| | | Stern, zengin ülkelerin tarım politikalarındaki aşırı korumacılığı bırakmaları durumunda, dünya tarımsal ürün ticaretinin yüzde 17 artacağını ve gelişmekte olan ülkelerde 60 milyar dolarlık tarımsal kaynak yaratılacağını vurguluyor.
Amerikada bu yıl sadece pamuğa yapılan teşviğin 4 milyar dolar olduğunu belirten Nicolas Stern, bu rakamın ABDnin Afrika için ayırdığı yardım miktarının 3 katı olduğunu belirtiyor.
IMFin yayınladığı bir rapordan alıntı yapan uzman, zengin ülkelerde 1 tekstil işçisini korumak için, gelişmekte olan ülkelerde 35 işçinin işsiz kalması gerektiğini savunuyor.
Gelişmiş ülkelerdeki bu tür korumacı politikalar, geri kalmış ülkelerin ihracatını ve dolayısıyla yatırım kaynaklarını vuruyor. Dış ticaret ve yatırımdaki bu gerileme ise, fakir ülkelerdeki istihdam sorununun katlanarak büyümesine yol açıyor.
AVRUPA, ABDDEN DAHA KORUMACI
Makalesinde, Avrupa ülkelerinin ABDye göre daha korumacı politikalar uyguladığını belirten Dünya Bankası Başekonomisti, bu politikaların, geri kalmış ülkelere verdiği zararın yanısıra, kendi iç piyasalarında da fiyatları arttırdığını, böylece kaynakların boşa aktarıldığını iddia ediyor.
Nicolas Stern, başta Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kuruluşların, söz konusu engelleri kaldırmak için geri kalmış ülkeler lehine çalışmalarda bulunduğunu belirtiyor. | |