Home page
Haber Menüsü


Borçlularda iyimserlik ağır basıyor
IMF’ye en yüksek borçlu iki ülke Brezilya ve Türkiye’de, yapılan seçimler sonrası yaşanan tedirginlik ortadan kalkıyor. İyimserlik ağır basarken, piyasalar iki ülkede de olumlu seyrediyor.
Aylin Kafalı/İstanbul
CNBC-E
21 Kasım— Borç sorunu en fazla ülkeler sıralamasında ilk iki sırayı paylaşan Brezilya ve Türkiye’de, iktidara gelen merkez dışı partilerin seçimler öncesi piyasalarda yol açtıkları gerginlik, yerini iyimserliğe bıraktı. Her iki ülkede seçimlerden piyasaların çekindiği partilerin galip çıkmasına rağmen, Uluslararası Para Fonu desteği sağlandı.

   
 
       
   
MSNBC News Brezilya'da yeni yönetim halka danışıyor
MSNBC News DB'den Brezilya'ya kredi sinyali
MSNBC News Brezilya'ya sosyalist başkan: Lula
MSNBC News Brekk: Önlemler zamanında alınmalı
MSNBC News Gül: IMF ile görüşme Ocak'ta
MSNBC News IMF: AKP reforma devam mesajı veriyor
MSNBC News 'AKP, tarıma sosyal açıdan bakıyor'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       İktidardakilerin ılımlı tavrını koruması ve IMF programına uygun şekilde politikalarını uygulamaları durumunda, piyasalarda son günlerde görülen olumlu ortamın devam edeceği belirtiliyor.
       IMF’ye en fazla borçlu ülke konumunda olan Brezilya ve ikinci sıradaki Türkiye’deki seçimlerde, piyasaların çekindiği partiler iktidara geldi. Buna karşılık, her iki ülke de IMF’den destek görüyor.
       İlk başlarda Recep Tayyip Erdoğan ve Lula da Silva liderliğindeki partilerin uygulanmakta olan programları terketmesinden ve borçlarını ödeyememesinden endişe eden IMF, seçimler sonrasında oluşan olumlu havayla bu endişelerini azalttı.
       
PROGRAMLARA DESTEK SÜRÜYOR
       Brezilya ve Türkiye, birçok yönden benzerlik taşıyor. Brezilya’da iktidara gelen solcu Lula da Silva hükümetinin ekonomik planını destekleyen IMF, hemen hemen aynı zamanlarda seçime giden Türkiye’de iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) programını da onaylıyor.
       Çarşamba günü yeni hükümetle IMF heyeti arasındaki ilk görüşmelerin ardından açıklama yapan IMF yetkilisi Lorenzo Perez, Lula’nın programıyla IMF’in önerileri arasında bir çok açıdan yakınlık bulunduğunu söyledi.
       IMF Dış İlişkiler Direktörü Tom Dawson ise, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin seçim sonrası durumunun umut verici olduğunu ve 4. gözden geçirme çalışmaları için en kısa zamanda heyetin Türkiye’yi ziyaret edeceğini belirtti.
       
PARA BİRİMLERİ TOPARLANIYOR
       Ekonomik kriz yaşanan her iki ülkede de merkezin dışında, radikal kanattan hükümetlerin kurulacağı düşüncesi, seçimlerden evvel piyasalarda büyük endişeye neden olmuştu. Ancak bu partilerin verdiği piyasa ekonomisiyle IMF programıyla uyumlu mesajlar; piyasalarda hakim olan korkunun yerini iyimserliğe bıraktı.
       Seçim endişeleriyle 3.1’den 3.9 seviyelerine ulaşan dolar real kuru, seçimlerin ardından oluşan ralli havasıyla yeniden 3.51’e düşerken; para biriminde yüzde 10’ yakın yükseliş yaşandı.
       Piyasadaki bahar havası Sao Paulo Borsası’na da olumlu yansırken, borsa endeksi seçimlerden bu yana yüzde 17 tırmandı. Brezilya’nın ihraç ettiği 30 yıl vadeli tahvillerde ise, fiyatlar 45 dolardan 61.5 dolara yükseldi.
       Türkiye’de ise , seçim öncesi 1 milyon 700 bin liraya dayanan dolar kuru, 1 milyon 580 bin lira düzeyine gerilerken; bileşik faizler yüzde 63’den yüzde 49’a kadar indi. İstanbul Borsası’nda Ulusal 100 Endeksi ise 4 Kasım’dan bu yana yaklaşık yüzde 30 değer kazandı.
       İki ülkenin ekonomilerindeki en önemli fark ise, merkez bankası politikalarında yaşandı. Türkiye’de seçimlerin ardından Merkez Bankası gecelik borçlanma faizlerini iki puan düşürerek yüzde 44’e indirirken, Brezilya’da enflasyonist baskının önüne geçmek için faizler 1 puan daha artırılarak yüzde 22’ye çıkarıldı. Böylelikle bu ülkede seçimlerin yapıldığı 14 Ekim’den itibaren Brezilya’da dört puanlık faiz artırımı yapıldı.
       
GELİR DAĞILIMI İKİ ÜLKEDE DE SORUN
       Ekonomik büyümeyi sağlamak ve borçlarını döndürebilmek için IMF desteğine ihtiyaç duyan Türkiye ve Brezilya, gelir dağılımının bozuk olduğu gelişmekte olan ülkelerin başında geliyor. Fakirliğin daha da artmasıyla halkın tepkisiyle oyların merkez dışına kayması sonucunda gelen partilerin ılımlı söylemlerini gerçeğe geçirmeleri durumunda, piyasalarda oluşan olumlu havanın devam etmesi bekleniyor.
       Şu anda Türkiye ve Brezilya’daki yeni hükümetlerin gündemini, borçlarını ödeyebilmek için IMF ile yürütecekleri program oluşturuyor. IMF’nin, Türkiye ve Brezilya’ya karşı belirleyeceği tutum, dünya ekonomisi için de büyük önem taşıyor.
       Durgunluğun yaşandığı dünya ekonomisi açısından Türkiye ve Brezilya’nın krize saplanması sorunların bir kaç kat artması anlamına geliyor.
       Ayrıca IMF’nin birikmiş alacaklarını alabilmesi için de bu ülkelerin büyümeye geçmesi gerekiyor. Bunların dışında iki ülke de ABD için stratejik açıdan çok değerli. Brezilya’nın önemi, ABD’li şirketlerin buradaki yüklü doğrudan yatırımlarından kaynaklanırken; Türkiye’nin jeopolitik konumu ise gündemde olan Irak savaşı olasılığıyla daha da yükselmiş durumda.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları