Home page
Haber Menüsü


Nemalar için dava açmadan önce, “örnek davaları” bekleyin
Çalışanların, dava açmadan önce, işyerlerine dilekçe vererek, kesinti miktarları hakkında bilgi almaları ve belgelerini tamamlamaları gerekiyor.
Ankara
AA
31 Aralık- Zorunlu Tasarruf Hesabı’nın tasfiyesi konusunda hükümetin açıkladığı ödeme planına çalışanların tepkileri sürerken, işçi ve memur sendikalarının hukukçuları, çalışanların dava açma konusunda aceleci davranmaması gerektiğini belirtiyorlar.

   
 
       
   
MSNBC News 2003'te zorunludan 1.1 katrilyon lira anapara ödenecek
MSNBC News Çalışanlar nemaları bir defada ve nakden istiyor
MSNBC News Hak-İş: Devletin saygınlığına uymaz
MSNBC News KESK: Nemalar bir defada ödenmeli
MSNBC News Nema ödemesinde takvim netleşti
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kamu-Sen ve DİSK’in hukukçuları, çalışanların dava açmadan önce kesinti miktarları konusunda bilgi almaları ve eksik evraklarını tamamlamaları gerektiğine dikkat çektiler. Verilen bilgiye göre, çalışanların, öncelikle işyerlerine dilekçe vererek, hesaba yapılan kesintilerini öğrenmeleri, ayrıca bunun ödenmesini talep etmeleri gerekiyor. Talep dilekçesine yanıt verilmesi için 60 gün beklenmesi gerekiyor.
       Bu talep dilekçesine olumsuz yanıt verilmesi veya hiç yanıt verilmemesi halinde, dilekçenin verilmesinden itibaren 60 gün sonra, dava açma hakkı doğuyor. Çalışanların bulundukları yerdeki idare mahkemelerine açabilecekleri, dava konusunda, bir zaman aşımı söz konusu olmadığı belirtiliyor.
       Hukukçular, bunun bir “tam yargı” davası olduğunu ve herkesin alacağı miktarın farklı olması nedeniyle, alınacak miktarın bilinmesi ve ona göre dava açılması gerektiğini ifade etti.
       Diğer taraftan, mahkemelerde binlerce davanın açılması halinde, bu davaların birleştirilemeyeceği, ancak bir davanın sonuçlanması halinde, diğer davalara örnek teşkil etmesi nedeniyle, diğer davaların sonuçlanmasının da hızlanacağı kaydediliyor.
       Hukukçular, davaların açılması için harç yatırılması gerektiğine işaret ederken, bölge idare mahkemelerinde harcın tutar üzerinden yüzde 13.5 olduğuna, ayrıca 45-50 milyon liradan başlayan dava masrafı alındığına, avukatlık ücretlerinin de pazarlığa bağlı olarak, yüzde 5-10’dan başladığına dikkat çektiler. 2003 yılında mahkeme harçlarının daha da artacağı belirtiliyor.
       
“ÖRNEK DAVA’NIN SONUCU BEKLENSİN”
       DİSK hukukçuları, çalışanların hemen dava açmasının sakıncalarına işaret ederken, öncelikle evraklarını tamamlamaları gerektiğini vurguluyorlar.
        Davanın açılması açısından bir zaman aşımı olmadığını vurgulayan hukukçular, öncelikle belgelerinin tamamlanması gerektiğini söylediler.
       Kesintilere ilişkin belgelerin şirketlerde, işyerlerinde tutulduğunu hatırlatan hukukçular, bunun da hukuki bir sorun olduğuna işaret ederken, “Çalışanlar bu işte taraf değil, zorunlu uygulama, ama belgelerini sizden istiyor” dediler.
        Çalışanların sadece emeklilik aşamasında hesapta biriken paraları tam olarak alabildiğini, bu sırada da eksik ödemelerin, kesintilerin zamanında yatırılıp yatırılmadığının ortaya çıktığını anlatan hukukçular, bu nedenle belgelerin eksiksiz olarak tamamlanmasının önemine işaret ettiler.
        Hukukçular, davalarla ilgili en küçük hatanın diğer davaları da etkileyeceğini vurgularken, bu nedenle bu konuda çok sayıda dava değil, sendikaların öncülüğünde birkaç örnek dava açılmasının daha yararlı olacağını, bu davanın sonucunun diğer davalarda örnek teşkil edebileceğini belirtiyorlar.
        DİSK hukukçuları, Emek Platformu olarak, sadece zorunlu tasarrufta biriken paranın geri ödenmesini değil, biriken paranın düşük nemalandırılması nedeniyle uğranan gelir kaybının da telafisinin istendiğini belirterek, dolara bağlı nemalanma halinde biriken paranın daha fazla olacağını kaydettiler.
       
DÜZENLEME, KARARLARI ETKİLEYECEK
       Diğer taraftan, hükümetin dava sürecinde konu ile ilgili yapacağı düzenlemenin dava sürecini de etkileyeceğine dikkat çekildi.
       SSK emeklileri ile ilgili 29 günlük bir alacak davasında, sonradan bir düzenleme yapılarak ödemenin gerçekleştirildiği hatırlatılarak, dava sürecinde hükümetin ödemeler yönünde bir düzenleme yapmasının davayı etkileyeceği belirtildi. Hükümetin ödemelere ilişkin planı içeren yasal düzenleme yapması halinde, mahkeme, davayı kapatabilecek. Bu durumda da çalışanların yaptığı masraf boşa gidecek.
       Ancak hükümetin dava sonuçlanana kadar bir ödeme planı çıkarmaması halinde, davayı kazanan çalışanların, hesapta biriken parayı, yasal faiziyle birlikte alabileceği söyleniyor.
       Uzmanlar, mevcut durumda, emekliler dışında, tasarruf kesintisi kesinti yapılan tüm hak sahiplerinin, sistemde kaldığı süre gözetilmeksizin dava açma hakkına sahip olduğunu belirtiyorlar.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları