Home page
Haber Menüsü


Gül: Harcamalarda reform yapacağız
Başbakan Gül, ekonomi zirvesine katılmadan önce yaptığı açıklamada, 2003 bütçesinde yüzde 6.5 oranındaki faiz dışı fazlayı temin edeceklerini belirterek, “Harcamalarda reform niteliğinde düzenleme yapacağız” dedi.
Ankara
AA
14 Şubat— Başbakan Abdullah Gül başkanlığında toplanan ekonomi yönetimi yaklaşık 5 saat süren toplantıda bütçe rakamlarını ele aldı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan gelecek hafta 2003 bütçesinin Meclis’e sevkedileceğini söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Şener: Her duruma göre senaryomuz var
MSNBC News Gül liderliğindeki ekonomi zirvesi saat 15.00'te
MSNBC News Savaş beklentisi ekonomiyi sarsıyor
MSNBC News Kahkonen, Niyet Mektubu'nda son rötuşları yapıyor
MSNBC News Gül: IMF'nin dediği ile olmaz
MSNBC News IMF özelleştirme ve atıl personele odaklandı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Abdullah Gül, 2003 yılı bütçe hedeflerinin ele alındığı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya başbakan yardımcıları Abdüllatif Şener, Ertuğrul Yalçınbayır, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Devlet Bakanı Beşir Atalay ile üst düzey ekonomi bürokratları katıldı.
       Toplantı öncesinde kısa bir açıklama Başbakan Abdullah Gül, 2003 yılı bütçesinde mali disipline büyük önem atfettiklerini belirterek, “2003 yılı bütçesinde öngörülen yüzde 6.5 oranındaki faiz dışı fazlayı temin edeceğiz” dedi.
       Başbakan Gül, faiz dışı fazla konusundaki güvencede kararlı olduklarını ifade ederek, bu yıl bütçede kamu borçlarının azaltılacağını, harcamalara yeni bir düzen getirileceğini bildirdi.
       “Harcamalarda reform niteliğinde düzenleme yapacağız” diye konuşan Başbakan Gül, 2003 yılı bütçesinin netice alınır bir bütçe haline getirileceğini söyledi. Bugün yapılacak çalışmadan sonra bütçenin Bakanlar Kurulu’nda son şeklinin verilmesinin ardından TBMM’ye gönderileceğini vurgulayan Gül, bütün amaçlarının enflasyonun, faizlerin ve kamu borçlarının düşürülmesi oludğunu ifade etti.
       Son günlerde yaşanan Irak krizi nedeniyle ekonominin ihmal edilmediğine dikkat çeken Başbakan Gül, “Dış politikada krizler gelir geçer ama asla Türk ekonomisi ihmal edilmeyecek. Ekonomide en ufak bir ihmal söz konusu olamayacak” dedi.
       Başbakan Gül, bütçede konan tüm hedeflerin gerçekleştirilmesi yönünde adımlar atılacağını, değişiklik yapılması gereken kanunların hepsinin sırası geldikçe Meclis’e sevk edileceğini sözlerine ekledi.
       
BÜTÇE GELECEK HAFTA MECLİS’TE
       Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, toplantı sonrası yaptığı açıklamada bütçenin aşağı yukarı kesinleştiğini ve son turların yapıldığın söyledi. Unakıtan, daha önce 148. 3 katrilyon olarak açıklanan 2003 bütçesinin IMF’nin de önerileri dikkate alınarak aşağı çekileceğini söyledi. Bir toplatıya daha ihtiyaç olduğunu belirten Unakıtan önümüzdeki hafta bütçenin Meclis’e sevk edileceğini ifade etti.
       Kemal Unakıtan, bütçe rakamları ile ilgili kurumlar ve bakanlıklar arasında herhangi bir anlaşmazlığın bulunmadığını da sözlerine ekledi. Edinilen bilgilere göre, toplantının ilk bölümünde sosyal güvenlik kurumlarının açıkları değerlendirildi. Bu açıkların aşağı çekilmesiyle sağalanacak tasarruf miktarının daha önce açıklandığı gibi, 1. 2 katrilyon olarak kalacağı belirtildi.
       Öte yandan hükümet, gerekirse çarşamba günleri yapılan Bakanlar Kurulu toplantısını beklemeden Bakanlar Kurulu üyelerinden bütçeyle ilgili imzaları elden de tamamlayabileceği kaydedildi.
       
IMF HEYETİ, HAZİNE’DE ÇALIŞIYOR
       Bu arada Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti, Döndüncü Gözden Geçirme kapsamında çalışmalarını Hazine Müsteşarlığı’nda sürdürüyor.
       IMF heyetinin, bayramın ilk günü hariç, çalışmalarına bayramın diğer günlerinde devam ettiği belirtildi.
       Bu sırada IMF’ye verilecek niyet mektubunun da yazımının sürdüğünü belirten yetkililer, niyet mektubunda yer alacak taahhütler açısından Başbakan Abdullah Gül başkanlığında 2003 yılı bütçesine son şeklinin verilmesi amacıyla bugün yapılan toplantıda, ortaya konacak kararların önemli olduğuna dikkat çektiler.
       Türkiye ile IMF arasında, vergi barışı projesi ile sağlanacak gelir konusunda anlaşmazlık bulunuyor. Hükümet yetkilileri 2.4 katrilyon liralık gelir hedefinde ısrar ederken, IMF bunun 800 trilyon lira civarında kalacağını öngörüyor.
       Vergi gelirleri, 2003 yılı bütçesi için öngörülen yüzde 6.5 düzeyindeki faiz dışı fazla hedefinin tutturulması açısından önem taşıyor.
       Beklenen vergi gelirinin sağlanamaması durumunda, IMF, hükümetten, KDV artışı gibi gelir artırıcı önlemler almasını istiyor. Hükümet ise KDV artışına fazla sıcak bakmıyor.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları