Home page
Haber Menüsü


“Kişi başı gelir ikiye katlanabilir”
Yönetim danışmanlığı firması McKinsey, Türkiye’de kişi başına milli gelirin 2015’e kadar iki katına ulaşabileceğini belirtti.
İstanbul
AA
27 Şubat— Dünyaca ünlü yönetim danışmanlığı firması McKinsey & Company’nin yaptığı bir araştırmaya göre, verimliliğin önündeki engellerin kaldırılması halinde Türkiye, 2015 yılına kadar verimliliğini en az 2 katına çıkartma potansiyeline sahip bulunuyor.

   
 
       
   
MSNBC News Faiz ödemesi yatırıma gitseydi kişi başı GSMH 4 bin dolar olacaktı
MSNBC News Trilyon dolarlık milli gelir 2026'da
MSNBC News Borç/milli gelir oranı % 83'e gerileyecek
MSNBC News TÜSİAD raporu: GSMH'nın ikiye katlanması için 13 yıl gerekli
MSNBC News Aile başı milli gelir 1.7 milyar
MSNBC News Kamunun borç stoku GSMH'nin %85'i
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu büyüklükte bir verimlilik artışının potansiyel getirisi, 2005-2015 döneminde yılda yüzde 8.5 seviyelerinde seyreden sürdürülebilir bir GSYİH büyümesi, ekonomide 6 milyon yeni iş olanağının yaratılması ve kişi başına milli gelirin 2’ye katlanması olarak hesaplandı.
       Telekomünikasyon, elektrik, bireysel bankacılık, perakendecilik, hazırgiyim, otomotiv yan sanayi ve demir çeliğin de aralarında bulunduğu 11 sektörde verimliliği artırıcı adımlara dikkati çeken “Türkiye’de verimlilik ve büyüme atılımının gerçekleştirilmesi” araştırmasının sonuçları, İstanbul’da düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı.
       Araştırmada, Türkiye’nin verimlilik performansının zayıf olduğuna dikkat çekiliyor ve verimlilik artışının en önemli engelleri arasında kayıtdışı faaliyet, devlet tekelleri ve makroekonomik istikrarsızlık gösteriliyor.
       Araştırmaya göre, işgücü verimliliği ABD’deki seviyenin yüzde 40’ı civarında iken, toplam faktör verimliliği aynı seviyenin yarısının biraz üstünde seyrediyor. Her sektörde, çeşitli ölçeklerde işletmeleri kapsayan oldukça modern ve verimliliği oldukça yüksek bir kesim bulunuyor. Modern kesimde işgücü vasfı yüksek, rekabeti olumlu etkileyen dünya standartlarında oyuncular yer alıyor.
       Sermaye yoğun sektörlerin dışındaki tüm sektörlerde, modern operasyon ve pazarlama tekniklerinin çok az uygulandığı bir de geleneksel kesim bulunuyor.
       Bu geleneksel oyuncular arasında, gıda perakendeciliğinde bakkallar ve mahalle pazarları, süt üretiminde mandıralar, demir çelikte ise haddehanelerin birçoğu yer alıyor.
       Geleneksel kesimde işgücü verimliliği, kıyaslanan ülke ortalamalarının ancak yüzde 20’sine ulaşabiliyor. Buna karşılık sözkonusu kesim, birçok sektörde işgücünün yarısından fazlasını istihdam ediyor.
       Türkiye’nin gelişim sürecinin bu aşamasında, geleneksel kesimin son derece düşük olan verimliliği, bu kesimin toplam çıktı içerisindeki yüksek payı ile birleştiğinde, modern kesimin elde ettiği sonuçları da etkisizleştirerek Türkiye’nin toplam performansını daha da gerilere çekiyor.
       Araştırmaya göre, Türkiye’deki geleneksel küçük işletmelerin çoğu KDV ya da gelir vergisi ödemiyor, sosyal güvenlik yükümlülüklerini yerine getirmiyor ya da ürün, sağlık ve güvenlik standartlarına uymuyor.
       
KİŞİ BAŞINA MİLLİ GELİR KATLANABİLİR
       Araştırmaya göre, verimliliğin önündeki engellerin kaldırılması halinde, Türkiye, 2015 yılına kadar verimliliğini en az 2 katına çıkartma potansiyeline sahip bulunuyor.
       Bu büyüklükte bir verimlilik artışının potansiyel getirisi, 2005-2015 döneminde yılda yüzde 8.5 seviyelerinde seyreden sürdürülebilir bir GSYİH büyümesi, ekonomide 6 milyon yeni iş olanağının yaratılması ve kişi başına milli gelirin ikiye katlanması olacak.
       Yeni iş olanaklarının çoğunun kadınlar için cazip olan hizmet sektörlerinde bulunması, Türkiye’nin yeterince değerlendiremediği bir işgücü kaynağını kullanmasına da olanak tanıyacak.
       Türkiye’nin bugün satın alma gücü paritesi bazında kişi başına GSYİH’sinin, AB’nin yüzde 30’u düzeyinde olduğu vurgulanan araştırmada, “Eğer Türkiye sahip olduğu verimlilik potansiyelini gerçekleştirir ve buna eşlik edecek ekonomik büyümeyi sağlayabilirse 2015 yılına gelindiğinde AB’nin kişi başına GSYİH düzeyinin yarısına ulaşabilir” denildi.
       Proje yöneticisi Didem Dinçer Başer de, Türkiye’nin erişmesi gereken potansiyel verimliliğin yüzde 70 olduğunu bildirdi. Başer, mevcut durumun devamı halinde GSYİH yıllık büyüme oranının 2005-2015 döneminde yılda yüzde 3.5 ve yaratılacak yeni istihdam olanağının da 1 milyon 900 bin olacağını kaydetti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları