| | | IMF heyeti halen Türkiyede... Gözden geçirme için çalışmalar sürüyor. Ancak bu kez de hükümetin hazırladığı bütçe tasarısında önemli konularda anlaşmazlıklar sözkonusu... IMF dördüncü gözden geçirmenin tamamlanabilmesi için, faiz dışı fazla hedefindeki belirsizliğin giderilmesini ve bütçe içinde zam ve vergi artışı gibi daha gerçekçi önerilerin yer almasını istiyor. IMF heyetinin ayrıca kamudaki atıl personelin tasfiyesi konusunda itirazı olduğu da konuşuluyor.
IMF heyeti ile ekonomi bürokrasisinin karşı karşıya geldiği konu başlıkları şöyle: Faiz dışı fazla: IMFnin Türkiyenin bütçe tedbirleri konusundaki en önemli sıkıntılarının başında yüzde 6.5lik faiz dışı fazla konusu geliyor. Hükümet, alınan ek tedbirler ile faiz dışı bütçe fazlasının gayri safi milli hasılanın yüzde 6.8ine ulaştırılabileceğini savunurken, IMF heyeti bu tedbirlerin faiz dışı fazlayı yüzde 6.8e değil yüzde 6.5e bile ulaştırmaktan uzak olduğunu savunuyor.
Vergi barışı: IMFnin itiraz ettiği konuların başında ise kamuoyunda da sık sık tartışılan Vergi Barışı Tasarısı yer alıyor. IMF, hükümetin Vergi Barışı Tasarısı ile kazanmayı hedeflediği 2.5 katrilyon liralık tasarruf hedefini gerçekçi bulmuyor. IMFye göre vergi barışı ilk anda vergi gelirlerini artırma sonucunu doğursa da, gelecekte gelirleri azaltacak ve hükümetin 2.5 katrilyon liralık hedefi sadece 800 trilyon lira ile sınırlı kalacak. Böylelikle de faiz dışı fazla hedefi sapacak. Son günlerde hükümette de IMFnin hedef sapabilir uyarısı dikkate alınmış gibi görünüyor. Başta vergi barışından 2 buçuk katrilyon lira kazanmayı hedefleyen hükümet şimdi bu hedefi 1.9 katrilyon liraya çekti.
KDV artışı: IMF, yüzde 6.5lik faiz dışı fazla hedefinin tutturulabilmesi için KDV artışı gibi bazı gelir artırıcı önlemlerin alınmasını istiyor. Hükümet ise, KDV artışına fazla sıcak bakmıyor. 2003 bütçesi: Belirsizliğin yarattığı bir diğer önemli fatura da bütçeye ilişkin. Faiz dışı fazla, vergi ve kamu zammı gibi konularda IMF ile anlaşamayan hükümet Şubat ayı başında Meclis Genel Kuruluna sunulması beklenen bütçeyi de henüz hazırlayamadı.
Atıl personel: IMF heyeti, Ankaradaki çalışmalarını bayram tatili boyunca sürdürdü. Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen, dördüncü gözden geçirme çalışmasının tamamlanabilmesi için, kamudaki atıl kadroların tasfiyesine yönelik taahhütün yerine getirilmesi gerektiği uyarısında bulundu. 45 bin 800 olarak belirlenen atıl kadronun, 30 bin 500ünün Ocak 2003 tarihine kadar tasfiyesi taahhüt edilmişti. Ancak şu ana kadar 20 bin 799 kişi emekli edildi. Hükümet, kahkonene kamuda 10 bin kişinin emeklilik süresinin dolduğu belirtilirek, bunların emekli edilmesiyle hedefe ulaşılabileceğini belirtti. Vakıfbankın özelleştirilmesi konusunda ise bankanın çalışanlara satılması yöntemi üzerinde durulduğu öğrenildi. | |