Home page
Haber Menüsü


Irak’a operasyon gelişmekte olanları vuracak
ABD’nin Irak’a operasyonunun olumsuz etkileri dünya genelinde büyüme rakamlarından çok Ortadoğu petrolüne bağımlı gelişmekte olan ülkelere olacak.
Londra/İstanbul
NTV-MSNBC
    12 Kasım—  ABD’nin Irak’a yönelik askeri operasyon olasılığı giderek güçlenirken, operasyonun dünya ekonomisi üzerine etkileri konusunda uzmanlar arasında derin görüş ayrılıkları bulunuyor. ABD Kongresi bütçe uzmanları ve The Economist dergisinin çalışmalarına göre, olası Irak operasyonunun beklenildiği gibi kısa sürede sonuçlanması halinde, büyümüye ve petrol fiyatlarına etkisinin sınırlı kalacağını düşünüyor.  

   
 
       
   
MSNBC News Irak'ta BM kararına ret çağrısı
MSNBC News Irak panzehir peşinde
MSNBC News İran: Irak'ın toprak bütünlüğü korunmalı

MSNBC News 'Operasyonun faturası 16 milyar $'ı bulabilir'
MSNBC News Irak ekonomisinin inşası güç olacak
MSNBC News Operasyonun ABD'ye aylık maliyeti 9 milyar dolar
MSNBC News El Kaide petrolle vuracak
MSNBC News IEA, petrol rezervlerine dokunmayacak
MSNBC News OPEC, petrol üretimini artırmayacak
MSNBC News NYT/Thomas Friedman: Savaş, Petrol, Saddam
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Öte yandan bazı uzmanlar ise, operasyonun dünya ekonomisine etkilerinin uzun süreceği ve operasyonun küresel büyümeyi yavaşlatıp, enflasyonun yükselmesine ve işssizliğin artmasına sebep olabileceğini belirtiyorlar.
Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'nin, BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarına karşı çıkması bekleniyor.
       Amerikan Merkez Bankası (FED) yetkilileri, geçen hafta faizlerin yarım puan indirilmesine, savaş dedikodularının sebep olduğu küresel belirsizlik ortamının neden olduğunu belirtiyorlar. Ancak, 1991’de Körfez Savaşı sonrası piyasaların ve yatırımcıların güveninin kısa sürede yeniden sağlandığına dikkat çeken uzmanlar, ABD’deki tüketici güveninde yaşanan düşüşü, savaş dedikodularından çok yüksek işsizliğe bağlıyorlar.
       
ASIL SORUN PETROL FİYATLARINDA
       Ekonomistler, dünya ekonomisinin 2002’de yüzde 2.7 büyüyeceği, 2003’de ise oranın 3.6’ya ulaşacağını tahmin ediyorlar. Irak operasyonun, büyüme rakamlarından çok, son beş ayın en düşük seviyelerinde bulunan petrol fiyatlarına etkisi olacağı ve asıl problemin bu aşamada ortaya çıkabileceği belirtiliyor.
Irak'ın yaptığı petrol sevkiyatında özellikle kuzeyde Türkiye'ye bağlanan sınır kapıları önemli yer tutuyor.

       The Economist Intelligence Unit’in araştırmasına göre, petrol piyasasının beklentileri, operasyonu takip eden bir kaç hafta içersinde fiyatların 35-40 dolar arasında seyredeceği yönünde. Ancak araştırmada, savaşın çıkmasıyla beraber petrol arzında düşüşün yaşanmaması halinde fiyatların hızla eski seviyesine döneceği de vurgulanıyor.
       Uzun dönemde petrol fiyatlarında istikrarın yakalanmasının ise ancak, Suudi Arabistan’dan sonra en büyük rezervlere sahip olan Irak’ın yeniden piyasaya katılmasına bağlı olduğu belirtiliyor.
       
HER ÜLKE FARKLI ETKİLENECEK
       Olası Irak operasyonundan en az etkilencek ülkenin, dev stratejik petrol rezervlerine sahip, Afrika ve Latin Amerika’da alternatif kaynakları bulunan ABD’nin olması bekleniyor. Ortadoğu petrolüne bağımlı Avrupa’nın ve özellikle Japonya’nın petrol fiyatlarındaki artıştan çok daha olumsuz etkileneceği belirtiliyor.
       Birçok sanayileşmiş ülke 1970’lerde yaşanan petrol krizlerinden sonra, fiyat riskini azaltmak üzere adımlar atmışken, operasyonun en büyük zararı Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere vereceği vurgulanıyor.
       
OPEC’İN TAVRI DA BELİRLEYİCİ
       Bu arada, Irak’ta operasyon beklentilerine rağmen, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) petrol arzını beklenen seviyeninde üstünde tutması, fiyatların yükselmesini engelliyor.
       OPEC’ye üye ülkelerin toplam üretimi yapılan anlaşmanın 2 milyon varil üstüne çıkarak 24 milyon varile ulaşmış durumda. Suudi Arabistan’ın tek başına belirlenen kotadan 1 milyon varil daha fazla üretmesi, olası Irak operasyonu öncesi Suudi Arabistan’ın elinden geldiğince çok petrol satmayı amaçaladığı şeklinde yorumlanıyor.
       

Derleyen: Süleyman Mermut
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları