı amaçladıklarını da söyledi. Kamu Özel Sektör Ortaklığı Projesi’nin, Hazine Müsteşarlığı tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Boateng, bu ortaklıkta, devlet, piyasa ve bireyin dengeli çıkarlarının korunduğunu kaydetti.
       İngiltere’de, özel sektörün, altyapı, su, elektrik, sağlık, eğitim ve doğalgaz gibi alanlarda çok başarılı işler çıkarttığını vurgulayan Boateng, örneğin, İskoçya’daki su sistemine özel sektörün katılımı sayesinde, hükümetin 200 milyon dolarlık ilave yatırım yapma imkanının doğduğunu ifade etti.
       Boateng, özel sektörün, kamu hizmetlerine dahil edilmediği ve merkezi ekonomik planlamanın olduğu durumda, etkinliğin olmadığını, yatırımların maliyetinin arttığını, hizmet kalitesinin bozulduğunu, yatırımların bitirilme tarihinin geciktiğini bildirdi.
       Paul Boateng, Türkiye’nin de bu sorunlardan sakınması için özel sektörün katılımını desteklemesinin önemli olduğunu da vurguladı. Türkiye ve İngiltere’nin, farklı sorunlara sahip, farklı yaklaşımlar içinde olan farklı ülkeler olduğunun altını çizen Boateng, ortak olan noktaların, devlette reformun gerçekleştirilmesi, güçlü bir ekonomik politika, etkili kurumlar kurma ve vatandaşların tüm yüksek beklentilerini gerçekleştirme olduğunu kaydetti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları