Home page
Haber Menüsü


Wall Street’in gözü Türkiye’nin üstünde
Dünyanın en büyük kurumsal yatırımcıları, AKP iktidarını ve olası gelişmeleri mercek altına aldılar.
Ahmet Yeşiltepe/New York
NTV-MSNBC
    22 Kasım—  3 Kasım seçimlerinden sonra ortaya çıkan siyasi manzaraya ve üreteceği yeni ekonomik yapılanmaya ilişkin en geniş katılımlı değerlendirme toplantısı The American Turkish Society Inc. tarafından New York’ta düzenlendi. Gelişmekte olan piyasalarda finansal yatırımlar yapan çok sayıda Wall Street şirketinin üst düzey yöneticisi ile analistlerinin katıldığı toplantıda yeni hükümetin önündeki en önemli sorunun “borç çevrimi” olacağı belirtildi.  

   
 
       
   
MSNBC News 'IMF görüşmeleri bayramdan önce'
MSNBC News OECD: Programın devamı faizi %10'a çekecek
MSNBC News Türkiye'nin yatırım riski azaldı
MSNBC News Borçlularda iyimserlik ağır basıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Citigroup’un Başkan Yardımcılarından Douglas Smee’nin yönettiği toplantı, yabancı yatırımcıların Türk ekonomi yönetiminden neler beklediğini de ortaya koydu.
       
CHANG: ENKAZ DEVRİ SÖZ KONUSU DEĞİL
       The Financial Times gazetesine göre gelişen piyasalar alanında dünyadaki en önemli otorite olarak kabul edilen J.P. Morgan Chase’in Gelişen Piyasalar Araştırma Dairesi Direktörü Joyce Chang, Türkiye’de yeni hükümetin enkaz devralmadığını söyledi.
       Chang, Kemal Derviş yönetimindeki Türk ekonomisinin kriz sürecinden beklenmedik bir hızla ve önemli başarılar elde ederek çıktığını belirtti.
       Özellikle bankacılık reformuyla bu başarıların meyvelerinin alınmaya başlandığı an iktidarın değiştiğini ifade eden Joyce Chang, yeni hükümetin eline geçirdiği bu fırsatı iyi kullanması gerektiğine dikkat çekti. Chang, “iyi durum senaryosu” olarak tanımladığı senaryosunda, IMF’yle ilişkilerin sıkı biçimde sürdürülmesi halinde reel faiz hadlerinin düşeceğini ve büyüme hızının yüzde 6’ların üzerine çıkacağını kaydetti.
       Joyce Chang, “dövize dayalı borç yükünün hafifletilmesi IMF’yle ilişkilerin sürdürülmesine bağlı, bunun dışında aranacak formüller geçici iyileştirme sağlayabilir ama faturası ileride pahalıya çıkar” dedi.
       
İYİMSER SENARYO
       Joyce Chang’in iyimser senaryosuna göre, tek parti iktidarının ekonomide karar alıp, bunları uygulama şansı daha fazla. Bu nedenle siyasi belirsizlik tamamen gündem dışı kalacak ve piyasalara güven telkin etmek kolaylaşacak.
       Uluslararası alanda çok ciddi boyutlarda siyasi ve ekonomik krizler yaşanmadıkça Türkiye’de piyasaların stabilize olması ve faiz hadlerinin gerilemesi en geç 2 yıl içinde “tatminkar” düzeyde gerçekleşebilir. Böylece Türkiye’den sermaye kaçışları zayıflayacak ve özellikle reel sektörde doğrudan yatırım olanakları artacak.
       Joyce Chang’e göre AKP iktidarı, kurulacak en iyi bakanlar kurulunu oluşturdu ve ekonomiyi Wall Street’in sadece son 3 ayda tanıdığı ama “yükselen yıldız” olarak tanımladığı Ali Babacan’a teslim etti. Bu siyasi nitelikli faktörler Türkiye’de para ve sermaye piyasalarında balayı atmosferinin bir süre daha devam etmesine neden olabilir.
       
KÖTÜMSER SENARYO
       J.P. Morgan Chase’in Gelişen Piyasalar Araştırma Dairesi Direktörü Joyce Chang, kötü senaryonun Irak’a yönelik bir askeri harekatla start alacağını düşünüyor.
       Bu durumda petrol fiyatlarının artacağını ve bunun Türkiye’deki enflasyon oranına olumsuz etki edeceğini belirten Chang, “sözkonusu gelişme, borçlanma faizlerinin artmasına neden olur, haliyle bütçe açıklarını ve sonuçta borcun çevrilebilirliğini sıkıntıya sokar” diyor. Şu anda Türk Lirasının olması gereken seviyede bulunduğunu belirten Chang, Irak’a karşı bir harekat sonucu Liranın aşırı biçimde değer kaybına uğrayacağını söylüyor.
       Böylece Türkiye’nin yeniden fon desteğine ihtiyaç duyacağını vurgulayan Chang, bunun gelecek 3 yıl için 8 ile 12 milyar dolar arasında olabileceğini söylüyor. Joyce Chang, kötü senaryoda da Türkiye’nin IMF’yle birlikte hareket etmesi gerektiğini belirterek, “aksi takdirde Irak harekatıyla yeni ve artan kamu açıklarını makul yollardan karşılamak, bütçeyi dengeye oturtmak imkansız hale gelir” diyor.
       
OIASI IRAK HAREKATI KORKUTUYOR
       Citigroup’un başkan yardımcılarından Douglas Smee de, toplantıda, Chang’in görüşlerine tamamen katıldığını, Türkiye’nin kısa vadede karşılaşabileceği en büyük mali sarsıntının Irak harekatından kaynaklanabileceğini söyledi. Bu duruma karşı Türk ekonomi yönetiminin şimdiden önlem alması gerektiğini kaydeden Smee, sözkonusu gelişmenin öncelikle Türkiye’nin turizm gelirlerine büyük darbe vuracağını belirtti.
       Douglas Smee, “Türkiye’nin Irak harekatı sonrasında yaşayabileceği en önemli sorun, kamu açıklarının artması ve döviz cinsinden ya da dövize endeksli kamu borçlarının ödenmesinde karşılaşılacak güçlükler olabilir” dedi.
       
HAREKAT TÜRKİYE’NİN İŞİNE YARAR
       Global Securities USA’in New York yetkilisi Selim Çevikel ise Wall Street firmalarının temsilcilerine, Irak’ın bir risk faktörü olarak sadece Türkiye’nin değil tüm dünya ekonomisinin önünde durduğunu ve hatta tehdit oluşturduğunu söyledi.
       Buna karşın uzun vadede istikrara kavuşmuş bir Irak’ın ve Ortadoğu’nun Türkiye açısından olumlu sonuçlar doğuracağına inandığını kaydeden Çevikel, “olası bir askeri harekatta Türkiye’nin ne ABD ne de IMF tarafından yalnız bırakalacağını düşünmüyorum” dedi.
       Selim Çevikel, Türk ekonomisi için kısa vadede en önemli iki gelişmenin, AB’nin Kopenhag zirvesi ve Ocak ayında IMF ile yapılacak görüşmeler olduğunu belirtti.
       “Bu hükümetin kısa sürede mucizeler yaratmasını beklemiyoruz” diyen Çevikel, yine de yaratılan güven atmosferi nedeniyle faiz oranlarının düşerek kurların kontrol altına alınmaya başlayacağına inandıklarını söyledi.
       Bu noktada J.P. Morgan Chase’den Joyce Chang yeniden söz alarak, olası bir Irak harekatında IMF’nin Türkiye’ye hemen aynı yıl içinde ödenmek üzere 3 milyar dolar civarında ek fon desteği sağlayabileceğini kaydetti.
       Bunun AKP iktidarının Amerikan yönetimiyle ilişkilerine de bağlı olduğuna vurgu yapan Chang, “son dönemde Brezilya’yı yakından takip ediyoruz. Ona verilen destek Türkiye’nin jeopolitik konumu gözönüne alındığında oldukça fazla... Bir askeri operasyonda Türk ekonomisi kaderiyle başbaşa bırakılmayacaktır, ama bu önemli ölçüde AKP iktidarının Washington’la ilişkilerine bağlı olacaktır” dedi.
       
PİYASALAR BARBİE BEBEK GİBİ
       Amerikalı yatırımcılara Türkiye’deki son gelişmeleri değerlendirmek üzere New York’a davet edilen The Financial Times’ın Ankara temsilcisi Leyla Boulton ise, AKP iktidarının Türkiye’yi batıyla daha fazla entegre edeceğine inandığını vurguladı.
       Bu partinin programında, özellikle ekonomi ve dış politikada yeni şeyler söylediğine dikkat çeken Boulton, Türkiye’nin bu defa ABD’den finansal garantiler almadan Irak’a yönelik bir askeri harekata açık destek vermeyeceğini belirtti.
       Boulton, “Amerikan yönetimi bu durumda ya tek taraflı ya da IMF destekli bir yardım paketini Türkiye’nin önüne koymak zorunda kalacak” dedi.
       Yeni hükümetin özelleştirme ve enerji gibi çok önemli iki konuda tutumunu halen net biçimde açıklamadığını anlatan Boulton, uluslararası yatırımcıların bu alanlardan olumlu sinyaller beklediğini kaydetti.
       
PİYASALAR BDDK’YA YAKLAŞIMI BEKLİYOR
       Leyla Boulton ayrıca BBDK’nın faaliyet sınırlarının belirlenmesi ve Pamukbank’ın akıbetinin açıklığa kavuşmasının piyasaların hükümetle ilgili tavrını yeniden şekillendirebileceğini söyledi. Türk sermaye piyasalarının Barbi bebek gibi hassas ve biraz da şımarık olduğunu öne süren Boulton, yeni hükümetin sadece piyasalara oynamayacağının iyi bilinmesi gerektiğini ifade etti.
       Türkiye’deki son gelişmeleri değerlendirmek üzere Wall Street’in dev isimlerine konferans düzenleyen ATS, ABD’deki en saygın Türk kuruluşları arasında başı çekiyor. 1949 yılında New York’ta kurulan The American Turkish Society (ATS), çok sayıda Türk ve Amerikalı işadamı ile finansal yatırımcının üye olduğu bir kuruluş niteliğini taşırken; Onursal Başkanlığını Atlantic Records müzik şirketinin kurucusu ve yöneticisi Ahmet Ertegün yapıyor.
       ATS’nin yöneticisi ise, finans alanında uluslararası yatırım ve danışmanlık hizmeti veren Multilateral Funding Inc. adındaki şirketin sahibi Murat Köprülü.
 
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 2001 bilançoları
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları