Home page
Haber Menüsü


Atina, Londra ve Roma’dan tarih desteği
 
AB zirvesi için Kopenhag’a giden Başbakan Abdullah Gül ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Simitis, İtalya Başbakanı Berlusconi ve İngiltere Başbakanı Tony Blair’le bir araya geldi.  

 
Kopenhag
NTV-MSNBC
12 Aralık—  Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis Kopenhag’da Türkiye’ye AB üyeliği için müzakere tarihi verilmesi gerektiğini söyledi. Simitis müzakerelerin 2004 yılı içinde başlayabileceğini bildirdi. Gül’ün, Simitis’e Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi oyalamaması uyarısında bulunduğu öğrenildi. AB zirvesinden Türkiye’ye erken ve koşulsuz müzakere tarihi çıkmasını sağlamak için yoğun bir ziyaret programı yürüten Başbakan Gül ve AKP lideri Erdoğan, Simitis’in ardından İtalya Başbakanı Berlusconi’yle de görüştü. Gül, Berlusconi’nin Türkiye’nin kesin bir tarih alması için İtalya’nın gerekeni yapacağını söylediğini açıkladı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Abdullah Gül ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da yapılan AB zirvesinde yoğun görüşmeler gerçekleştiriyor. Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ile yapılan zirvenin ardından Simitis, Gül ve Erdoğan kameraların karşısına geçti.
AB-Türkiye ilişkilerinin geçmişi, AB'nin tarihçesi, üye ve aday ülkelerin profilleri için resmin üstüne tıklayın.
       Türkiye’ye müzakere tarihi verilmesi konusundaki ülkesinin desteğini yineleyen Yunan Başbakanı Kostas Simitis, “Türk hükümeti Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesi için olumlu adımlar atmıştır. Müzakereler 2004 yılında başlayabilir” dedi.
Kopenhag’da Kıbrıs için mekik diplomasisi

       
“TÜRKİYE AB ÜYESİ OLACAK”
       
  Türkiye'nin amacı
Türkiye'nin Kopenhag Zirvesi'nden istediği, 2004'te AB'ye alınacak olan 10 aday ülke birliğe katılmadan müzakerelere başlayabilmek.
AB zirvesinden çıkacak karar ne olursa olsun her zaman Türkiye-AB ilişkilerinin daha da yakınlaşması için çaba sarfedeceklerini açıklayan Simitis, “Türkiye AB üyesi haline gelecek. Önümüzdeki dönemde, AB dönem başkanı olacak İtalya ve Yunanistan görüş birliği içinde Türkiye ile yakın ilişki olmasını düşünen ülkelerdir” dedi.
       
KIBRIS ÇÖZÜLMELİ
       Simitis, Kıbrıs’ın iki ülke arasında sorun yarattığını, mutlaka çözüme ulaşılması gerektiğini söyledi ve fırsatların kaçırılmamasını istedi. Türkiye’nin Kıbrıs sorununu çözmek istediğini anlatan Gül de, Türkiye’nin AB’ye girmesiyle “ortak kimlik” içinde küçük sorunların zaman almayacağını bildirdi.
Kıbrıs için ‘Doğu Alman modeli’ önerisi

       
GÜL: TARİHİ HAKETTİK
       Başbakan Gül yaptığı açıklamada Türkiye’nin gerekli adımları attığını, gerekli ihtiyaçların karşılandığını belirtti. Başbakan Gül, “Şu an AB bize ‘gereken kriterleri yerine getiremediniz’ diyemez. Şu anda müzakere tarihi almayı hakettiğimizi düşünüyorum” diye konuştu. Gül, Kopenhag’dan Türkiye’ye müzakere tarihi olarak 2003 yılının verilmesini istediklerini de sözlerine ekledi.
Türkiye’ye 2003’te randevu önerisi

       
GÜL UYARDI: OYALAMAYIN
       Başbakan Gül ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı Simitis ile yaptığı görüşmenin perde arkası bilgileri netleşti. Görüşmede Başbakan Gül’ün, Yunanistan Başbakanı Simitis’e “Buraya AB’nin eski gündem zabıtlarını okuyarak geldim. Tüm zabıtlarda kriterler yerine getirilsin, bu iş olur deniliyor” dediği öğrenildi. Kimsenin küçük hesaplarda olmaması gerektiğini dile getiren Başbakan Gül, “Bizi oyalayamazsınız. Türkiye’de açık, dürüst ve net bir liderlik anlayışı var. Kopenhag kriterleri konusunda üzerimize düşeni yaptık” dedi. Gül’ün Simitis’e, küçük oyunların oynanması durumunda türkiye’nin ab’ye karşı heyecanını ve ilgisini kaybedeceği uyarısında da bulunduğu ve “Kopenhag kriterlerinin ardından, olmayan şeyleri karşımıza getirmeyin, engel çıkarmayın” dediği öğrenildi.
       
BERLUSCONI: TÜRKİYE’NİN AVUKATI OLACAĞIM
       Başbakan Abdullah Gül ile AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kopenhag Zirvesi öncesinde ikili görüşmelerini İtalya Başbakanı Berlusconi ile sürdürdü. Görüşme sonrasında bir açıklama yapan Gül, Türkiye’nin tezlerini anlattıklarını belirterek, İtalya Başbakanı’nın, Türkiye’nin tezlerini diğer Avrupa liderlerine ilettini ve bir kez daha ileteceğini söylediğini açıkladı. Gül, Berlusconi’nin Türkiye’nin kesin bir tarih alması için İtalya’nın gerekeni yapacağını söylediğini de belirtti.
Berlusconi: Türkiye’ye Ocak 2004 tarihi verilmeli

       İtalya Başbakanı Berlusconi, Türkiye’nin AB’den tam üyelik müzakereleri için tarih almasını desteklediklerini belirterek, “Türkiye‘nin avukatı olacağım” dedi.
       
GÜL VE ERDOĞAN, CHIRAC VE SCHRÖDER’LE GÖRÜŞECEK
       AKP lideri Erdoğan ve Başbakan Gül’ün yarın da, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’la dörtlü zirvede bir araya gelmesi bekleniyor. Schröder ve Chirac, Türkiye’ye koşullu olarak 2005 tarihinin verilmesini önermişti. Türkiye ise, müzakerelerin 2003 yılında başlamasını istiyor.
Türkiye’nin AB’ye maliyeti

       
BLAİR: 2005 TARİHİ FAZLA UZUN
       Başbakan Abdullah Gül ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Tony Blair ile görüştüler. Görüşme sonrasında soruları yanıtlayan Blair, Türkiye ile müzakere için 2005 tarihinin fazla uzun bir tarih olduğunu belirtti. Blair daha önce bir tarih verilebileceği yönünde mesajlar vererek zirvede Türkiye’ye kesin bir tarih verilmesinin önemine değindi. Blair ayrıca hükümetin Kopenhag kriterlerine yönelik Anayasa paketlerini övdü.
       Başbakan Gül de, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Türkiye’ye bir tarih verilmesi için Kopenhag zirvesinin ‘tarihi fırsat’ olduğunu belirtti ve Türkiye’nin Kopenhag kriterlerini yerine getirmek için gerekli tüm reformları hayata geçirdiklerini söyledi.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları