Home page
Haber Menüsü


Çalışanlar nemaları bir defada ve nakden istiyor
Emekçi kesimlerin temsilcileri nema ödemelerinin bir defada ve nakden ödemesini istiyor. Sendika temsilcileri, Devlet Bakanı Babacan’ın önerdiği planın kabul edilemeyeceğini ve bir eritme politikası olduğunu ifade ettiler.
Ankara / İstanbul
AA
31 Aralık— Nema ödemeleri konusunda tartışmalar sürüyor, olay gittikçe büyüyor. Hükümetin, Zorunlu Tasarruf Fonu’nda biriken paraların ödenmesi için açıkladığı yeni plana kamu çalışanları tepki gösterdi. Türkiye Kamu-Sen üyesi memurlar, Hazine Müsteşarlığı önünde protesto gösterisi düzenleyerek fondaki paranın bir defada ve nakden ödenmesini istedi.

   
 
       
   
MSNBC News Hak-İş: Devletin saygınlığına uymaz
MSNBC News KESK: Nemalar bir defada ödenmeli
MSNBC News Nema ödemesinde takvim netleşti
MSNBC News Coşkun: Nemalarla ilgili düzenleme 28 Aralık'a kadar tamam
MSNBC News Nemalar 3-5 yılda ödenecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yılbaşından sonra tasarının Meclis’e gelmesi bekleniyor. Şubat ayında nema ödemesi yapılmayacak gibi, Temmuz-Ağustos’ta ana para taksidi verilecek. İşçi kesiminde ise, ortak bir hukuki hareket girişimi var.
       Türkiye Kamu- Sen ve bağlı sendikalara üye 250 kamu çalışanı, dün Hazine Müsteşarlığı’nın önünde toplanarak, nemaların bir defada ödenmesi vehükümetin işbaşına geldiği günden bu yana izlediği ekonomik politikalar aleyhine sloganlar attı. Türkiye Kamu- Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, zorunlu tasarruf kesintelerinin durdulduğunu belirterek fonda biriken paranın bir an önce ödenmesini istedi. Akyıldız, “Bunlar bizim irademiz dışında kesilen paralardır. Paralarımızı geri istiyoruz. Anamızın ak sütü gibi helaldir” dedi.
       Akyıldız ve sendika yöneticileri, açıklamaların ardından fondaki kaynağın ana para ve nemalarıyla birlikte hemen ödenmesini isteyen 1.151 dilekçeyi Hazine Müsteşarlığı yetkililerine iletti.
       
Babacan’ın önerisi: 5 yılda ödeyelim

       
AKYILDIZ İLE DE GÖRÜŞTÜ
       Akyıldız, Devlet Bakanı Ali Babacan ile de bir görüşme yaptı. Görüyme konusunda sendika genel merkezinde bir açıklama yapan Akyıldız, zorunlu tasarrufların ödenmesine ilişkin hükümetin teklifinin kabul edilemeyeceğini belirterek, “Hükümet bize, ‘mücadele ederek bu hakları alacaksınız’ diyorsa, kendi paramız için de bu yolu gösteriyorsa, biz o yolda zaten yürüyoruz. Geri dönmemiz de söz konusu değildir” dedi.
       
BABACAN’IN TEKLİFİ KABUL EDİLMEZ
       Babacan’a, kamu çalışanlarının, zorunlu tasarruf fonundaki ana paranın 2003 yılının Temmuz ayında ödenmesi, nemaların da 2004’ten itibaren 4 yıllık süreye yayılması teklifini kabul edemeyeceğini ifade ettiklerini belirten Akyıldız, ayrıca kamu çalışanlarının Şubat ayında nema beklentisi içinde olduklarını, bu konuda da duyarlı olunmasını istediklerini kaydetti.
       Bu konuların, kamu çalışanları temsilcilerinden oluşturulan bir komisyonla görüşülmesini teklif ettiklerini belirten Akyıldız, şöyle konuştu:
       “Toplu görüşme sürecinde karşılaştığımız ‘kesinlikle dönülmeyecek’ noktasında bir tavır gördük. Sayın Bakanı ikna etmeye çalıştık, ısrarımızı ortaya koymaya çalıştık. ‘Sayın Bakanım kamuoyuna iyimser olduğumuzu açıklayabilir miyiz’ dedim. Sayın Bakan da ‘bu, beklentiyi artırır’ şeklinde cevap verdi. Biz olumlu netice alınabilecek bir eğilimin hükümette oluşabileceği umudunu taşımak istiyoruz.”
       
BAKAN SÖZ VERMEDİ
       Bir gazetecinin, “Kamu çalışanlarının Şubat 2003’te nemaları ödenecek mi? Bakan Babacan’dan bu konuda söz aldınız mı?” sorusuna Akyıldız, “Biz, o konuda ısrarcıyız. Bu konuda söz almadık. Bakan, ‘olamayacağı noktasına göre bakın’ dedi, ben de ‘ama olabileceği ihtimalinin de var olduğunu düşünmek istiyoruz’ dedim” yanıtını verdi.
       Akyıldız, “Krizin çok yoğun olduğu dönemde bile nemalarımızı aldık. Onun için, Şubat ayında nemaların ödenmesini bekliyoruz” dedi. Akyıldız, Bakan Babacan’a, zorunlu tasarrufların ödenmesine ilişkin plan konusunda çalışanların tepkilerini ilettiklerini belirterek, “Kamu çalışanlarının her yıl olduğu gibi, bu Şubat’ta da nemalarını almaları gerekir. Temmuz ayında yapılacak ana para ödemelerine bir itirazımız olmayacak. Ancak, 2004 yılından itibaren yapılacak ödemelerin uzun süreli olması sıkıntı yaratıyor” dedi.
       “Bu konuda mahkemeye gidip gitmeyeceklerinin” sorulması üzerine Akyıldız, “Onlar boşluğun farkında. Biz, o işlerden geri durmak için çalışıyoruz” diye konuştu.
       
NEMALAR İÇİN TOPLU İÇİN DİLEKÇE
       Harb-İş Sendikası işyeri temsilcileri, zorunlu tasarruf kesintilerinin ödenmesi için Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’ne dilekçe verdiler. Akşam saatlerinde Kızılay’da bulunan Harb-İş Genel Merkezi’nde toplanan işyeri temsilcileri ve işçiler, çeşitli sloganlar atarak Gazi Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’nda bulunan Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası önüne geldiler.
       Burada, “Nemalar hakkımız söke söke alırız”, “Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma” sloganları atan grup adına 3 kişi, genel müdürlük binasına girerek, Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suphi Karadayı ile görüştüler.
       evren: BU ÇOK BÜYÜK BİR SOYGUNDUR
       Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, Devlet Bakanı Ali Babacan tarafından açıklanan Zorunlu Tasarruf Hesabı’nın tasfiyesine ilişkin planla ilgili olarak, “Zorunlu tasarruflar, nemaları ile birlikte bir defada ve nakden ödenmelidir” dedi.
       KESK Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Zorunlu Tasarruf Hesabı’nın tasfiyesine ilişkin planı eleştirerek, “iktidarın verdiği sözleri tutmadığını” ileri süren Evren, şunları kaydetti:
       “Açıklanan plan, aslında ödememe planıdır. Bu çok büyük bir soygundur. Buna izin vermeyeceğiz. Ocak ayı, hükümetin sahte ücret zamları ve nemalarla ilgili tutumunu teşhir etmeye yönelik eylemler ayı olacaktır. Bu kapsamda, 7 Ocak’ta, AK Parti hükümetinin tavrını protesto etmek için Danışma Meclisi üyeleri ile birlikte AK Parti Genel Merkezi’ne, illerde ise AK Parti il başkanlıklarına siyah çelenk koyacağız. Aynı gün kitlesel olarak, nemaların ödenmesi için dilekçelerimizi Hazine Müsteşarlığı’na vereceğiz. Ayrıca, Emek Platformu ile birlikte yüzyılın soygunu olan nemalara karşı daha geniş etkinlikler düzenleyeceğiz.”
       
ÇELEBİ: PLANI KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL
       DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Devlet Bakanı Ali Babacan tarafından açıklanan Zorunlu Tasarruf Hesabı’nın tasfiyesine ilişkin planı değerlendirerek, “Hükümetin Zorunlu Tasarruf Fonu kesintileri konusundaki planını kabul etmenin mümkün olmadığını” belirtti.
       Çelebi, yaptığı yazılı açıklamada, “iktidarın toplum karşısında üç temel belge ile verdiği sözü unuttuğunu” savundu. Çelebi, “Seçim beyannamesinde, acil eylem planında ve hükümet programında her konuda atacakları adımları sosyal tarafların görüşleriyle belirleyeceklerini söyleyenler, bildikleri yolda yürümeyi tercih etmişlerdir” dedi.
       
HUKUK YOLUNA BAŞVURMA HAKKI DOĞDU
       Hükümetin, Zorunlu Tasarruf Fonu kesintileri konusundaki planını kabul etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Çelebi, şunları kaydetti:
       “Bu çifte standartlı, adaletsiz, haksız yaklaşım tüm emekçiler tarafından tepkiyle karşılanmıştır. Emekçiler olarak talebimiz açık ve nettir. Emek Platformu’nda da saptadığımız gibi birikimlerin toplamı, yani ana para ve nemalar, 01.06.2000 tarihli döviz kuruna bağlanarak ve piyasa rayiçleri üzerinden nemalandırılarak hak sahiplerine derhal ve nakden ödenmelidir. Hak sahibi tüm emekçilerin artık hukuk yoluna başvurma hakkı doğmuştur. Konfederasyonumuz konuya ilişkin hazırlıklarını tamamlayarak ve aynı zamanda Emek Platformu üyeleriyle birlikte hareket ederek bu haksızlığa karşı sonuna kadar mücadelede kararlıdır.”
       
KILIÇ: PLAN AYRI BİR ERİTME POLİTİKASIDIR
       Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, hükümetin Zorunlu Tasarruf Hesabı ödemelerine ilişkin getirdiği düzenlemedeki ödeme planının “ayrı bir eritme politikası” olduğunu belirterek, “Oysa bütün politikalarının merkezine insanı koyacağı taahhüdünde bulunan Hükümet’e düşen görev, zorunlu tasarruf hesabında biriken anapara ve nemalarının hak sahiplerine derhal ödenmesidir” dedi.
       Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, Hükümet’in “Zorunlu Tasarruf Hesabı” ödemelerine ilişkin getirdiği düzenlemede, biriken anaparanın 2003 yılının ikinci yarısından itibaren yıl içinde ödenmesi, hesaptaki nemaların ise 2004 yılından başlayarak 4 yılda ve 4 taksitte verilmesinin düşünüldüğünü hatırlattı.
       Bu ödeme planının ayrı bir eritme politikası olduğunu ifade eden Kılıç, şunları kaydetti: “Çalışanlar geçim şartlarının ağırlığı altında yaşam mücadelesi verirken ücret gelirlerinden zorunlu kesinti yapılmış ve bu birikim maalesef yılar boyunca gerçekleşen enflasyonun çok altında bırakılarak eritilmiştir. Bir avuç rantiye kesimine katrilyonlarca lira faiz olarak aktarılmaya devam edilirken çalışanlardan alınan borç için ‘kaynak yok’ gerekçesine sığınılması, siyasal iktidarın bakış açısını ve gerçek niyetini ortaya koymaktadır. Hükümet, çalışanların birikmiş sorununa acil çözüm bulmak yerine ötelemeye çalışmaktadır. Oysa bütün politikalarının merkezine insanı koyacağı taahhüdünde bulunan Hükümet’e düşen görev, zorunlu tasarruf hesabında biriken anapara ve nemalarının hak sahiplerine derhal ödenmesidir. Bu doğrultuda yasal düzenleme yapılmadığı takdirde, çalışanların bu ödemeleri alabilmesi için her türlü girişim Türk-İş tarafından yapılacaktır.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları