Home page
Haber Menüsü


İSO: Çağdaş bir İş Kanunu gerekli
İSO Başkanı Küçük, “Çalışma barışının korunması için çağdaş bir İş Kanunu’nun, İş Güvencesi Kanunu ile yürürlüğe girmesi şarttır” dedi.
İstanbul
AA
22 Ocak— İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, İş Güvencesi Kanunu’nun tek başına uygulanması ile ortaya çıkacak sorunların önlenmesi ve çalışma barışının korunması için, çağdaş bir İş Kanunu’nun, İş Güvencesi Kanunu ile yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News İş Güvencesi Yasası'nda uzlaşma
MSNBC News Erdoğan İSO'da: Önünüzü açacağız
MSNBC News Türk-İş: İş güvencesine öncelik şart
MSNBC News TİSK'den iş güvencesi mektubu
MSNBC News İş Güvencesi Yasası'na Sezer'den onay
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Küçük, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu’nun konuk olarak katıldığı İSO Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, geçen yıl kaydedilen büyümenin lokomotifinin imalat sanayii olduğunu vurguladı.
       “Sanayicimiz var olabilmek adına, fiyatlarından ve karından büyük fedakarlıklarda bulunmuştur. Bu özveriyi daha ne kadar sürdürebileceği şüphelidir” diyen Küçük, özkaynak yaratmada zorlanan Türk sanayicisinin, finansman imkanı açısından da adeta bir çölde yaşadığını, bankacılık sektörünün reel sektöre sağladığı toplam kredilerin GSMH’ye oranının yüzde 13’e kadar düştüğünü belirtti.
       AB ülkelerinin, iç pazarda da önemli bir rakip haline geldiğini ifade eden Küçük, sanayicinin rekabet gücünün artırılmasının zorunlu olduğunu vurguladı.
       
“ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇILMALI”
       Sanayinin rekabet gücüne zarar veren etkenlerin başında finansman sıkıntısıyla birlikte enerji maliyetleri, istihdam üzerindeki vergi ve prim oranlarının yüksekliğinin geldiğini belirten Küçük, OECD ülkeleri arasında istihdam üzerindeki prim ve vergi yükünün en yüksek olduğu ülkenin yüzde 43.2 ile Türkiye olduğuna dikkati çekti.
       Bu yükün, sanayinin rekabet gücü üzerinde ciddi bir tehdit oluşturduğunu dile getiren Küçük, istihdam ve işsizliğin, Türkiye’nin en önemli ekonomik ve sosyal sorunlarından biri haline geldiğini vurguladı.
       Tanıl Küçük, şöyle devam etti:
        “Türkiye’deki işsizlerin önemli bir bölümünü, gençler oluşturmaktadır. Daha da vahimi eğitimli gençlerin yüzde 30’u işsizdir. İşsizlik üretim kaybı, bütçeye külfet, psikolojik yıkım, ortalama ömrün kısalması, ilişkilerde kopuş, aile yaşamında çözülme gibi büyük toplumsal kayıplara yol açmaktadır. Bu kayıpların önüne geçmek ve yarınımız olan gençlerimize istihdam sağlamak hepimizin temel sorumluluğudur. Peki bu istihdamı, kim yaratacak? Siyaseti iş bulma kurumu, devleti de en büyük işveren haline getiren anlayışın Türkiye’yi nerelere taşıdığını hep birlikte görüyoruz, yaşıyoruz. Aynı yanlışı tekrarlama lüksümüz yoktur. En sağlıklı yol, çağdaş dünyada olduğu gibi büyümenin de istihdamın da özel sektör aracılığıyla sağlanmasıdır. Devletten beklenen, özel sektörün önünü açmasıdır.”
       
İŞ KANUNU ÇAĞDAŞMALI
       Türkiye’de açık işsiz sayısının 2.5 milyon kişiye yaklaştığını, işsizlik oranının yüzde 9.9 olduğunu kaydeden Küçük, 2001 yılında Türkiye’nin yüzde 45.1 ile OECD ülkeleri arasında en düşük istihdam oranına sahip ülke durumunda bulunduğuna işaret etti.
       Küçük, “Ülkemiz, istihdama en ağır vergi ve prim yükünü koymakta ve en düşük istihdamı yaratmakta OECD şampiyonudur” dedi.
        Durum böyleyken, 15 Mart’ta yürürlüğe girecek İş Güvencesi Kanunu’nun, mevcut istihdamı bile riske atacak bir yapıda olduğunu iddia eden Küçük, “Bir seçim arifesinde ve alelacele çıkarılan İş Güvencesi Kanunu, Türkiye’nin gerçeklerine uygun olmadığı gibi, bu haliyle hiçbir çağdaş ülkenin gerçeğine de uygun değildir” dedi.
        İSO olarak, her zaman çalışanların çağdaş iş güvencelerine sahip olmasından yana olduklarını vurgulayan Küçük, ancak işçiye iş güvencesi sağlarken işin güvencesinin göz ardı edilmemesini istedi.
        Küçük, şunları kaydetti:
        “İş Kanunu’nun bir bütün olarak yeniden düzenlenmesi yerine, sadece iş güvencesinin çıkarılması, mevcut istihdam yüklerini daha da ağırlaştıracak ve reel sektörün yatırım ve üretim kabiliyetini iyice geriletecektir. İş Güvencesi Kanunu’nun tek başına uygulanmasıyla ortaya çıkacak sorunların önlenmesi ve çalışma barışının korunması için çağdaş bir iş kanununun, iş güvencesi ile birlikte yürürlüğe girmesi şarttır. Bilim kurulu tarafından hazırlanan İş Kanunu Tasarısı, ilgili tarafların katılımıyla mutlaka yeniden ele alınmalıdır. Tüm tarafların üzerinde mutabık kaldığı bir İş Kanunu Tasarısı, TBMM’ye sevk edilmeli ve 15 Mart 2003 tarihinden önce yasalaşmalıdır.”
       
BIÇAK SIRTI DENGE
       İstihdamı olumsuz etkileyen sorunlardan birisinin, SSK primine esas kazancın alt ve üst sınır artışları olduğunu belirten Küçük, şöyle dedi:
        “Bu uygulama nedeniyle bırakın yeni istihdam yaratmak, asgari ücretle işçi çalıştırmak bile zorlaşmakta, kayıt dışına kayış adeta teşvik edilmektedir. 2003 yılında, yeni bir Nisan sendromu yaşamak istemiyoruz. SSK primine esas kazanç alt ve üst sınır artışlarına ilişkin sorunun köklü bir şekilde çözümü için gereken yasal değişiklik bir an önce yapılmalıdır.”
        Türkiye’de de işsizliği azaltmayı, sanayimizin rekabet gücünü artırmayı hedefleyen, ihracatı ve üretimi destekleyecek, istihdam teşvikleri getiren bir “ulusal istihdam stratejisi” hazırlanması gerektiğini belirten Küçük, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu’na seslenirken de şunları söyledi:
        “Sizin ve hükümetimizin, ülkemizin ve dünyanın gerçeklerini dikkate alarak gereken tedbirleri alacağınıza olan inancımız tamdır. Bizler de sıkıntı ve şikayetlerimizle birlikte çözüm önerilerimizi de hükümetimize ileterek, iş dünyası ve hükümetimiz arasındaki diyalog ve işbirliğini güçlendirmek konusunda kararlıyız.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları