Home page
Haber Menüsü


Kopenhag’da tarihi gün  
Avrupa Birliği’nin genişleme sürecinin ele alınacağı tarihi Kopenhag Zirvesi bugün başlıyor. Zirvede Türkiye’nin AB üyeliği için verilecek karar hem Ankara’nın hem de AB’nin geleceği açısından büyük önem taşıyor.  
   
 
 
   
NTV-MSNBC
 
    12 Aralık—  Zirve öncesinde tam üyelik müzakerelerine başlama tarihi verilmesi için Ankara’nın başlattığı diplomasi atağına rağmen, Almanya ve Fransa’nın önerdiği koşullu 2005 yılı tarihinin Birlik üyeleri tarafından kabul gördüğü belirtiliyor. Türkiye ise Kopenhag’da daha yakın ve kesin müzakere tarihi alabilmek için son dakikaya kadar bastıracak.  

   
 
       
    MSNBC News "Ankara ile görüş ayrılığımız yok"
MSNBC News TOBB: Tarih alamamak dünyanın sonu değil
MSNBC News Baykal: Kıbrıs AB'nin koşulu oldu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye’nin çağdaşlaşma yolunda en büyük projesi olarak gösterilen AB üyeliği için tarihi Kopenhag Zirvesi bugün toplanıyor. 2 gün sürmesi beklenen zirvede alınacak kararın hem Türkiye’nin hem de AB’nin geleceği açısından belirleyici olacağı kaydediliyor.
Atina ve Roma’dan tarih desteği

       
2005 ÖNERİSİ GÜNDEMDE
AB-Türkiye ilişkilerinin geçmişi, AB'nin tarihçesi, üye ve aday ülkelerin profilleri için resmin üstüne tıklayın.
       Almanya ve Fransa’nın Türkiye’ye 2005 yılına koşullu müzakere tarihi verilmesini öngören ortak önerisinin, AB üyesi ülkelerin çoğunda kabul gördüğü belirtiliyor. Söz konusu öneriye göre, AB, 2004 yılının Aralık ayına kadar Türkiye’nin Kopenhag kriterleriyle ilgili koşulları yerine getirmesini bekleyecek, Ankara’nın bu kriterleri yerine getirmesi halinde ise 2005 Temmuz ayında Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlayacak.
Kopenhag’da Kıbrıs için mekik diplomasisi

       
ANKARA’DAN 2005’E TEPKİ
       Ankara’dan yapılan açıklamalarda ise bu formüle tepki gösterildi. Yazılı bir açıklama yapan Başbakan Gül, Kopenhag Zirvesi’nde Türkiye’ye kesin bir müzakere tarihi verilmesi dışındaki ara formüllerin hükümetin ve halkın beklentilerini karşılamayacağını belirtti. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2005 tarihini uygun görmediğini, Türkiye’ye verilecek müzakere tarihinin 2003 yılını geçmemesini istediklerini kaydetti. Erdoğan, ilerleyen günlerde de üslubunu sertleştirerek Danimarka Başbakanı Rasmussen’le görüşmesinin ardından AB’yi ikiyüzlülükle suçladı.
Türkiye’ye 2003’te randevu önerisi

       
5 ÜLKE ERKEN TARİHTEN YANA
       
  Türkiye'nin amacı
Türkiye'nin Kopenhag Zirvesi'nden istediği, 2004'te AB'ye alınacak olan 10 aday ülke birliğe katılmadan müzakerelere başlayabilmek.
Kopenhag Zirvesi öncesindeki son hazırlık çalışması olan Genel İşler Konseyi toplantısının ardından Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Almanya’nın önerisini 10 üye ülkenin desteklediğini söyledi. Fischer, AB üyesi bazı ülkelerin 2005’ten daha erken bir tarih istediklerini, ancak koşullu takvim konusunu da prensipte kabul ettiklerini belirtti. İspanya Dışişleri Bakanı Palacio ise İspanya, İngiltere, İtalya, Belçika ve Yunanistan’ın Türkiye’ye 2004 yılının ilk yarısı veya en geç ikinci yarısında müzakereye başlama tarihi verilmesinden yana olduklarını ifade etti.
Türkiye’nin AB’ye maliyeti

       
SEZER KATILMIYOR
       Zirvede Türkiye’yi Başbakan Abdullah Gül, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış temsil edecek. ABD’de üst düzey temaslar yürüten ve ABD Başkanı Bush’tan AB üyeliği konusunda tam destek alan Erdoğan, Kopenhag’a gitti.
Rakamlarla AB ve genişleme
Erdoğan, Kopenhag Zirvesi öncesi tüm AB ülkelerini ziyaret ederek Türkiye’ye şartsız ve yakın müzakere tarihi verilmesi için temaslarda bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Sezer ise, zirve için Kopenhag’a gitmeyi düşünmüyor. Sezer, geçtiğimiz Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Kopenhag’a gitmeyi düşünmüyorum” dedi ve “Tarih verilmesi durumunda gidecektim” diyerek, zirveye ilişkin umutsuzluğunu dile getirdi.
Kopenhag tarihi zirveye hazır

       
10 ÜLKENİN ÜYELİĞİ KESİNLEŞECEK
       Kopenhag Zirvesi, Avrupa Birliği’nin genişleme süreci için de tarihi önem taşıyor. Zirvede, 10 aday ülkenin 2004 yılında AB’ye tam üyeliğinin kesinleşmesi bekleniyor. Bu ülkeler; Kıbrıs Rum Kesimi, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovakya ve Slovenya. Bu 10 adayın üyeliğinin onaylanması beklenirken, Kopenhag Zirvesi’nde, aday ülkelerden Polonya ve Malta ile mevcut anlaşmazlıklara da çözüm aranacak. Zirve öncesi Dışişleri bakanları toplantısı, ek talep listesi sunan Polonya ile AB dönem başkanlığı arasında restleşmeye sahne olmuştu.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları