Home page
Haber Menüsü


Hayat standardında geri adım
Esnaf ve iş dünyasının tepkisine neden olan hayat standardı uygulaması geri çekiliyor. AKP’nin Koordinasyon Kurulu toplantısında, bugün yasanın görüşüleceği Meclis Genel Kurul toplantısında bir önerge ile hayat standartının geri çekilmesi kararlaştırıldı.
Ankara
CNBC-E
19 Aralık— Hükümet üyeleri ve AKP yöneticilerinin, Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki koordinasyon toplantısında biraraya geldiği toplantıda, kamuoyunda tartışma yaratan hayat standardı vergisi konusunda geri adım atıldı. Buna göre, Mali Miladı kaldıran yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında, bir önerge verilecek ve hayat standardı vergisinin yürürlüğe girmesi önlenecek.

   
 
       
   
MSNBC News Vergide hayat standardı geri döndü
MSNBC News Hayat standardından 600 trilyon
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Meclis Plan Bütçe Komisyonu çalışmaları sırasında, vergi yasalarında değişiklik öngören tasarıya yerleştirilen ve tepkilere neden olan hayat standardı uygulaması, dün Bakanlar Kurulu’nda da gündeme geldi. Tasarının gelen yoğun tepkiler nedeniyle yarın Genel Kurul’da geri çekilebileceği belirtiliyor.
        Bu arada esnaf kesiminin temsilcileri, tasarı yasalaşırsa, kepenk kapatan esnaf sayısında patlama olacağı ve hükümetin bunun sonuçlarına katlanması gerektiğini savunuyor.
       Önceki gün yapılan Plan-Bütçe Komisyonu toplantısında, son dakika verilen önergeyle vergi tasarısının içine konulan “hayat standartı” uygulaması rahatsızlık yarattı. Komisyon toplantısı sırasında, AKP’li milletvekili Osman Sali tarafından da sert şekilde eleştirilen ve geri çekilmesi istenen tasarı, partinin grup yönetiminde de “sürpriz” olarak nitelendi.
       NTV ve CNBC-e’ye bilgi veren AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik, “Açık söylüyorum, bizim için de sürpriz oldu. Biz,tasarının hükümetten gelen haline sadece Özel İşlem Vergisi kalemlerini azaltan önergeyi eklemiştik. Büyük ihtimalle tasarı yarın Genel Kurul’a hayat standartsız gelecek” diye konuştu.
       Bu arada konuyla ilgili bilgi veren bir bakan da, “Yasamanın ve yürütmenin görevleri ayrı. Yürütme böyle bir irade koymamıştı. Yasamanın iradesidir. Bakanlar kurulu’nda teferruatına girilmeden gündeme geldi “dedi.
       Meclis kulislerinde, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da, “Seçim öncesi vatandaşlara verdiğimiz sözleri tutmak zorundayız. Bu, o sözlerin içinde yoktu”diyerek, rahatsızlığını ilettiği konuşuluyor.
       
Hayat standardına tepki
       Bu arada hayat standardı uygulamasına tepkiler artıyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Derviş Günday, “Hayat Standardı Uygulaması”nın yeniden yürürlüğe konulmasının seçim öncesi esnafa verilen sözlere aykırı olduğunu söyledi.
       Günday, yaptığı yazılı açıklamada, evrensel vergileme ilkelerine aykırı olduğu için 2001 yılı sonu itibariyle yürürlükten kaldırılan bu uygulamanın seçim öncesi yapılan vaadlere ve verilen sözlere rağmen yeniden yürürlüğe konulmak istenmesinin esnafta büyük şok ve üzüntü yarattığını ileri sürdü. Kazanamayandan da vergi alınması sonucunu doğuracak böylesi adaletsiz bir uygulamanın sıkıntı içindeki esnafı daha da sıkıntıya sokacağını bildiren Günday, ayrıca yakın bir zamanda “kepenk indiren” esnaf sayısında büyük patlamalar olacağını savundu.
       Günday, bu uygulamanın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen ilk vergi paketine eklenmesinin esnafın hükümetle ilgili beklentilerine de ters düştüğünü ve umutları zayıflattığını belirterek, şunları kaydetti:
       “Konfederasyonumuz, ‘Hayat Stardardı Esası’nın yeniden uygulamaya konulacağı kaygılarını aylar öncesinden dile getirmesine karşın ve tüm siyasi parti yetkililerince ısrarla ve katiyetle verilen sözlere rağmen, bu adaletsiz uygulamaya yeniden dönülmesi, hükümetin reel ekonomiye destek yaklaşımlarına aykırı düşeceği gibi siyasete ve siyasilere duyulan güven yönünden de kötü bir örnek oluşturacaktır.’
       
HİSARCIKLIOĞLU: SONUCUNA KATLANIR
       Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, mali miladı kaldıran yasa tasarısına TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda verilen bir önergeyle eklenen hayat standardı ile ilgili olarak, “Bu hükümet, hayat standardı icraatının sonucuna katlanacak” dedi.
       Hisarcıklıoğlu, şu andaki hayat satandardı uygulamasının kapsamının daraltılarak, önümüzdeki sene de devam etmesinin sağlandığını hatırlattı.
       
EBSO: ÇOK ADALETLİ DEĞİL
       Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Salih Esen de, mali miladın kaldırılması ve hayat standardı esasının yeniden uygulamaya konulmasını değerlendirirken, “Şu aşamada hayat standardı, çok adaletli bir uygulama değil’ dedi.
       Türkiye’nin dengeleri nedeniyle buna başvurulduğunu, hayat standardı uygulamasının getirilmesini, “geçici bir çözüm olarak” algıladıklarını ifade eden Esen, “Türkiye’nin gerçek anlamda bir vergi reformuna ihtiyacı var. Çok kazanandan, çok vergi alınması gerekir. Aksi takdirde bu sistemin devamı, hep dolaylı vergilerin güçlendirilmesinden yana olur” dedi.
       
AYGÜN ANAYASA’YA AYKIRI
       Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Aygün, iki yıl önce kaldırılan ve 1.5 milyon esnafa, zarar etmesi durumunda vergi ödemesini gerektiren uygulamanın yeniden gündeme gelmesinden dolayı rahatsız olduğunu belirterek, “Bu vergi Anayasa’ya ve adaletin özüne aykırıdır” dedi.
       Aygün, “Kazanmadığı paranın vergisini ödeyen vatandaşların bulunduğu tek ülke Türkiye’dir” diye konuştu. İktidara gelen AK Parti’nin vergilerde adaleti sağlamak ve yüksek oranlı vergileri düşürmek vaadiyle halka mesaj verdiğini hatırlatan Aygün, getirilmesi düşünülen hayat standardı uygulamasının bununla çeliştiğini ifade etti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları