Home page
Haber Menüsü


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan
 
Bütçede yüzde 5 büyüme öngörülüyor
 
2003 bütçe rakamlarında, büyüme oranı yüzde 5, GSMH deflatörü yüzde 24.4, TEFE yılsonu yüzde 17.4, TÜFE yılsonu yüzde 20 olarak öngörüldü.
 
Ankara
AA
 
3 Mart—  Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2003 yılı konsolide bütçe büyüklüğünü, 146.9 katrilyon lira olarak açıkladı. Bakan Unakıtan, 2003 yılı konsolide bütçe tasarısının TBMM’ye sunulması nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, temel ekonomik büyüklükler ve bütçe rakamları konusunda açıklamalarda bulundu.

   
 
       
   
MSNBC News Meclis, 2003 yılı bütçesini bekliyor
MSNBC News Bütçede uzlaşma sağlandı, tasarruf önlemleri geliyor
MSNBC News IMF ile görüşmeler bütçe rakamlarında kilitlendi
MSNBC News Maliye'den bütçe disiplini uyarısı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bakan Unakıtan’ın verdiği bilgiye göre, 2003 yılına ilişkin temel ekonomik büyüklükler şöyle:
* Büyüme oranı yüzde 5,
* Gayri Safi Milli Hasıla deflatörü yüzde 24.4,
* Toptan Eşya Fiyat Endeksi yıllık ortalama yüzde 25.2 ve yılsonunda yüzde 17.4
* Tüketici Fiyat Endeksi yıllık ortalama yüzde 27.7 ve yılsonu yüzde 20,
* Gayrı Safi Milli Hasıla 354.6 katrilyon lira,
* İhracat 39.2 milyar dolar,
* İthalat 54.7 milyar dolar olarak belirlendi.
       
AÇIK 46.5 KATRİLYON
       2003 yılı konsolide bütçesinde ise bütçe giderleri 146.9 katrilyon lira, gelirleri 100.8 katrilyon lira ve bütçe açığı 46.5 katrilyon lira olarak tespit edildi.
       Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bütçe ödeneklerinin harcama alanlarına göre dağılımına göre, 2003 yılında personel giderlerinin 29.5 katrilyon lira, diğer cari giderlerin 9.3 katrilyon lira, yatırım giderlerinin 9 katrilyon lira ve transferlerin de 99.1 katrilyon lira olarak tespit edildiğini bildirdi.
       Bakan Unakıtan, bütçenin harcama kalemlerini, transfer ödenekleri içinde faiz ödemeleri için 65.5 katrilyon lira, sosyal güvenlik kuruluşları 14.9 katrilyon lira, vergi iadeleri 6.8 katrilyon lira olduğunu bildirdi.
       
Vergi gelirlerinde % 44 artış

       Bakan Unakıtan, bütçe gelir tahminlerine ilişkin rakamları ise şöyle açıkladı: “2003 yılında vergi gelirleri 85.9 katrilyon lira, vergi dışı normal gelirler 10.3 katrilyon lira, özel gelir ve fonlar 4.1 katrilyon lira, katma bütçe gelirlerinin 425 trilyon lira olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. 2003 yılı konsolide bütçesinde yer alan 146 katrilyon 910 trilyon liralık ödenekten, bütçe kanununa konulan hükümle 1 katrilyon lirası yatırımlardan, 281 trilyon lirası ise çeşitli transfer kalemlerinden olmak üzere, toplam 1 katrilyon 281 trilyon lira kesinti yapılmaktadır.”
       Geriye kalan 145 katrilyon 629 trilyon liralık ödeneğin ise tamamının harcanmayacağını belirten Unakıtan, “Geriye kalan miktarın 144.8 katrilyon lirası harcamaya dönüşecektir. Bu durumda bütçe giderlerinin GSMH’ye oranı yüzde 40.8, bütçe gelirlerinin GSMH’ye oranı yüzde 28.4, bütçe açığının GSMH’ye oranı ise yüzde 12.4 olarak tespit edildi” dedi.
       
‘FAİZ DIŞI FAZLA HEDEFİ TUTACAK’
       Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bugün Başbakan Abdullah Gül’ün açıkladığı ek tedbirlerle birlikte toplam kamu sektöründe yüzde 6.5 olarak önceden ilan edilen faiz dışı fazla hedefinin tutturulduğunu bildirdi.
       Bakan Unakıtan, düzenlediği basın toplantısında, 2003 yılı bütçesinin gündemdeki gelişmelere bağlı olarak gecikmeye maruz kaldığını kaydederek, “Ancak, bugün her şey tamamlandı ve bugün 2003 Yılı Bütçesi Kanun Tasarısı’nı hükümetimiz Meclis’e sunuyor” dedi.
       3 Kasım seçimleri nedeniyle 57. Hükümet tarafından hazırlanan 2003 Yılı Mali Bütçe Kanun Tasarısı’nın kanunlaşmasının mümkün olamadığını anlatan Unakıtan, 58. Hükümet’in programına uygun bütçeyi yapabilmek için gerekli süreyi elde edebilmek amacıyla, 2003 yılı için ilk 3 aylık dönemini kapsayan geçici bütçe uygulamasına gittiğini kaydetti.
       Hükümetin ilk bütçesi olan 2003 bütçesinin verimlilik, etkinlik ve tasarruf anlayışı içinde titiz bir şekilde hazırlandığını ve bugün TBMM’ye gönderileceğini kaydeden Unakıtan, “58. Hükümet tek parti iktidarı ile sağlanan güven ortamında ekonomiyi normal işleyişine döndürmek, kamu maliyesini sağlıklı bir yapıya kavuşturmak mali disiplini sağlamak, reel faizleri düşürmek, özel kesim yatırımlarını canlandırmak ve böylece istikrarlı bir büyümeyi sağlamak üzere mevcut ekonomik programı güçlendiren bir bütçe hazırlamış bulunmaktadır” dedi.
       
EK EMLAK VE TAŞIT VERGİSİ GELİYOR
       Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, barışı korumanın bir maliyeti olduğunu, bu çerçevede ek emlak ve ek taşıt vergisi alma yoluna gidildiğini söyledi.
       Unakıtan, 2003 mali yılı bütçesinin TBMM’ye sunulması nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, tasarruf ve gelir artırıcı tedbirlere değinirken, “Bu yıl ödenecek emlak vergisi kadar ek emlak ve ek motorlu taşıt vergisi almamız zorunluluğu doğmuştur” dedi. Unakıtan, söz konusu vergilerin geçici olduğunu ve bir defaya mahsus alınacağını belirtti.
       
Yeni vergilerin ilk taksidi Mayıs’ta

       Maliye Bakanı Unakıtan, memur maaşlarına da değindiği açıklamasında, 2003 bütçesinde bundan sonra yapılacak zamlar için Bakanlar Kurulu’na yetki verildiğini de bildirdi.
       
“HER SENARYOYA HAZIRLIKLIYIZ”
       Türkiye’nin sorunlu bir bölgede yer aldığını kaydeden Unakıtan, Irak ile ABD arasında yaşanan durumun, bütün dünyanın dikkatini bu bölgeye çevirdiğini belirtti.
       Türkiye’nin sorunun barışçıl yollardan çözümünü istediğini ifade eden Unakıtan, “Ancak ekonomik ve mali açıdan her türlü senaryoya hazırlıklıyız. Bütçemiz de krizden en az etkilenecek şekilde hazırlanmıştır” diye konuştu.
       
HAZİNE ARAZİLERİNİN SATIŞINA HIZ VERİLECEK
       Unakıtan basın toplantısında, Hazine arazilerinin daha hızlı şekilde satışını öngören kanun değişikliği çalışmaları hakkında da bilgi verdi.
       Hazırlanan taslakla mal satışlarının hızlandırıldığını, taksit sayısının 4 yıla çıkarıldığını, bazı formalitelerin azaltıldığını kaydeden Unakıtan, endüstri bölgeleri, serbest bölgeler, organize sanayi bölgelerinin teşviki için de, Hazine’ye ait taşınmazların rayiç fiyatla, buralara ihalesiz devrinin öngörüldüğünü bildirdi.
       Kalkınmada öncelikli illerde Hazine taşınmazlarının yatırımcılara bedelsiz devri uygulamasının devam ettirildiğini ifade eden Unakıtan, yeni düzenlemeyle, yabancıların Türkiye’de mal edinmelerinin kolaylaştırıldığını belirtti.
       Unakıtan, taş, kum, çakıl ocakları ile yeraltı sularını kiralama yetkisinin yerel yönetimlere bırakılmasının öngörüldüğünü kaydetti. Unakıtan, söz konusu düzenlemelerle Hazine’ye önemli bir kaynak sağlanacağını işaret etti.
       Unakıtan, bütçe kanununa konulan bir maddeyle, TBMM lojmanlarının süratle ve yeni bir projeyle satışının sağlanacağını sözlerine ekledi.
       
FAİZE 65 KATRİLYON GİDECEK
       Maliye Bakanı Unakıtan, 2003 yılı mali bütçe tasarısının Meclis’e sunulması nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, faiz yükü azaltılamadığı sürece, sağlıklı bir ekonomik yapının kurulamayacağını belirtti.
       2003 yılında, faiz ödemelerinin GSMH’ye oranını yüzde 18.5’e düşürmeyi hedeflediklerini kaydeden Unakıtan, 2003 yılı bütçesinde yer alan 65 katrilyon lira tutarındaki faiz ödemelerinin 2002 yılında alınan borçların faizlerinden oluştuğunu ifade etti.
       Bakan Unakıtan, Türkiye’nin borç ödeme kabiliyetini garanti altına alan tüm kamu sektörüne ilişkin yüzde 6.5’lik faiz dışı fazla hedefinin, hükümetin mali disiplini sağlamada ne derece kararlı olduğunu bir göstergesi olarak görüldüğünü bildirdi.
       Sağlıklı bir ekonomik yapının, sağlam bir kamu maliyesinden geçtiğini vurgulayan Unakıtan, 2003 yılının sağlam mali yapının oluşturulması için adeta bir dönüm noktası olacağını söyledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları