Home page
Haber Menüsü


Diyarbakır’da THY uçağı düştü
 
İstanbul-Diyarbakır seferini yapan THY uçağı, iniş sırasında düştü. Uçakta bulunan yolcu ve mürettebattan 75’inin hayatını kaybettiği açıklandı.  

 
Diyarbakır
NTV
9 Ocak—  İstanbul-Diyarbakır seferini yapan RJ100 tipi Türk Hava Yolları uçağı Diyarbakır Havalanı’na iniş yaptığı sırada düştü. Kazada uçakta bulunan 75 kişi öldü, 5 kişiyse yaralı olarak kurtarıldı. Uçağın sis nedeniyle düştüğü ancak, kesin nedenin kara kutunun incelenmesinin ardından belirleneceği bildirildi.

   
 
       
    MSNBC News İki yolcu ölümden döndü
MSNBC News Bakanlar kaza yerinde inceleme yaptı
MSNBC News Düşen uçak sigortalı
MSNBC News Diyarbakır'da ILS cihazı yok
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Diyarbakır Havaalanı’na inişi sırasında piste ulaşmasına 200 metre kala 2’nci Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı’ndaki boş araziye düşen uçağın gövdesi 3 parçaya ayrıldı ve uçağın enkazı yaklaşık 800 metrekarelik bir alana yayıldı. Düşme anında meydana gelen patlamadan sonra yangın çıktı. Yangın nedeniyle cesetlerin çoğu yandı. Uçak düşer düşmez ilk müdahale, 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı ekiplerince yapıldı.


Kazadan yaralı olarak kurtulanlar tedavi altına alındı.
       Uçakta bulunan 80 yolcu ve mürettebattan 74’ü hayatını kaybetti, diğer altı kişiyse yaralı olarak kurtarıldı.Askeri personel olay yerine ulaşarak yaralıları ambulanslarla hastanelere götürdü. Yaralılardan Aliye İl, Celal Toprak ve Murat Karamutlu Diyarbakır Devlet Hastanesi’nde, 1.5 yaşındaki Helin Kıran Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, Encer Güneş, ve Burak Altındağ da Diyarbakır Askeri Hastanesi’nde tedavi altına alındı. 1.5 yaşındaki Helin Kıran sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Böylece kazada ölü sayısı 75’e yükseldi.Bu arada olay yerinde yapılan aramalar sonucunda uçağın karakutularından birine ulaşıldı.
       
KAZADA HAYATINI KAYBEDENLER
       Kazada hayatını kaybeden yolcuların isimleri şöyle: “Behzat Kulur, Serdar Kurt, Sabah Abdal, Mehmet Alkan, Aziz Aydoğdu, Bilal Aydemir, İsmail Ersin, Daram Mahmut, Muhammet Ali, Muker Mungan, Orman Teli, Bedriye Sal, Aktan Tuncer, Ümit Aktaş, Ahmet Çiftçi, Bahar Çiftçi, İ. Sultanoğlu, A. Sultanoğlu, İbrahim Orgun, Yusuf Acet, Abdu Ademhan, Hande Aktarlı, B. Altındağ, Şemsi Araç, Fuat Aras, Sayya Aslan, İlhan Aslan, Tuğran Aslan, E. Ayran, H. Hüseyin Bazencir, Abdullah Çetintaş, Abdullah Çiçek, Emine Çiftçi, Abdullah Dalar, Ercan Demirkol, Yaşar Durmuş, Aydın Elbir, Mahfuz Erdal, Nurullah Eren, Selha Erişan, Cavit Erkurt, Güneş Gencel, Erdinç Güner, Muhammed Haque, C. Holtohm, İ. Karamutlu, İbrahim Iğırcık, Abdullah Karaboğa, Sevil Karadağ, E. Karamutlu, Hasan Kaytaş, Rojdam Kıran, A. Kırlıoğlu, Joun Kulmala, Mehmet Özbek, R. Reindel, C. Ringland, Mehmet Balcı, Erol Şimşek, E. Sultanoğlu, Sungun Arsan, Ahmet Taç, M. Taşkıran, Halil Tunoğlu, Alp Türkoğlu, Abdurrahman Uruk, Veysi Uyanık.
       Uçakta bulunan 5 kişilik mürettebatın isimleri şöyle:
       Kaptan Pilot Alaattin Yunak, İkinci Kaptan Altuğ Ulusu, Kabin Memurları Devlet Haliloğulları, Şenol Yavuz ve Deniz Karasu.
       Kazada hayatını kaybedenlerin cesetleri Dicle Üniversitesi Şeref İnalöz Kapalıspor Salonu’na götürülüyor. Cesetler yakınları tarafından burada teşhis edilecek.
Uçakta bulunanların yakınları hava alanına akın etti.

       Uçağın düşüş nedeniyse henüz kesinleşmedi. Ancak yapılan ilk incelemeler uçağın yoğun sis nedeniyle düştüğü ihtimalini güçlendiriyor. Kesin nedense karakutunun incelenmesinden sonra anlaşılacak.
       
AİLE DESTEK HATTI
       Diyarbakır’daki uçak kazasıyla ilgili olarak yakınları hakkında bilgi almak isteyenlerin 0 412 224 97 97 no’lu telefonu arayabilecekleri belirtildi.
       
Uçaktakilerin tam listesi

       Uçak kazası dolayısıyla THY Genel Müdürlüğü bünyesinde de Aile Destek Bilgi Merkezi kuruldu.
       THY yetkililerinin verdiğe bilgiye göre, yolcu yakınları, Aile Destek Bilgi Merkezi’ne 0 800 219 80 35 numaralı telefondan ulaşarak bilgi alabilecekler.
THY filosunda 7 adet bulunan RJ100 tipi uçak, 99 koltuk kapasiteli ve saatte azami 820 km hız yapıyor.

       
THY: UÇAK KALDIRILACAK
       Uçak kazasının ardından THY, bazı yöre milletvekilleri, gazeteciler ve kazada yakınlarını kaybedenlerin yakınlarını taşımak üzere Ankara’dan Diyarbakır’a bir özel uçak seferi düzenledi. Uçağın normal kalkış saati 09.00 olarak planlanmıştı, ancak sis nedeniyle uçağın gecikmeyle hareket edeceği bildirildi.
       
SİS NEDENİYLE SEFERLER YAPILAMIYORDU
       Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bolayırlı ise, son günlerde, Diyarbakır ve Antep’e, sis nedeniyle seferler yapılamadığı söyledi.
       Bolayırlı, emniyet açısından Türk Hava Yolları’nın kötü hava koşullarında uçuşlara izin vermediğini vurguladı ve uçağın düşüş nedeniyle ilgili en sağlıklı bilgilere, karakutalar bulununca ulaşılacağını söyledi.
       
MUCİZE ESERİ KURTULDU


       Düşen uçaktan kurtulan yaralılardan Aliye İl, uçağın iniş yaptığı sırada yoğun sis olduğunu ve büyük bir gürültü duyduklarını söyledi.
       Uçağın iniş yapmak için Çınar İlçesi üzerinden Diyarbakır Havaalanı’na doğru alçaldığını ifade eden Aliye İl, şunları söyledi:
       “İniş yaptığı sırada uçak büyük bir gürültüyle yere çakıldı ve parçalandı. Ben uçağın çok uzağında bir samanlığın üzerine düştüm. Uçak iki parçaya ayrılmıştı ve yanıyordu. Daha sonra bir patlama oldu. Bu sırada üzerine düştüğüm samanlar da yanmaya başladı. Takla atarak samanlıktan tarlaya kendimi attım. Uçağın her tarafı yanıyordu. Çok kötü bir görüntü vardı. Benimle birlikte gördüğüm kadarıyla 2 erkek yolcu daha kurtulmuştu. Daha sonra askerler geldi. Bizi hastaneye kaldırdılar.”
       
Askeri bölgeye düşen uçak üçe bölündü.

       
ÖLENLER İÇİN 70 MEZAR KAZILDI
       Diyarbakır’daki mezarlıklarda uçakkazasında ölenler için 70 mezar kazıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile alt kademe belediye ekipleri,dün akşamki uçak kazasında ölenler için Şehitlik Mezarlığı’nda 25, Mardinkapı Mezarlığı’nda 20 ve Yeniköy Mezarlığı’nda 25 olmak üzere toplam 70 mezarı kazarak, hazır hale getirdiler.
       Belediye yetkilileri, maddi durumu iyi olmayan ölen yakınlarından defin ücreti talep edilmeyeceğini bildirdiler. Öte yandan, Dicle Üniversitesi Şeref İnalöz Kapalı Spor Salonu’ndateşhis edilemeyen cesetler, hastane morglarına yerleştirildi.
       Ölenlerin yakınları da morglara ceset teşhisi yapmaya çalışıyorlar. Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada, uçağın kara kutularının bulunduğunu belirtilerek, teşhis edilen 34 kişinin cenazelerini nakletmek isteyen yakınların 228 84 04 nolu telefondan THY Müdürü Servet Ertekin’e ulaşmaları istendi.
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları