Home page
Haber Menüsü


IMF ile maraton başladı
IMF Türkiye Masası Şefi Kahkonen, dördüncü gözden geçirme çerçevesindeki çalışmalarına, bugün başladı. Görüşmelerin ocak sonuna dek tamamlanarak, 1.6 milyar dolarlık kredi diliminin verilmesi öngörülüyor.
İstanbul/Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
9 Aralık— Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki heyet, IMF destekli ekonomik program kapsamında dördüncü gözden geçirme çalışmaları için Türkiye’de çalışmaya başladı. Gözden geçirme çalışmalarının Ocak sonuna kadar tamamlanması beklenerek, kredi diliminin onayı bekleniyor.

   
 
       
   
MSNBC News IMF, bankacılığı yakından izliyor
MSNBC News 'Faiz dışı fazla yeniden görüşülecek'
MSNBC News Deppler, Vakıfbank'ı sordu
MSNBC News IMF'yle düğümü faiz dışı fazla çözecek
MSNBC News DB kredileri IMF ve hükümeti bekliyor
MSNBC News Şener: IMF ile görüş ayrılığı yok
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kahkonen başkanlığındaki heyet çalışmalarına İstanbul’dan başlarken, Türkiye Direktörü Odd Per Brek’in de yeraldığı heyet, bugün ilk olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İcra Komitesi ile Çırağan Oteli’nde biraraya geldi.
       Çırağan Sarayı’nda yapılan toplantıda, IMF Heyeti’nin TİM yetkililerine, Türkiye’de uzun yıllardır ilk defa enflasyon hedefinin tutturulduğu, uzun dönemde döviz kurunun daha istikrarlı hale geleceğini bildirdiği öğrenildi.
       IMF Heyeti’nin ayrıca, Türkiye’nin şu anda potansiyelinin altında olduğu ve ekonominin büyüyecek potansiyele sahip olduğunu dile getirdiği kaydedildi.
       Bu arada, IMF Heyeti ve TİM’in vergi reformunun yapılmasının bütün ilgili tarafların ortak görüşü olduğu ve kamu harcamalarının kalitesinin artırılması yönünde de ortak görüş ifade ettikleri bildirildi.
       
TİM’DEN BRİFİNG
       Öte yandan, TİM’in IMF Heyeti’ne yaptığı sunumda, seçimlerden sonra yaratılan iyimser hava içinde faizlerdeki düşüşün henüz firmaların borçlanma maliyetlerine tam olarak yansımadığı, döviz kurundaki düşüşün de Türkiye’de dış satıma çalışan sanayicilerin uluslararası rekabet gücünü azalttığı vurgulandı.
        Türkiye’nin ekonomik geleceğini etkilemesi beklenen Irak’ta olası bir savaş, Kopenhag Zirvesi ve Dünya Ticaret Örgütü çerçevesindeki gelişmelere de değinilen sunumda, devletin ekonomik birimleri arasında eşgüdüm olması gerektiğine işaret edildi.
        Toplantıda, TİM’in Merkez Bankası’nın daha aktif bir döviz kuru politikası izlemesi gereği, devletin bir dış ticaret stratejisi belirlemesi zorunluluğu, ihracatçılar ile mali piyasalar arasında eşgüdümün arttırılması ve üretim maliyetlerinin dünya ortalamalarına çekilmesi konularındaki önerileri de yer aldı.
       
ÖZİNCE: YENİ DÖNEME OLUMLU BAKIYORUZ
       TİM’le görüşme sonrası IMF heyeti, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yetkilileriyle biraraya geldi. Bankalar Birliği’nin Akmerkez’deki ofisinde yapılan görüşmeye, Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ve Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Naci Sığın katıldı.
       Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, yeni parlamento dönemine olumlu baktıklarını, IMF heyetiyle de bu yöndeki kanıları paylaştıklarını söyledi. Özince, Uygulanan programla ilgili gelişmelerin beklenildiği gibi sürmesinin hem içeride hem dışarıda olumlu etkiler göstereceğini kaydetti.
        BDDK’ya ilişkin açıklamalar ve Pamukbank olayının gündeme gelip gelmediği yönündeki bir soru üzerine Özince, “Öyle bir misyonumuz yok. Otoritenin, keza BDDK’nın gelecekteki değerlendirmelerine ve BDDK’ya ilişkin düzenlemelere muhakkak yetkili makamlar karar vermiştir. Karar vermeye de devam eder. Bizim bu konuda herhangi bir kaygımız yok” dedi.
        Bankacılık sektöründe faizlerin gerilemesiyle hem döviz hem de TL bazında kaynak maliyetlerinin önemli ölçüde azaldığını ifade eden Özince, bunun mevduatta vadelerin uzatılmasıyla özellikle kredi taleplerinin karşılanmasında daha istikrarlı ve uygun kaynak arzı sağlanabileceğini kaydetti.
       
ANKARA TEMASLARI SALI’YA
       Bu arada, yarın Ankara’da başlayacak görüşmeler Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı, DPT, Merkez Bankası, BDDK, Kamu Bankaları ve Özelleştirme İdaresi gibi kurumlarda yürütülecek.
       Noel tatiline kadar Türkiye’de kalacak olan Kahkonen başkanlığındaki heyet ile enflasyon, büyüme ve faiz dışı fazla konuları üzerinde görüşülecek.
       Görüşmelerde, 2002 yılı bütçe ve makro ekonomik hedeflerinin gerçekleşmeleri de gözönünde bulundurularak, 2003 yılı geçici bütçesi, 2003 yılı enflasyonu, büyüme rakamı ile faiz dışı fazla rakamları belirlenmeye çalışılacak.
       2003 yılı kamu toplu iş sözleşme görüşmeleri, çalışanların ücret artışlarında temel alınacak enflasyon endekslemesi konuları da diğer çalışma alanlarını oluşturuyor.
       Bu arada, enflasyonun tek haneli rakamlara indiği bir dönemde yapılmasının daha doğru olacağını işaret eden yetkililer, bu nedenle, enflasyon hedeflemesine 2003 yılında geçilmesinin imkansız olduğunu ifade ediyorlar.
       Dördüncü gözden geçirme çerçevesinde, kamu iktisadi teşebbüslerindeki (KİT) atıl istihdamın azaltılması, Tekel’in özelleştirme planlarının hazırlanması, vergi reform tasarısı ve İcra İflas Kanunu’nun değiştirilmesi gibi kriterler bulunuyor.
       
OCAK AYINDA TAMAMLANACAK
       Gözden geçirme çalışmalarının, ocak ayı başında yeniden Türkiye’ye gelecek olan IMF teknik heyetiyle yapılacak çalışmalar sonucu tamamlanması ve makro ekonomik hedeflerin değişmesi nedeniyle yeniden gözden geçirilecek olan Niyet Mektubu’nun da Ocak ayı içinde IMF İcra Direktörleri’ne sunulması bekleniyor.
       Ekonomi yetkilileri, dördüncü gözden geçirme de önemli bir yol alındığını belirterek, bunun beşinci gözden geçirme ile birleştirilmesinin fizıbıl olmadığını, beşinci gözden geçirmenin, yeni ekonomik programın uygulamalarını da görmek açısından daha sonra yapılmasının uygun olduğunu vurguluyorlar.
       Dördüncü gözden geçirmenin, ocak ayı içinde tamamlanması ve IMF yönetimi tarafından da onaylanması halinde, yaklaşık 1.6 milyar dolarlık kredi diliminin IMF tarafından serbest bırakılması bekleniyor.
       2003’te, IMF’den, toplam 2.7 milyar dolar kredi dilimi çekilebilecek.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları