Home page
Haber Menüsü


IMF Avrupa Birinci Bölge Direktörü Michael Deppler
IMF’yle düğümü faiz dışı fazla çözecek
Dördüncü gözden geçirme öncesinde IMF ile yapılacak görüşmelerde öncelik, faiz dışı fazla oranına verilecek.
Murat Gener
NTV
    26 Kasım—  Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Birinci Bölge Direktörü Michael Deppler’in Türkiye ziyareti sırasında, görüşmelerin odak noktasına, 2003 yılına ilişkin yüzde 6.5 oranındaki faiz dışı fazla konusunun gelmesi bekleniyor.  

   
 
       
   
MSNBC News IMF ile görüşme 2 Aralık'ta başlıyor
MSNBC News DB kredileri IMF ve hükümeti bekliyor
MSNBC News Brekk: Önlemler zamanında alınmalı
MSNBC News IMF'ye yüklü ödeme 2004'te başlıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  AKP’nin ekonomi yönetimine göre, yüzde 6.5 oranındaki faiz dışı fazla sadece bir niyet niteliği taşırken, parti seçim bildirgesi yazıldığında reel faiz 30-40 puan aralığında seyrediyordu.


       Ekonomi kadrosuna göre, reel faizlerin 15-20 puan düşürülmesi halinde, yüzde 6.5 düzeyinde bir faiz dışı fazlaya gerek kalmayacak.
       Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan liderliğindeki ekonomi yönetimi, faizlerdeki gerilemenin belli bir istikrara kavuşması ile birlikte makasın daraldığını gören IMF yetkililerinin kendilerine hak vereceği görüşündeler.
       Eğer faiz dışı fazla hedefi aşağıya çekilirse de elde edilecek harcama imkanı, sosyal ağırlıklı projelerin finansmanında kullanılacak.
       Yani verimli olmayan projelerin uygulamadan kaldırılmasıyla, kaynaklar, sosyal içeriği yüksek olan projelere aktarılacak.
       
ÖNCELİK BÜYÜMEYE
       Bu arada IMF’ye de, enflasyon hedefinden herhangi bir taviz verilmeyeceği ama önceliğin büyümede olacağı söylenecek. Yani bir şekilde düşük enflasyonla da büyümenin sağlanabileceği vurgulanacak.
       IMF ile yapılacak görüşmelerde, özerk kurulların yeniden yapılandırılması konusunun da gündeme geleceği kaydediliyor.
       Görüşmelerde, büyüme ve dış ticaret başta olmak üzere bazı makroekonomik hedeflerin yenilenmesi konuları da yer alınacak.
       
IMF STAND-BY’DA DEVAM DİYOR
       IMF halen yürürlükte bulunan ve 2004’te sona erecek olan Stand-By anlaşmasının tamamlanmasını istiyor.
       Dördüncü Gözden Geçirme çerçevesinde, kamu iktisadi teşebbüslerindeki (KİT) atıl istihdamın azaltılması, Tekel’in özelleştirme planlarının hazırlanması, vergi reform tasarısı ve İcra İflas Kanunu’nun değiştirilmesi gibi kriterler bulunuyordu.
       IMF, özelleştirmenin çok yavaşladığını vurgularken, vergi ve sosyal sigorta primlerinin toplanmasında yeterli performansın ortaya konmadığını da belirtiyor.
       Bankacılık reformunun taviz verilmeden devam ettirilmesi ise IMF’nin en öncelikli konularının başında geliyor.
       IMF’nin, sosyal yönünün ağır basması nedeniyle, kamudaki istihdamı gönüllü emeklilik yoluyla azaltma politikasına karşı çıkmayacağı kaydediliyor.
       Yine de Fon’un öncelikli gündemi faiz dışı fazla. IMF’ye göre, Türkiye’nin borç seviyesi şuanda çok yüksek ve borçlarını ödeyebilmesi için kaynak yaratması gerekiyor. Bu kaynak da ancak kamu maliyesine konulan yüzde 6.5’lik fazlayla sağlanabilir.
       
FAİZ DIŞI FAZLA NEDEN BU DENLİ ÖNEMLİ?
       IMF teorik olarak bütçede gelirler giderler kalemleriyle çok ilişkili değil. IMF’nin asıl ilgi alanı toplam harcamalardan faiz harcamaları çıkarıldığı zaman gelirin gideri karşılayıp karşılayamadığı.
       Faiz dışı fazla denilen şeyin açık söylemi aslında “faiz dışı bütçe fazlası. Yani konu bütçe ile çok yakından ilgili.
       Bütçe fazlası denilen şey, devletin bütçesindeki toplam gelirlerle toplam harcamalar arasındaki fark. Faiz dışı bütçe fazlası ise, yine toplam gelirlerle bu kez faiz ödemeleri yok sayıldığında geriye kalan harcamalar arasındaki fark.
       Bugün Türkiye’de toplam 139.5 Milyar dolarlık iç ve dış borca, her yıl 11.2 milyar dolar borç ödeniyor. Bu rakam da mevcut durumda milli gelirin yüzde 6.5’una denk geliyor.
       İşte son günlerin en tartışmalı konularından biri faiz dışı fazla tartışması da buradan çıkıyor. IMF, en az yüzde 6.5 faiz dışı fazla verin ki borcunuzun faizi -yani dolayısıyla borcunuz- büyümesin diyor.
       
DEPPLER KENDİSİ DİNLEYECEK
       Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Birinci Bölge Direktörü Michael Deppler’in, iki günlük ziyarette, öncelikle, hükümetin ekonomik amaçlarını siyasilerden duymayı amaçladığı ifade ediliyor.
       Dördüncü gözden geçirme çerçevesinde Washington’dan gelecek olan Fon heyeti ise 9 Aralık‘ta temaslarına başlayacak.
       IMF faiz dışı fazlaya çok hassas yaklaşıyor. Verdiği borçları geri alabilmek için bu hassasiyeti gösteriyor. Bu arda AKP’de vergiyi artırabilmek için radikal çözümler üretiyor. Yani faiz dışı fazla oranını düşürmek istiyor.
       Öyle görünüyor ki bu konu, uzun uzun “müzakere edilecek.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları