Home page
Haber Menüsü


Gül: Enerji fiyatları indirilecek
Başbakan Abdullah Gül, geçmişte yapılan enerji sözleşmelerinin olumsuz koşullar taşıdığını belirterek, gerekirse tazminat ödeyerek bu sözleşmelerin iptal edileceğini söyledi.
Ankara
NTV
    16 Ocak—  Gül, iş dünyasının verdiği avansın farkında olduklarını, biraz vakit verilmesini istediklerini söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News Gül: Faiz dışı fazlada iddialıyız
MSNBC News Gül: Enflasyonu mutlaka düşüreceğiz
MSNBC News Gül: İş aleminin önünü açacağız
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Abdullah Gül, Ankara Sanayi Odası Meclis Toplantısı’nda bir konuşma yaptı.
       Gül, aritmetik çoğunluğa güvenerek hareket etmeyeceklerini belirterek, “Bir ayda, üç ayda herşeyin düzelemeyeceğini, herkesi mutlu edemeyeceğimizi biliyoruz. Önemli olan yapısal reformları gerçekleştirmek.Önce enflasyondan kurtulmamız gerekir. Bunu yapmadığımız sürece zaman zaman büyüme ve küçülmeler olur. Enflasyon ‘düş’ deyince düşmüyor. Yolları belli. İnandırıcı politikaları takip etmemiz lazım. Bu kadar büyük borçla bir yere gidemeyiz. Kamu borçlarını kesinlikle düşüreceğiz” dedi.
       Abdullah Gül piyasalarla, iş hayatıyla barışık, ‘business friendly’ denilen yolu izleyeceklerini söyledi. Gül, “İş dünyasının verdiği avansın, kredinin farkındayız. Kararlılığımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Hedefimiz bir ay içinde kamu yönetimi reformu yasa tasarını Meclis’e getirmek. Yerel yönetimler kanunu hazırlığımız da devam ediyor” diye konuştu.
       
BİRAZ VAKİT İSTİYORUZ
       “Bize birazcık vakit verilmesini istiyorum, rica ediyorum” diyen Gül, şöyle devam etti: “Bu kadar aniden bastıran krizler olmasaydı, belki de bunları daha önce ele almış olabilirdik. Rekabet için etkinliği artırmak zorundayız. Yolsuzlukların üzerine gidilmesi konusunda kararlıyız. Ama verimli ve etkin olmayan çalışma da yolsuzluktur. İş hayatının önündeki mayınları temizleyeğiz. Durum giderek iyileşecek, göreceksiniz.”
       Başbakan Gül, Sosyal Güvenlik sisteminin yeniden yapılanması ile ilgili çalışmaların da sürdüğünü belirterek, “Çalışmalar sürüyor, herkesin katkısı gerekiyor. Başka platformları da dinliyoruz” dedi.
       
ENERJİDE İPTALİ DAHİ DÜŞÜNÜYORUZ
       Enerji fiyatlarının yüksekliğinin hükümetin en önemli konularından biri olduğunu söyleyen Gül, “Ne yazık ki geçmişin hataları var. Bazı taahhütlere bağlanmışız. Bunların bazılarını iptal etme yolunu dahi düşünüyoruz. Çok daha düşük fiyatlarla doğal gaz teklif eden ülkeler olmuştur. Hâlâ da var. Yap-işlet devret modeliyle anlaşması yapılan 5 santral var. Çok yüksek paralar kazandılar, kendileri bu fiyatları indirmek zorundadırlar. Bir kamu kurumunun kesintisinde de indirim yapılacak. Enerji fiyatını indirmek için enerji maliyetini indireceğiz. Devletin gelirlerinden fedakarlık yapamayız. Mali disipline çok önem veriyoruz. Yüzde 6,5’luk faiz dışı fazlayı da gerçekleştireçeğiz” dedi.
       Başbakan, kapsamlı bir vergi reformu hazırlığında olduklarını belirterek, “Yatırımların hızlandırılması için de çalışıyoruz” dedi.
       
GENİŞ KATILIM VARDI
       ASO’nun bugün yapılan genişletilmiş Oda Meclisi toplantısına Başbakan Abdullah Gül’ün yanısıra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Çevre Bakanı İmdat Sütlüoğlu’nun yanısıra, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Meclis üyeleri katıldı.
       ASO Başkanı Çağlayan, yaptığı konuşmada, Irak’a olası bir askeri müdahalenin reel faizleri yükseltip, iç ve dış borçların çevrilmesinde sıkıntı doğuracağını, Türkiye’nin ekonomik krizin çıkışını geciktirebileceğini bildirdi.
       
HİSARCIKLIOĞLU: TÜRKİYE ÇADIR DEVLETİ DEĞİL
       TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada, bir ülkenin savaşa girip girmeyeceğini ve hangi noktada savaşa gireceğine sokakta karar verilemeyeceğini söyledi.. Hisarcıklıoğlu, “Türkiye bir çadır devleti değil, gelenekleri olan bir devlettir” diye konuştu.
       TOBB Başkanı, Irak’a olası bir askeri müdahale konusunda temel bazı gerçeklerin gözden kaçtığını belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Türkiye devlet geleneği olan bin yıllık bir geçmişten geliyor. Savaşa hangi noktada karar verilecekse, bu karar entepedeki Cumhurbaşkanı, Başbakanı, asker ve sivil bürokrasisi ile beraber karar verilir” diye konuştu.
       Sorumluluk sahibi kişiler olarak dikkatli davranmak zorunda olduklarını belirten TOBB Başkanı, “Devletin elindeki güçleri zayıflatacak noktalarda hareket etmemiz gerekli” dedi.
       Konuşmasında ABD’ye yönelik eleştirilerde de bulunan TOBB Başkanı, Türkiye’nin stratejik ortaklarının söylediklerini yapma konusunda ağır davrandığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “ABD yönetimi, diğer ülkelere tanıdığı imtiyazları bize de tanımalı” dedi.
       
ÇAĞLAYAN: EKONOMİ ETKİLENECEK
       Çağlayan, Kıbrıs sorunu konusuna değinirken, bu sorunla ilgili Annan planı ile birlikte çözüm arayışlarının hız kazandığını ifade eti. Kıbrıs sorununun Türkiye’nin ve Kıbrıslı soydaşların uzun vadeli çıkarları doğrultusunda ve yeni çatışmaların tohumların atmayacak bir biçimde çözümlenmesi gerektiğini belirten Çağlayan, “Ancak, ülkemizin içinde bulunduğu zor ekonomik şartları ve AB üyeliğini bahane ederek “ver kurtul” mantığıyla soruna yaklaşmayı doğru bulmuyoruz” dedi.
       Konuşmasında Irak’a olası bir askeri müdahale konusuna da değinen Çağlayan, Irak’da yaklaşan savaşın bölgede potansiyel olarak tüm dengeleri sarsacak nitelikte olduğunu söyledi.
       Bu sorunu sadece ekonomik boyutuyla tartışmanın doğal olmadığını da belirten Çağlayan, ekonomik boyutun yanısıra, konunun hem siyasi hem de sosyal boyutları bulunduğunu söyledi. Çağlayan şunları kaydetti:
       “Irak’da yeni bir savaş krizden çıkmakta olan ekonomimizi derinden etkileyecektir, iç talep daralacak, ekonomik büyüme hız kesecek, hem ihracat ve turizm gelirlerindeki azalma, hem de artan petrol faturası nedeniyle dış dengeler olumsuz etkilenecektir. Savaş reel faizleri yükseltip iç ve dış borçların çevrilmesinde sıkıntı doğurarak ekonomik krizden çıkışımızı geciktirebilecektir, kuşkusuz bu savaşın kısa dönemli bu ekonomik maliyetleri küçümsenemez. Diğer yandan, savaşın uzun vadeli sonuçları üzerinde de düşünmek gerekir. Savaş sonrasında Irak’ın parçalanma olasılığı vardır, bu durumda, Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği gibi, (Pandora’nın kutusu açılmış, hemen sınırımızda Filistin’de 50 yıldır yaşanan sorunlara benzer sorunların tohumları atılmış olacaktır). Savaş sonrası nasıl bir bölge haritası, nasıl bir coğrafya olacaktır? Bölge nasıl şekillenecektir, bölgemizin hemen yanıbaşımızda yıllarca sürecek bir istikrarsızlığın uzun dönemli maliyetlerinin ne olacağını şimdiden kestirmek zordur.”
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları